Европейската програма „Хоризонт“ е популярна с многобройните си програми за обмяна на опит в земеделието и производството на храни, който е важно да намери приложение в държави като България, където кооперирането върви тромаво, мудно и все още крайно безперспективно. Затова е ценно да погледнем към текста, представен от експерта от Фондация „Биоселена“ Стоилко Апостолов, който като съветник по биологично производство в Министерството на земеделието и храните участва в проекта на програма „Хоризонт“ SCALE-it. (“Направи го мащабно!“).
Проектът се финансира по европейската програма и продължава усилията на университети, научни институти, консултантски организации, фермерски организации и частни компании за заместване на спорни вложения в биоземеделието, така че да намаляват разходите за производство. Става въпрос за постепенна замяна на медните препарати, минералните масла и „Спинозад“, чиито безвредни алтернативи са антихелминтиците при преживните животни, витамин В12 за свинете, птиците и др.
Най- интересната част от тези големи международни срещи са посещенията на ферми и преработвателни предприятия, затова и Апостолов разказва за опита на производителите на маслини в испанската провинция Андалусия, където са посетени компании в Гранада. В региона се намира и най-голямата фабрика за зехтин.
Районът е най-големият производител на маслини, отглеждат са 20% от световното производство на маслини - между градовете Гранада и Хаен, където се простират безкрайни хълмове с маслинови дървета. Всичко под дърветата е окосено, мулчирано и изсъхнало! Тези, които не са био – са напръскани с хербицид и след това мулчирани.
Земеделците са започнали постепенно да презасаждат старите градини (които са на по 50, 100 и 200 години) с нови сортове, защото старите дървета не стават за машинно бране с тръскачки. Прибирането на реколтата струва на фермера 80% от всички разходи за сезона. Затова всички се стремят да намалят времето за бране под 10 минути на дърво.
Много по-интересен е опитът с маслобойната в региона, която е първата фабрика, построена от кооператив, основан през 1959 г. от 20 фермери. Днес техният брой надхъврля 2 хиляди членове.
Фабриката е една от най- големите и модерни маслобойни в света. През 2024 г. оборотът й възлиза на 80 млн. евро.Извличането на зехтина става само механично, при ниска температура. Разполагат с огромни складове за съхранение с контролирана температура. Имат бутилираща линия, но продават и на едро.
Един от факторите, които допринасят за успеха на кооператива, е отделното приемане, окачествяване и заплащане на маслините на всеки един от член-кооператорите. Още на рампата се вземат проби, измерва се точно количеството, качеството. Фермерът има право да си получи парите веднага или да държи своя дял от зехтина на склад и да го продаде, когато реши. Всичко е ясно и записано в договори. Никога не са разчитали на доверие или някакви морални категории. Само строги и ясни правила.
Кооперативът купува на едро и снабдява фермерите с всичко необходимо - от горива и части за машините до торове и препарати. Плаща заплата на агроном, който е на разположение на фермерите.




