Начало » Новини » Страната
15.06.2020 г.

Институтът за иновации ще кандидатства с проект за „умно село”

Уебинар
Институтът за иновации ще кандидатства с проект за „умно село”

sinor

Прилагането на информационните технологии в земеделието е бъдещето за развитието на селата, затова и в новия програмен период Европейската комисия ще подпомага проекти, свързани с инвестициите в създаването на така наречените „умни села”. Програма „Хоризонт 2020” вече финансира подобни пилотни проекти в някои европейски държави като Франция ,Германия, Финландия, а отскоро и в Словакия.

България също се готви да кандидатства с проект за умно село, който ще бъде изработен от Института за агростратегии и иновации и партньори, съобщи председател на института Светлана Боянова на уебинар за ролята на дигиталните технологии в земеделието, организиран от „Икономедиа”.

Пилотните проекти за умните села залагат не само на досегашните мрежи за комуникация, но и на новите технологии, които биха могли да улеснят фермерите в непосредствената им дейност. Дигитализацията би помогнала изключително много за дистанционното наблюдение на полетата, за състоянието на посевите, за програмирането на бизнеса по начин, който да изисква минимално човешко участие.

Когато цифровите технологии се прилагат масово не само в растениевъдството, но и в животновъдството, където 24-часовата постоянна заетост прави този труд непривлекателен за младите фермери, тогава и младите хора по-лесно биха се ориентирали към този сектор.

Създаването на умните села ще изисква огромна подготвителна работа, свързана не само с организацията на работата на земеделските производители, но и със социалната и образователната дейност, с развитието на услугите и поддържането на културното наследство в определени райони.

Институтът за иновации ще кандидатства с проект за „умно село”
11599
 

Последни материали
Виж
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини