Начало » Важно за фермера » Животновъдство
01.04.2021 г.

На 14 април американски селекционери представят опита си в генетиката при животновъдството

Предстоящо
На 14 април американски селекционери представят опита си в генетиката при животновъдството

Сградата на Капитолия във Вашингтон Снимка: sinor

На 14 април животновъдите от цялата страна могат да се включат в онлайн семинар (уебинар) за успешните селекции на млекодайни и месодайни породи говеда, които ще бъдат представени от известни американски специалисти в геномната наука. Форумът е организиран от Представителството на Американския департамент по земеделие за България, Националната асоциация за генетични ресурси в животновъдството на САЩ в партньорство с Асоциацията на вносителите на генетичен материал в България, Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България и Министерство на земеделието, храните и горите.

Семинарът ще се проведе от 14 часа на 14 април в платформата Zoom. Участието е безплатно за всички участници, като разходите се поемат от Американските партньори.  Осигурен е превод от и на български език.  Всеки участник ще получи поименен квалификационен сертификат. За да се запишете за участие е необходимо единствено да се регистрирате за следния линк:

https://zoom.us/webinar/register/WN_V0LYWOuJRNiMvgPjLamlnw.

След регистрацията, всеки ще получи линк и код за участие в уебинара.

Организаторите представят и подробна информация за лекторите. Семинарът ще бъде открит от Скот Йенсен, професор от Службата за работа с фермери/ Extension Service/ в Университета на Айдахо, САЩ.

Проф. Йенсен се занимава с приложни научни изследвания към програмите за работа с производители и предприемачи  в областта на месното и млечно говедовъдство, управление на пасища и пасищно говедовъдство, както и с програмите за деца и млади фермери. 

Скот координира програмата на щата Айдахо за Гарантирано качество на говеждото месо (BQA) и разработва и управлява заедно с членовете й така наречена Академия за пасищно животновъдство „Изгубени реки“.  Скот също така преподава в специализирани класове за изкуствено осеменяване в месни и млечни ферми като обучава по програмите за Гарантирано качество на говеждото месо и изкуствено осеменяване на испански език.

Месодайното животновъдство в България

Скот също така е провеждал множество семинари и обучения за Американска генетика и управление на стадото във Филипините, Латвия, Литва, Полша, България и Румъния.                                                 

Първата лекция е посветена на геномната информация за успешна селекция на млекодайни и месодайни говеда и ще бъде представена от д-р Джоузеф Далтън, преподавател и специалист по практическа квалификация в млечното говедовъдство, Университет на Айдахо. Получава бакалавърска степен от Калифорнийския политехнически университет в Сан Луис Обиспо, магистърска от Университета на Юта и докторска от Политехническия институт на Вирджиния.  Неговата изследователска работа, както и практическата квалификационна програма по репродуктивна физиология, се фокусира върху факторите, играещи съществена роля за увеличаване на плодовитостта при говедата, включително умения на техниците по изкуствено осеменяване, дозиране на семенния материал и геномика.

От 2013 до 2018 г. д-р Далтън е главен съизследовател и водещ квалификационен специалист в проекта „Геномика и плодовитост при млечните говеда“, субсидиран от Департамента по земеделие на САЩ в размер на 3 млн. долара. Основната цел на изследването е да се установят нови маркери за плодовитост в хромозомите на юници и млечни крави с първа лактация. Разпространението на резултатите следва да подпомогне млекопроизводителите в разбирането на геномиката и плодовитостта, и в създаването на потенциални стратегии за управление. Д-р Далтън е канен да изнася доклади на конференции и на срещи на производители в Северна и Южна Америка, Европа и Азия. Той е бил председател на Съвета по репродукция на млечните говеда и е настоящ член на Работната група по репродукция на месодайните говеда.

Във втората част на семинара ще участват и български експерти. От 15,15 ч. ще бъде изнесена лекция за „Възможностите за по-ефективно използване и контрол на генетичните ресурси „ от Силвия Василева, Директор Дирекция Животновъдство МЗХГ, и Георги Йорданов, директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, МЗХГ.

Участниците в уебинара ще имат възможност да задавт и своите въпроси.

На 14 април американски селекционери представят опита си в генетиката при животновъдството
16213
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Предстоящо
Последните новини за ОСП очаквайте на семинар, организиран на 11 май
Уебинарите на Байер събират на едно място едни от най-титулуваните експерти в България
Предстоящо
Асоциацията на зърнопроизводителите ще проведе трети уебинар „Земеделие 2021“
Предстоящо
На 25 февруари семинар за бъдещата ОСП с депутати от Европейския парламент
Предстоящо
НАЗ започва серия уебинари за българското земеделие от 18 февруари
Уебинар
Институтът за иновации ще кандидатства с проект за „умно село”
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини