Приходите от износа на пресни плодове и зеленчуци от Испания през 2020 г. са нараснали със 7,7% спрямо 2019 г. до 14,594 млрд. евро, сочат данни на отдела „Митници и специални данъци” към Приходната агенция на страната, цитирани от електронното издание Agro Pages. В количествено изражение обаче е отчетен спад от 2,8% до 13 млн. тона. Основни клиенти за испанските плодове и зеленчуци са държавите от Европейския съюз (Великобритания включително) с 93,5% от доставките.
Износът на зеленчуци от Испания през 2020 г. е нараснал с 4,6% до 6,022 млрд. евро, като количествата са се запазили на нивото от 5,6 млн. тона от 2019 г. Чушките са водещи с 845 359 тона при ръст от 2%, като приходите от износа им са се увеличили с 4% спрямо 2019 г. до 1,158 млрд. евро. Следват марулите, като изнесените количества са нараснали с 0,7% до 766 384 тона при ръст на приходите от 7% до 644 млн. евро. Доматите, които обикновено са начело в износа на зеленчуци от Испания по количества, този път заемат третото място, като доставките са намалели с 5% до 728 809 тона, а приходите са нараснали с 1% до 934 млн евро.
При плодовете приходите от износа от Испания са скочили с 10% спрямо 2019 г. до 8,572 млрд. евро, но в количествено изражение се отчита спад от 5% до 7,4 млн. тона. Ръстът на приходите се дължи на цитрусовите и костилковите плодове, докато при ягодовите култури той е останал на нивото от 2019 г. Износът на праскови е нараснал с 8% до 397 млн. евро, а на нектарини – с 13% до 451 млн. евро. При количествата обаче е отчетен спад от 19% при прасковите до 325 027 тона и от 23% при нектарините до 328 252 тона. Сриозен спад на доставките за чужбина има при черешите – с по 30% в стойностно и количествено изражение до съответно 64 млн. евро и 20 193 тона. При ягодовите култури единствено при боровинките има ръст на приходите от износа – с 12% до 378 млн. евро, докато количествата регистрират спад от 3% до 66 103 тона. При малините има запазване на приходите на нивото от 2019 г. от 429 млн. евро при намалели изнесени количества с 14% до 59 222 тона, докато ягодите отчитат спад от 1,4% до 586 млн. евро и от 2,2% до 286 852 тона.
Най-много пресни плодове и зеленчуци са изнесени от провинция Андалусия – 4,4 млн. тона, но това е с 2% под количествата от 2019 г. Приходите обаче са нараснали с 4% до 5,622 млрд. евро. Следва Валенсианската общност с износ за 3,8 млрд. евро.