Начало » Новини » Коментари
07.04.2021 г.

Как ще декларирате СПО при кандидатстването по подмярка 4,1

Проект
Как ще декларирате СПО при кандидатстването по подмярка 4,1

sinor

В документите, одобрени на последното заседание на работната група на Комитета по наблюдение на ПРСР 2014-2020 г., има подробности за начина, по който ще се кандидатства по подмярка 4,1 за инвестиции в земеделски стопанства, като администрацията е предложила добре познатата от 2017 година база за определяне на Стандартния производствен обем на стопанствата (СПО), но с нова формула за изчисление.

Икономическият размер на стопанството в стандартна продукция е основният измерител за изчисляване на СПО-то. Той зависи от видовете култури, които се отглеждат, както и от животните в съответната ферма. През 2017 г. беше представено базата за декар обработваема продукция за всичките отглеждани култури в страната, както и за съответните животни в стопанствата.

В този текст ще публикуваме базовите стойности на някои от най-често отглежданите култури.

И още за приема по подмярка 4,1, насрочен за 19 април

При отглеждането на мека пшеница или лимец базата за един декар е 145 лева, като в зависимост от размера на вашите площи изчислявате обема по определена формула. При ечемика базата е 128 лв. на дка, царевица – 180 лв. на дка, царевица за силаж – 234 лв., слънчоглед – 145 лв. на дка, рапица – 188 лв. на дка, ориз 321 лв. на дка, соя – 103 лв. на дка, фъстъци – 454 лв. на дка, маслодайна роза – 998 лв. на дка, фасул – 223 лв. на дка, леща 172 лв. на дка, картофи – 720 лв. на дка, домати на открито – 1 438 лв. на дка, оранжерийни домати – 9 271 лв. на дка, краставици на открито – 1 168 лв. на дка, оранжерийни краставици – 13 512 лв. на дка, пипер на открито 1 373 лв. на дка, оранжериен пипер – 6 171 лв. на дка, тиквите – 685 лв. на дка, костилкови плодове (череши, вишни, кайсии, зарзали, праскови и сливи) – 1 019 лв. на дка, семкови плодове (ябълки и круши) – 1 488 лв. на дка, ягоди – 1 383 лв. на дка и малини – 1 236 лв.

Новостите са при определянето на СПО на фуражните култури - царевица за силаж, фий, фуражни зеленчуци, люцерна, естествени ливади, пасища и мери, коноп-семена за фураж и други фуражни култури.

При животните СПО се дава за една бройка. При млечните крави и биволиците базата за изчисление е  2 500 лв. за едно животно, за месодайните говеда е 947 лв. за бройка, за млечни овце е 158 лв., за кози майки – 198 лв., за свине-майки 1 988 лв., кокошки-носачки – 31 лв., за зайкини – 225 лв.

В повечето случаи стопанствата са във фуражен баланс, т.е. има съответствие между отглежданите от тях преживни животни, коне и други еднокопитни животни (4025) и фуражните култури и стандартният производствен обем (СПО) на фуражните култури не надвишава тази на тези животни. В този случай СПО на фуражите не се включва в общия икономически размер на стопанството.

При фуражен излишък обаче, когато СПО на фуражните култури надвишава този на преживните животни, конете и другите еднокопитни животни, разликата между сумата от СПО на фуражните култури и на тези животни се включва в общия икономически размер на стопанството, а не цялата сума от СПО на фуражните култури, гласи новият документ.

Самото изчисляване на СПО на стопанството се извършва с помощта на таблица, посочена в колона 4, където са "Данните на стопанството (основни култури)" - посочват се площта на отглежданите култури и броят отглеждани животни.

При попълването на данните в колона 4 се спазват следните условия:

а) Всяка култура и животно е с определен код по Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани (колона 1).

б) Данните на стопанството (колона 4) за отглежданите основни земеделски култури се вземат от анкетните формуляри на актуалната към датата на подаване на заявлението за подпомагане или заявката за плащане анкетна карта по Наредба № 3 от 1999 г. Отчитат се данните от анкетните формуляри, записани за текущата стопанска година, включително намерения за засети/засадени площи. За текуща стопанска година се приема стопанската година, която е такава към датата на подаване на заявлението за подпомагане или заявката за плащане.

в) Когато стопанството отглежда животни, трябва да се посочи броят на животните в съответните категории в колона 4 съгласно:

аа) опис по видове и брой на животните, декларирани от кандидата, придружен от извлечение от интегрираната информационна система (ИИС) по реда на Наредба № 6 от 8 октомври 2013 г. за изискванията към средствата за официална идентификация на животните и използването им (ДВ, бр. 90 от 2013 г.) (Наредба № 6 от 8 октомври 2013 г.) за наличните в обекта животни по ушни марки/чип, подписано от официалния ветеринарен лекар, контролиращ животновъдния обект, не по-рано от един месец преди датата на подаване на заявлението за подпомагане/заявката за плащане (в случай че кандидатът отглежда видове животни, които трябва да се регистрират в ИИС по реда на Наредба № 6 от 8 октомври 2013 г.),

и/или

бб) в случай, че кандидатът отглежда животни, които не подлежат на идентификация, животновъдният обект се регистрира от Българската агенция по безопасност на храните и се представя актуален опис на отглежданите животни, заверен от официален ветеринарен лекар не по-рано от един месец преди датата на подаване на заявлението за подпомагане/заявката за плащане.

г) Данните за втори и междинни култури също се включват, в т.ч. междинни/втори култури, отглеждани в оранжерии.

В колона 6 се изчислява съответният СПО за даден вид култура или животно (произведението от данните на стопанството (колона 4), умножени по показателя за СПО лв./дка; лв./глава (колона 5). Сборът от индивидуалните СПО представлява общият СПО на стопанството при спазване на следните условия: Фуражен баланс или излишък в случай, че стопанството отглежда преживни животни, коне и други еднокопитни животни. Дадена е и формулата, по която се изчислява този фуражен баланс.

Икономическият размер на стопанството в евро пък се получава, като изчисленият за съответното земеделско стопанство общ СПО в лева се раздели на 1,95583 (използва се официалният курс на БНБ - 1 евро = 1,95583 лв.) и се закръгли до втория знак след десетичната запетая.

Как ще декларирате СПО при кандидатстването по подмярка 4,1
13401
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Проектът за следващия програмен период 2023-2027 г.
Огромен ръст на СПО-то при гледане на царевица за силаж и спад при пипера и доматите
При кандидатстване по мярка 4,1 за инвестиции в земеделски стопанства
При кандидатстване за техника отпада срокът 15 април, в който да заявите намерение за обработване на площите
Сигнал
Магърдич Хулиян: Настояваме да се отмени изключването на дребните животновъди и пчеларите от новата селска програма
Програма за селските райони 2014 – 2020 г.
Как се определя стандартният производствен обем на стопанствата
Опасност
Изискванията за стандартен производствен обем на стопанствата залагат нова бомба за младите фермери
Агростатистика за 2010 г.
Над 2,4 млрд. млрд. евро е стандартният производствен обем на българските стопанства
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини