Начало » Новини » Коментари
24.02.2021 г.

По подмерките 4.1 и 4.2 ще участват фирми с над 3-годишна история, като съфинансирането се вдига от 35 до 85 процента

Новите правила за 2021 г.
По подмерките 4.1 и 4.2 ще участват фирми с над 3-годишна история, като съфинансирането се вдига от 35 до 85 процента

Снимка: Аспарух Йончев

За да кандидатствате по подмерките 4.1 за „Инвестиции в земеделски стопанства“ и 4.2 за „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ през тази година, трябва да сте фирма с поне тригодишен опит. Това са новите критерии за подпомагане, приети на последния мониторингов комитет на ПРСР 2014-2020 г., по които ще се оценята проектите през тази и следващата година.

Интересът към това подпомагане е най-голям, като тази година ще се дават и допълнителни точки за дигитализация и въвеждане на нови еконорми в стопанствата. Ще припомним, че проектите са за модернизация и подмяната на машинния парк с нови трактори и комбайни, за оборудване на складови бази и за техника в животновъдството.

Както и досега, кандидатите по тези мерки трябва да са регистрирани земеделски производители или преработватели, като минималният стандартен производствен обем СПО на стопанството им да бъде поне 8 000 евро. Юридическите лица следва да докажат приход от земеделска дейност и/или приход от услуги, директно свързани със земеделска дейност и/или преработка на земеделска продукция и/или участие и подпомагане по схемата за единно плащане на площ и да представят бизнес план, доказващ подобряване на дейността на ЗС чрез прилагане на планираните инвестиции и дейности подробно описани в представения БП.

Индикативен график за приема тази година и планираните бюджети

Във връзка с Регламент (ЕС) 2020/2220 от 23 декември 2020 година за проектни предложения, подадени след  януари 2021 г., се прилагат и следните нови финансови условия:

За проекти с размер на заявените за подпомагане разходи до 1 милион евро финансовата помощ е в размер до 50 % от общия размер на допустимите разходи, като тя може да се увеличи на база общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи в следните случаи:

-  За инвестиции в обхвата на допълнителните средства по линия на Next Generation финансовата помощ се увеличава с до 25 %.

-  За инвестиции представени от кандидати групи и организации на производители с до 10 %;

Финансовата помощ за инвестиции в земеделска техника и общи разходи по проекта е в размер до 50%.

За проекти с размер на заявените за подпомагане разходи от един милион и едно евро до 1,5 млн. евро, включително финансовата помощ е в размер до 35% от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи, като тя може да се увеличава въз основа на общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи в следните случаи:

-  За инвестиции в обхвата на допълнителните средства по линия на Next Generation финансовата помощ се увеличава с до 25 %.

-           За инвестиции представени от кандидати групи и организации на производители с до 10 %;

Финансовата помощ за инвестиции в земеделска техника и общи разходи по проекта остава в размер до 35 %.

Максималният размер на допустимите разходи за един кандидат за периоди на прием проведени след първи януари 2021 г. е в рамките на 1 500 000 евро, като максималният размер на допустимите разходи за един проект не може да надхвърля 1 500 000 евро.

Максималният размер на допустимите разходи за инвестиции в земеделска техника за един кандидат за периоди на прием проведени след 01.01.2021 г. е в рамките на 250 000 евро. Разходите за земеделска техника не се считат за инвестиции в обхвата на дейностите по Next Generation.

Новите правила за кандидатстване по подмярката 4.2 за преработка също поставят изискване фирмите да имат поне три години опит, за да представят проекти с бизнесплан, както и досега.

Промените през 2021 г. отново са във финансовите условия. За проекти с размер на заявените за подпомагане разходи до 2 000 000 евро, включително финансовата помощ е в размер до 50 % от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи, като тя може да се увеличава на база общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи в следните случаи:

- За инвестиции в обхвата на допълнителните средства по линия на Next Generation финансовата помощ се увеличава с до 25 %;

Финансовата помощ за общи разходи по проекта е в размер до 50 %.

За проекти с размер на заявените за подпомагане разходи от 2 000 001 евро до 3 000 000 евро, включително финансовата помощ е в размер до 35 % от общия размер на допустимите разходи, като тя може да се увеличи на база общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи в следните случаи:

- За инвестиции в обхвата на допълнителните средства по линия на Next Generation финансовата помощ се увеличава с до 25 %;

Финансовата помощ за общи разходи по проекта е в размер до 35 %.

Максималният размер на допустимите разходи за един кандидат за периоди на прием проведени след 1 януари 2021 г. е в рамките на 3 милиона евро, като максималният размер на допустимите разходи за един проект не може да надхвърля тези 3 милиона евро.

По подмерките 4.1 и 4.2 ще участват фирми с над 3-годишна история, като съфинансирането се вдига от 35 до 85 процента
24559
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини