Начало » Новини » Страната

Ценен испански опит с кооператив за производство на биологичен зехтин

Без доверие, само ясно разписани правила
Антоанета Спасова / 13.11.2025 г.
Ценен испански опит с кооператив за производство на биологичен зехтин

Снимка: sinor.bg

Европейската програма „Хоризонт“ е популярна с многобройните си програми за обмяна на опит в земеделието и производството на храни, който е важно да намери приложение в държави като България, където кооперирането върви тромаво, мудно и все още крайно безперспективно. Затова е ценно да погледнем към текста, представен от експерта от Фондация „Биоселена“ Стоилко Апостолов, който като съветник по биологично производство в Министерството на земеделието и храните участва в проекта на програма „Хоризонт“ SCALE-it. (“Направи го мащабно!“).

Проектът се финансира по европейската програма и продължава усилията на университети, научни институти, консултантски организации, фермерски организации и частни компании за заместване на спорни вложения в биоземеделието, така че да намаляват разходите за производство. Става въпрос за постепенна замяна на медните препарати, минералните масла и „Спинозад“, чиито безвредни алтернативи са антихелминтиците при преживните животни, витамин В12 за свинете, птиците и др.

Най- интересната част от тези големи международни срещи са посещенията на ферми и преработвателни предприятия, затова и Апостолов разказва за опита на производителите на маслини в испанската провинция Андалусия, където са посетени компании в Гранада. В региона се намира и най-голямата фабрика за зехтин.

Районът е най-големият производител на маслини, отглеждат са 20% от световното производство на маслини - между градовете Гранада и Хаен, където се простират безкрайни хълмове с маслинови дървета. Всичко под дърветата е окосено, мулчирано и изсъхнало! Тези, които не са био – са напръскани с хербицид и след това мулчирани.

Земеделците са започнали постепенно да презасаждат старите градини (които са на по 50, 100 и 200 години) с нови сортове, защото старите дървета не стават за машинно бране с тръскачки. Прибирането на реколтата струва на фермера 80% от всички разходи за сезона. Затова всички се стремят да намалят времето за бране под 10 минути на дърво.

Много по-интересен е опитът с маслобойната в региона, която е първата фабрика, построена от кооператив, основан през 1959 г. от 20 фермери. Днес техният брой надхъврля 2 хиляди членове.

Фабриката е една от най- големите и модерни маслобойни в света. През 2024 г. оборотът й възлиза на 80 млн. евро.Извличането на зехтина става само механично, при ниска температура. Разполагат с огромни складове за съхранение с контролирана температура. Имат бутилираща линия, но продават и на едро.

Един от факторите, които допринасят за успеха на кооператива, е отделното приемане, окачествяване и заплащане на маслините на всеки един от член-кооператорите. Още на рампата се вземат проби, измерва се точно количеството, качеството. Фермерът има право да си получи парите веднага или да държи своя дял от зехтина на склад и да го продаде, когато реши. Всичко е ясно и записано в договори. Никога не са разчитали на доверие или някакви морални категории. Само строги и ясни правила.

Кооперативът купува на едро и снабдява фермерите с всичко необходимо - от горива и части за машините до торове и препарати. Плаща заплата на агроном, който е на разположение на фермерите.

Ценен испански опит с кооператив за производство на биологичен зехтин
221
 

Последни материали
Виж
Натрупаните запаси в част от преработвателите пък свива търсенето
По-евтиното сурово масло натисна цените и на слънчогледа в Украйна
Работна среща
Заради сложните екосхеми Сметната палата ще предложи допълнителна подкрепа
Обединение пред разпад
Трета организация – асоциацията на оризопроизводителите, излиза от състава на Аграрната камара
Тунис провежда търг днес, Алжир е успял да закупи и фуражен ечемик
Хлебната пшеница поевтиня леко на международния търг в Йордания
Без доверие, само ясно разписани правила
Ценен испански опит с кооператив за производство на биологичен зехтин
Съвети
Есенният капан за охлюви – тайното оръжие за здрава градина през пролетта
Свързани материали
Виж
Производството на зехтин се възстанови
Испания въвежда нови правила за продажбата на зехтин за кампания 2025/26
Под натиска на фермерите Италия отложи наредбата маслините да стигат до маслобойните за 6 часа
Лигурските маслини Таджаска и Трентино Карне Салада получиха ЗГУ
Гърция отложи задължителните декларации за реколтата от маслини с година
Маслиново масло
Цената на зехтина ще падне двойно, прогнозира Deoleo
Цената на зехтина се е повишила с 50% за една година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини