Начало » Новини » Коментари
02.03.2021 г.

В насоките ще бъдат вписани точките, които ще носят „умните системи” по подмярка 4.1

Важно за приема през април
В насоките ще бъдат вписани точките, които ще носят „умните системи” по подмярка 4.1

sinor

Въпреки че на последното заседание на Комитета по наблюдение на програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. браншовите организации определиха критериите, по които тази година ще се оценяват инвестиционните проекти по подмярка 4.1, от министерството на земеделието обясниха, че самите насоки за кандидатстването още не са готови, така че до началото на април стопаните биха могли да ги очакват.

Читатели на Синор.бг се интересуват колко точки ще носят „умните” системи, свързани с почвените анализи, навигацията на техниката или наблюденията на посевите с дрон. Поради факта, че насоките още не са публикувани, ще ви представим критериите за оценка, приети от мониторинговия комитет на ПРСР.

Бюджетите, с които България ще разполага по ПРСР в преходния период

В първата от двете преходни години, след които ще се прилага бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП), администрацията успя да договори с бранша новите критерии за оценка на проектите по инвестиционните подмерки 4.1 и 4.2 за селскостопанска техника и за модернизация на преработвателния сектор. На последното заседание на Комитета по наблюдение на ПРСР 2014-2020 г. са определени точките за оценка, като приоритетни остават секторите "Плодове и зеленчуци", "Животновъдство" и "Етеричномаслени и медицински култури", които ще се дават в преходния период за прилагане на програмата.

Всичките проекти в тези сектори ще носят по 20 точки, но само ако 50% от допустимите разходи за дадения проект са в тези производства, администрацията не е приела искането на бранша за 100% от разходите да са в приоритетните сектори.

По 20 точки отгоре ще получават проекти, подадени от групи или организации на производителите, наричан интегриран подход. При него има няколко подусловия, които са важни при подпомагането. Още 5 точки ще се дават и за проекти, които досега не са получавали подпомагане по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от ПРСР 2014-2020. Други пет точки пък ще носят и проектите на групи и организации на млади фермери до 40 г.

Условията за канидатстване в преходния период

Още едно важно условие за групите и организациите е изискването средноаритметичният размер на оперативната печалба на кандидатите от последните три години да е по-голям от общата стойност на разходите по проектното предложение – общо по него се дават 10 точки. Но тук има разбивка на оценяването, като се добавя, че „средноаритметичният размер на оперативната печалба на кандидата от последните три завършени финансови  години, умножен по „5“ е по-голям от общата стойност на разходите по проектното предложение, по процедурата – 10 точки;

- умножен по „6“ е по-голям от общата стойност на разходите по проектното предложение, по процедурата – 9 точки;  „7“ е по-голям от общата стойност на разходите по проектното предложение, по процедурата – 8 точки;

- умножен по „8“ е по-голям от общата стойност на разходите по проектното предложение, по процедурата – 7 точки;

- умножен по „9“ е по-голям от общата стойност на разходите по проектното предложение, по процедурата – 6 точки;

- умножен по „10“ е по-голям от общата стойност на разходите по проектното предложение, по процедурата – 5 точки;

Следващите точки 5, които проектите ще трупат, са за увеличаване на заетостта, което ще се отчита след изплащане на финансовата помощ, където е поет ангажимент за подържанеподдържане на средносписъчния брой на персонала в земеделското стопанство, установен за годината предхождаща, подаване на проектното предложение.

По 10 точки ще се дават за всички инвестиционни разходи, свързани с производство на биологично сертифицирани селскостопански продукти.

Проекти, които допринасят за устойчиво и цифрово икономическо възстановяване, ще се смятат тези, в които са включени инвестиции за напояване на селскостопански култури, отглеждани в земеделското стопанство.

По 15 точки ще носят проектите, при които най-малко 35 % от допустимите инвестиционни разходи са свързани с инвестиции в напоителни системи -водовземни съоръжения, включително кладенци и съоръжения за съхранение на вода, както и закупуване на техническо оборудване за тяхната експлоатация, включително нови тръбопроводи, системи за капково напояване, инсталации за дъждуване, помпени станции, техники/съоръжения за съхраняване/опазване на водата и за които е осигурено /за съществуващи системи/ или ще бъде осигурено /за нови системи/ използването на вода от клон на Напоителни системи.

По 10 точки ще се дават, ако най-малко 35 % от допустимите инвестиционни разходи по проекта са свързани с инвестиции в напоителни системи -водовземни съоръжения, включително кладенци и съоръжения за съхранение на вода, както и закупуване на техническо оборудване за тяхната експлоатация, включително нови тръбопроводи, системи за капково напояване, инсталации за дъждуване, помпени станции, техники/съоръжения за съхраняване/опазване на водата.

Също с 10 точки ще се оценяват инвестиционни проекти, осигуряващи опазване на компонентите на околната среда, включително ВЕИ, като най-малко 15 % от допустимите инвестиционни разходи трябва да са свързани с тези инвестиции.

Проектни предложения с инвестиции в иновативни за стопанството технологии като например иновативни производствени технологии, цифрови технологии за производство и организация в селското стопанство, автоматизиране на работните процеси в селскостопанското производство, включително подходи приложени чрез Европейското партньорство за иновации, ще се оценяват с 15 точки, като изискването е поне 15% от разходите да са за подобен тип иновации.

Пет точки ще се дават за проекти по 4.1, представени от земеделски стопанства в необлагодетелствани райони с природни и други ограничения или в места по Натура 2000, като най-малко 70% от обработваемите площи на земеделското стопанство и/или животновъдния обект трябва да са в тези зони.

В насоките ще бъдат вписани точките, които ще носят „умните системи” по подмярка 4.1
13336
 

Последни материали
Виж
На заседанието си на 24 април
Европарламентът даде зелена светлина за промените в общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Блиц-контрол на парламентарната земеделска комисия
Финансиране по подмерките 4.1 и 4.2 ще получат проекти с до 20% наддоговориране
Блиц-контрол на парламентарната земеделска комисия
Георги Тахов: Проекти за техника с 41 точки ще получат подкрепа след дофинансирането по подмярка 4.1
Трета част от методиката
Точките, които ще трупат проектите за напояване, оцинявани по ПВУ
Подмярка 4,1 за инвестиции в стопанствата
Датата 19 април остава за първия прием по ПРСР през тази година
Как ще се оценяват инвестиционните проекти през 2021 г.
Цели 15 точки ще се дават за инвестиционните проекти в напояване и иновации
Обсъждане на критериите по ПРСР
Биофермерите в преход да са с предимство по подмярка 4,1 през 2021 г., предлагат от асоциацията на картофопроизводителите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини