Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.09.2020 г.

САРА: Турция и Мароко с невероятен дъмпинг в цените на доматите това лято

Анализ за юли
САРА: Турция и Мароко с невероятен дъмпинг в цените на доматите това лято

sinor

Тази година производството на домати в Европейския съюз се очаква да падне с 2% до 6,5 млн. тона, като основната причине е силният ценови натиск от страна на Мароко и Турция, успели да изместят много от местните производители в Испания и Италия от вътрешния пазар. Това се посочва в месечния анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) върху пазара на основните земеделски продукти в България и ЕС.

По информация на Tomatonews, изкупната цена, която в Италия се договаря за новия сезон при консервните домати е 105 евро/т. В същото време прогнозите за Турция са, изкупните цени ще паднат до 86 USD/т, а в Испания – 81,4 USD/т.

Реколтата при консервните домати в световен план през тази година се очаква да нарасне, като заради коронавируса, цените ще се увеличат с 5%.

Според прогнозите на САРА производството на домати в България през 2020 г. ще надмине нивата от предишната година, достигайки 148 хил.т. Неблагоприятното време в периода март-май забави местното производство, което обяснява и по-високите цени на този зеленчук, които се задържаха до юни. През юли обаче положението се нормализира и поскъпването е овладяно.

По отношение на вноса на домати, който натиска изключително много производителите на домати в стрваната, от САРА припомнят, че за последните 5 години импортът почти се е удвоил. През 2018 г. у нас са внесени около 88 хил.т, през 2019 г. вносът възлиза на 83,7 хил.т. По прогнози на САРА за 2020 г. той ще е в рамките 81-85 хил.т.

Текущите прогнози за производството на краставици през 2020 г. е за количества около 74 хил.т. Подемът на производството от открити площи ще продължи, като то се очаква да бъде между 28-30 хил.т. В момента цените са по-ниски от миналата година, но скоро ще започнат да растат. Вносът на краставици през 2018 г. достига 29 хил.т, като за последните 5 години темпът на ръст в сравнение с периода 2011-2015 г. е около 80%. През 2019 г. вносът е на нива 24,5 хил.т. Прогнозата на САРА за настоящата година е за внос около 25-27 хил.т.

Текущите оценки за производството на пипер е той да достигне количества от 59 хил. тона през 2020 г. Изкупните цени на пипера през това лято тръгнаха от едни от най-ниските си равнища не само от тези през изминалата година, но и към доста от предходните. Успоредно с това вносът на пипер расте и през 2019 г. е достигнал  31,3 хил.т. Средното увеличение за последните 5 години в сравнение с предходните е около 40%. През 2020 г. се очаква вносът да бъде в рамките на 28-30 хил.т.

След като от началото на годината цените на едро на домати в ЕС бяха с 12% по-високи от средните за последните 5 години, през юли-август те вече са под средните. През юли по данни на Главна дирекция „Агри” към ЕК цените са били 0,67 евро за килограм – минус 5% под средногодишните за петте години, а през август се прогнозират да са 0,71%, или минус 9% под средногодишните.

През август цените на сладкия пипер в ЕС продължават да падат, но темповете на намаление се забавят. Цените на едро в Испания са около 0,95 евро/кг, което е съпоставимо с цените за същия период на миналата година. Цените на едро на сладкия пипер в Турция вече са около 0,54 US$/кг, докато в предишния месец са били около 0,59 US$/кг. Въпреки понижението тези цени остават относително по-високи, отколкото през миналата година, когато предлагането от Турция е било на 0,33 US$/кг.

Цените на едро на краставици през август продължават да се покачват, като изкупуването на много от пазарите в ЕС става при цени от 0,40-0,50 евро/кг. По данни на www.tridge.com в Испания и Холандия цените са между 0,80-0,85 евро/кг - около 29% нагоре за месец. Тенденцията е към поскъпване, което ще се пренесе по целия европейски пазар.

САРА: Турция и Мароко с невероятен дъмпинг в цените на доматите това лято
14047

Последни материали
Виж
На 92 земеделци
Над 5 млн. лева са платени на 92-ма фермери, достигнали тавана на украинската помощ
Позиции
Цанев: Еленската мандра е сред малкото, които работят с българско мляко
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
ДФЗ изплати близо 2,8 млн. лева по 15 проекта от рибарската програма
Зам.-министър Стратев подписа над 120 договора на стойност 13,19 млн. лева по ПМДР
Предвидени са още информационни събития, обучения и семинари
Експерти на МЗХ представиха мерките за подпомагане на био сектора
Свързани материали
Виж
Фактори за растежа
Защо е важно растенията да са на светло и да бъдат предпазени от горещини?
Агростатистика
Срив в добивите при всички зеленчуци това лято, с изключение на доматите
Полезно за градинарите
Сеитбообращение на градинските култури и важни препоръки
Агростатистика
Пазарът това лято е залят с вносни и скъпи домати и краставици
Полезни съвети
Как да излекуваме почвата от фитофтора през есента
Има опасения за изоставяне на селскостопанските дейности в традиционни региони
Наводненията досъсипаха гръцките фермери след жегите и пожарите
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини