На 3 и 4 септември мониторинговият комитет на Стратегическия план за развитие на земеделието до 2027 г. ще обсъжда предложението на агроминистерството, по които ще бъдат оценявани проектните предложения за интервенциите „Инвестиции в преработка на селскостопански продукти“ и „Инвестиции за преработка на селскостопански продукти, насочени към опазване на компонентите на околната среда“. Заседанията този път ще се провеждат в Пловдив, където се намират и основните производители на плодове и зеленчуци в страната.
В тази връзка ръководството на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци е депозирало в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) официалната си позиция по проекта на тези критерии, като за бизнеса тези интервенции са от ключово значение, тъй като са единствените безвъзмездни средства в подкрепа за модернизация на предприятията в този бранш, се посочва в мотивите за исканите промени.
По първия критерий от съюза настояват колективните проекти, подготвени от организациите на производители, които все още нямат достатъчно опит и административен капацитет да реализират успешни преработвателни инвестиции, точките за оценка да бъдат намалени. И при оценката на проектите тежестта за одобрение на даден проект да падне от 15 на 10 точки. Мотивът е, че в предходния програмен период има едва няколко реализирани проекта на организации и групи производители, което е попречило бюджетът по мярката да бъде усвоен от други фирми.
Празик на лютеницата в Старозагорско
Преработвателите искат корекции и в третия критерий, който изисква използване на максимално повече български суровини. В сегашния вид МЗХ предлага използването на български суровини от консервните заводи да бъде „над 50% от използваната суровина, докато бизнесът настоява количествата да се намалят до 30 на сто - причината е в хроничния недостиг на местни суровини през последните години. „В противен случай много предприятия ще бъдат поставени в невъзможност да отговорят на критерия и да поддържат съответствие по време на мониторинг“, посочват от съюза.
Шефовете на консервните заводи са категорични, че основен критерий при приема на проектите трябва да бъдат финансовите показатели на предприятията. Затова и по критерий 4 те настояват за увеличаване на тежестта от 20 на 25 точки. Финансовата стабилност е най-важният фактор за успешното изпълнение на проектите, гаранция за навременно реализиране на инвестициите и устойчиво развитие на сектора, четем в мотивите им.
Преработвателите на плодове и зеленчуци искат завишение на тежестта и при оценката по критерий 7. „Предлагаме значително увеличаване на тежестта от 3 на 10 точки, защото цифровизацията и автоматизацията са решаващи за бъдещето на преработвателните предприятия, затова тези проекти би трябвало да полячават по-голямо одобрение", посочват от съюза. Само с модернизация заводите биха могли да се справят с недостига на работна ръка, с намаляването на брака и с по-ефективно управление на ресурсите и повишаване на качеството и безопасността на храните.
Освен предложенията за преразглеждане на критериите от съюза настояват и за прилагането на по-висок интензитет на подпомагане – 60% за чувствителните сектори („плодове и зеленчуци“, „етеричномаслени и медицински култури“, „животновъдство“), съгласно вече одобрения стратегически план.
В заключение от съюза поясняват, че само чрез правилно разпределение на тежестта на критериите и чрез реална финансова подкрепа предприятията в нашия сектор ще могат да реализират своите инвестиционни намерения. Това ще позволи модернизация на производството, повишаване на конкурентоспособността и устойчиво развитие в съответствие с европейските изисквания.
На 3 и 4 септември се очаква окончателното одобрение на предложенията на всички браншови организации по критериите, предложени от МЗХ за двете най-търсени от бизнеса интервенции от Стратегическия план.