Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.10.2020 г.

Оставете корените на зелето и доматите в почвата

Преди зимата
Оставете корените на зелето и доматите в почвата

sinor

Време е за прибиране на последната реколта и почистване на градината от растителни остатъци. В някои случаи тя остава напълно празна, а в други се сеят сидерати, които се развиват в зимните месеци и обогатяват почвата. Има и междинен вариант за тези, които искат да подобрят почвата, но нямат предпочитания към зеленото торене.

Градинарството се развива не само благодарение на научните постижения, но и на много експерименти. Някои на пръв поглед изглеждат доста странни, но имат разумна обосновка и носят полза.

Защо да оставим корените на зелето в почвата

Кореновата система на зелето е добре развита и е разположена в почвения слой на дълбочина 40-50 см. Отделни корени проникват и по-дълбоко.

В повечето случаи, след прибиране на реколтата, растителните остатъци се събират и изнасят. Необходимо ли е да се прави това?

Всяка почва съдържа органична и минерална материя. Органичната е свързана основно с плодородието на почвата. Тя се състои от останки на  насекоми и животни, от корените, листата и стъблата на растенията. Когато всички тези компоненти се разлагат се образува хумус, който е основата на органичната част на почвата, на нейния плодороден слой, източник на храна за растенията.

Корените на зелето, оставени в почвата, изгниват бързо – преди началото на следващия сезон, като по този начин подобряват състава на почвата и спомагат за възстановяване на плодородието.

Има и друг, съществено важен ефект – оставени в почвата, корените на зелето привличат земните червеи. Последните я разхлабват, правят я по-рохка, което допринася за свободното проникване на кислород.

Заедно с корените в градината може да оставите и долните листа на зелето, което ще допринесе за допълнително органично обогатяване на почвата.

Важно е да отбележим, че само абсолютно здравите остатъци от зелето ще са от полза за градината. Ако има и най-малки признаци на заболяване, корените и листата трябва да бъдат отстранени. Всяка идея заслужава внимание!

Защо да оставим корените и надземните части на доматите

Кореновата система на доматите е много добре развита, като това зависи от сортовите особености, начина на отглеждане и обработка. Основната част от разклоненията са разположени в еднометровия слой, но има случаи, когато достига до 1,5 м дълбочина.

Когато растенията са здрави е добре корените да останат да зимуват в почвата. Надземните части се нарязват на малки парчета и се разпръскват върху участъка – добре е да не са събрани на едно място, защото могат да се превърнат в убежище на вредители. Напролет, когато условията позволяват земята се обработва.

Ако разполагате с микробиологични препарати, съдържащи полезни микроорганизми и бактерии, е добре да напръскате растителните остатъци от зеле и домати с тях. Те ще ускорят процесите на разлагане и ще премахнат миризмите при гниене. Може да се използва Байкал ЕМ1, Триходерма, Бактофил и др.

Оставете корените на зелето и доматите в почвата
19782
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Право в десетката
Добивите зависят от силата на кореновата система
Според нови изследвания
Корените на доматите имат собствено мнение за температурата
Практика
Ето как да намалите стреса при засаждане на разсада на постоянно място!
Ценни съвети за градинарите
По-добре не подхранвайте разсада със захар!
Практика
Какво да правим с въздушните корени на орхидеите?
Според изследване на южнокорейски учени
Зеленчуците поемат микропластмаса през кореновата система
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини