Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.10.2020 г.

Предзимна сеитба на домати – практика за експериментатори

Съобразено с природата
Предзимна сеитба на домати – практика за експериментатори

sinor

Предзимното засяване на домати е практика, която не е често срещана, но за сметка на това е много, много обещаваща. В основата си сеитбата на различни култури преди зимата е копиране на естествените природни процеси, които научните специалисти наричат стратификация. От тези семена, преминали през закалката на снеговете и студовете, се получават силни и здрави растения, които са много по-устойчиви на температурните колебания и болести, включително фитофтора и кореново гниене.

Практиката показва, че “зимните” домати дават плод до първа слана, а когато са на топли повдигнати лехи под дебел слой мулч, доматените растения, предзимно засети, дават отлична реколта и при неблагоприятно лято – дъждовно и хладно.

Методи за предзимна сеитба на домати

Има няколко начина за предзимна сеитба на домати. По същество те всички си приличат, но имат някои особености.

Първият е засяването под топлоизолационно покритие на открито. Този метод е прост, но надежден. Характерното в случая е това, че за сеитба се избират цели домати, а не семена – те трябва да бъдат здрави и добре узрели. В края на октомври или през ноември, преди да  започнат студовете, на подходящо място в градината направете ямки с дълбочина 15-20 см. Във всяка от тях сложете по един домат. Да-да, по цял домат! Покрийте ги с рохка пръст и уплътнете, но така, че от най-горната част на доматите до повърхността да останат 10-на сантиметра. Отгоре се покрива със здрави сухи листа – дебелина 10-15 см. Притискат се с водопропусклив материал, за да не ги разнесе вятъра. Тук се прилагат различни варианти, като се използва слама, сухо сено, смърчови клони, чул или специални агровлакна. Покритието, независимо какво е то, ще предпази семената и бъдещите растения от измръзване.

През пролетта, когато почвата се затопли, покритията се отстраняват. Скоро от всяка ямка ще се покажат по цяло снопче кълнове, които трябва да се покрият с фолио или агро влакно за предпазване от замръзване. Когато разсадът се развие до подходяща големина се избират по-силните растения и се засаждат на постоянно място.

По този метод могат да се отглеждат само сортови домати, защото при хибридите няма гаранция за качествата на новите растения. Правени са експерименти с домати, взети от растения, отгледани от F1 семена и резултатите са добри, но не винаги това е сигурно.

Засяване в компостна яма

Този метод прилича на предходния, но здравите и узрели домати се поставят в компоста и се покриват съвсем леко. Ако нямате компостна яма може да се направи специален участък с площ около 1 квадратен метър (или по-малък), в който се насипва компост. Отгоре се слага допълнителен слой здрави растителни остатъци 10-15 см. Те ще бъдат естествен подслон и надеждна защита от ниските температури през зимата.

Когато земята се затопли, доматите с част от компоста се пренасят на подходящ участък, а когато се покажат кълновете се покриват със защитен материал. Слабите кълнове се отстраняват.

Предимството на този метод се крие в едновременното развитие и торене на разсада.

Недостатък е, че при хибридите няма гаранция за качествата на растенията.

Предзимно засяване на повдигнати топли лехи

Това е най-подходящ и организиран метод за тези, които обичат да правят всичко по правилата, но и обичат да експериментират.

До края на есента се правят високи лехи – познати са различни конструкции и всяка от тях е подходяща. Използват се семена и обичайни схеми, а също стандартна дълбочина на засяване. Отгоре се полага покривен материал. През пролетта, когато се покажат първите кълнове, покривният материал се отстранява и се прави малка оранжерия, като се използват подпори и полиетиленово фолио. Когато опасността от замръзване премине, полиетиленът се отстранява. Тези растения не само са много по-устойчиви, но се развиват по-бързо.

Имаме свободата да експериментираме, като не забравяме и за последващите грижи за растенията, от които също ще зависи количеството и качеството на бъдещата реколта.

Предзимна сеитба на домати – практика за експериментатори
19000
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини