Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.09.2020 г.

САРА: Турция и Мароко с невероятен дъмпинг в цените на доматите това лято

Анализ за юли
САРА: Турция и Мароко с невероятен дъмпинг в цените на доматите това лято

sinor

Тази година производството на домати в Европейския съюз се очаква да падне с 2% до 6,5 млн. тона, като основната причине е силният ценови натиск от страна на Мароко и Турция, успели да изместят много от местните производители в Испания и Италия от вътрешния пазар. Това се посочва в месечния анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) върху пазара на основните земеделски продукти в България и ЕС.

По информация на Tomatonews, изкупната цена, която в Италия се договаря за новия сезон при консервните домати е 105 евро/т. В същото време прогнозите за Турция са, изкупните цени ще паднат до 86 USD/т, а в Испания – 81,4 USD/т.

Реколтата при консервните домати в световен план през тази година се очаква да нарасне, като заради коронавируса, цените ще се увеличат с 5%.

Според прогнозите на САРА производството на домати в България през 2020 г. ще надмине нивата от предишната година, достигайки 148 хил.т. Неблагоприятното време в периода март-май забави местното производство, което обяснява и по-високите цени на този зеленчук, които се задържаха до юни. През юли обаче положението се нормализира и поскъпването е овладяно.

По отношение на вноса на домати, който натиска изключително много производителите на домати в стрваната, от САРА припомнят, че за последните 5 години импортът почти се е удвоил. През 2018 г. у нас са внесени около 88 хил.т, през 2019 г. вносът възлиза на 83,7 хил.т. По прогнози на САРА за 2020 г. той ще е в рамките 81-85 хил.т.

Текущите прогнози за производството на краставици през 2020 г. е за количества около 74 хил.т. Подемът на производството от открити площи ще продължи, като то се очаква да бъде между 28-30 хил.т. В момента цените са по-ниски от миналата година, но скоро ще започнат да растат. Вносът на краставици през 2018 г. достига 29 хил.т, като за последните 5 години темпът на ръст в сравнение с периода 2011-2015 г. е около 80%. През 2019 г. вносът е на нива 24,5 хил.т. Прогнозата на САРА за настоящата година е за внос около 25-27 хил.т.

Текущите оценки за производството на пипер е той да достигне количества от 59 хил. тона през 2020 г. Изкупните цени на пипера през това лято тръгнаха от едни от най-ниските си равнища не само от тези през изминалата година, но и към доста от предходните. Успоредно с това вносът на пипер расте и през 2019 г. е достигнал  31,3 хил.т. Средното увеличение за последните 5 години в сравнение с предходните е около 40%. През 2020 г. се очаква вносът да бъде в рамките на 28-30 хил.т.

След като от началото на годината цените на едро на домати в ЕС бяха с 12% по-високи от средните за последните 5 години, през юли-август те вече са под средните. През юли по данни на Главна дирекция „Агри” към ЕК цените са били 0,67 евро за килограм – минус 5% под средногодишните за петте години, а през август се прогнозират да са 0,71%, или минус 9% под средногодишните.

През август цените на сладкия пипер в ЕС продължават да падат, но темповете на намаление се забавят. Цените на едро в Испания са около 0,95 евро/кг, което е съпоставимо с цените за същия период на миналата година. Цените на едро на сладкия пипер в Турция вече са около 0,54 US$/кг, докато в предишния месец са били около 0,59 US$/кг. Въпреки понижението тези цени остават относително по-високи, отколкото през миналата година, когато предлагането от Турция е било на 0,33 US$/кг.

Цените на едро на краставици през август продължават да се покачват, като изкупуването на много от пазарите в ЕС става при цени от 0,40-0,50 евро/кг. По данни на www.tridge.com в Испания и Холандия цените са между 0,80-0,85 евро/кг - около 29% нагоре за месец. Тенденцията е към поскъпване, което ще се пренесе по целия европейски пазар.

САРА: Турция и Мароко с невероятен дъмпинг в цените на доматите това лято
14541
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини