Испанското Министерство на земеделието, рибарството и храните публикува в Държавния вестник (BOE) наредба, с която се определят новите правила за търговия със зехтин за кампания 2025/2026 г.. Мярката има за цел да предотврати изкривявания на пазара при евентуално свръхпроизводство, чрез временно изтегляне на част от продукцията.
Съгласно новата наредба, механизмът ще се активира само ако нивото на наличните запаси плюс прогнозираното производство достигнат 120 % от средното ниво за последните шест кампании. Въпреки че прогнозите не показват достигане на този праг, министерството реши да приеме нормата превантивно, в случай че се наложи прилагането ѝ.
Тази мярка се основава на член 167 bis от Регламент (ЕС) 1308/2013, който позволява на производителите да въвеждат правила за регулиране на предлагането, с цел стабилизиране на пазара на зехтин и маслини. В Испания механизмът е заложен в Кралски указ 84/2021, който предвижда възможност за временно изтегляне на продукти от пазара или пренасочването им за не хранителни цели, когато пазарните условия го налагат.
След две години с ниски добиви, през 2024/2025 г. производството на зехтин се възстанови, а благоприятните климатични условия през пролетта доведоха до много високи прогнози за реколтата 2025/2026. Това предизвика опасения от свръхпредлагане и спад на цените, което наложи Министерството да подготви превантивен механизъм за намеса.
След консултации с автономните области и представители на сектора, Министерството публикува окончателната наредба. Ако бъде активирана, ще се определи процент от зехтина, който трябва да бъде временно изтеглен от пазара — решението ще бъде взето до 15 ноември от Главната дирекция „Производства и аграрни пазари“.
Контролът по прилагането ще се осъществява съвместно с автономните области, които ще следят за спазването на правилата.
Въпреки това, високите летни температури са намалили първоначално очакваните рекордни добиви, което прави малко вероятно активирането на мярката през настоящата кампания.




