Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
13.07.2020 г.

Краставиците вече връзват – важно е да торите правилно!

Важно за градинаря
Краставиците вече връзват – важно е да торите правилно!

sinor

Като култура, която се нуждае от дълги топли дни, слънце и достатъчно влага, краставицата се нуждае от правилно торене през целия вегетационен период. Стресовите ситуации водят до промяна на вкусовите качества и до деформации на плодовете, а подобен стрес най-често се причинява от недостатъчно и неравномерно поливане и недохранване на краставиците.

В период на плододаване критично важно е подхранването с калий в комбинация с правилно поливане. Редица проучвания са доказали явна положителна реакция върху добивите от краставици дори при леко увеличение на калия. Краставиците имат ниска потребност от азот, но от самото начало на вегетацията се нуждаят от достатъчни количества фосфор и калий. Количеството азот трябва да бъде много по-малко от останалите два елемента, които са отговорни за цъфтежа и плододаването.

Дефицитът на калий се проявява достатъчно бързо при краставиците – увяхващите завръзи сигнализират за недостига му в този период, което е видно и при визуална диагностика.

Симптомите се проявяват и върху по-старите листа – започват да пожълтяват от периферията към средата. Така нареченото “изгаряне” на листата е съпроводено с деформация на плодовете, което се характеризира с изкривяване и удебеляване в единия край (придобиват крушовидна форма), често с кафеникав или петнист вид. Растенията изостават в развитието си, а листата издребняват.

Недостигът на калий влияе върху регулацията на вода в растенията, което се отразява върху клетъчния тургор и на откриване и закриване на устиците, поради което краставичните растения са склонни да увяхват.

Ето как да отстраним проблема

Ако почвата ви е глинеста или глинесто-песъчлива, е редно още преди засаждане на растенията да внесете калиев нитрат.  На песъчливи почви може да се използват гранулирани торове с калий от началото на плододаване, които се внасят в страничните  браздички.

Да не се допускат грешки в торенето

Не трябва да се забравя, че с почвеното подхранване е важно да се внимава, защото при излишък на калий пък се ограничава достъпът на други необходими хранителни елементи, а именно азот, магнезий и калций.

Листното торене с калий е добре да започне в началото на формиране на плодовете, защото той е и превенция срещу брашнеста мана и кореново гниене. При него хранителните вещества се усвояват по-бързо, защото листът е много ефективен абсорбиращ орган.

Не трябва да се забравя също, че листното торене по никакъв начин не е алтернатив за създаване на добра и здрава почва и не може да се разчита само на него растенията да получат всички необходими хранителни вещества.

Добре узрелият компост, въведен преди засаждане на краставиците на дълбочина от 20 см, може да осигури необходимите хранителни вещества, които се освобождават бавно,  без да причинява прекомерно натрупване. Компостът може да се използва и като мулч, който да съхранява влагата и да предпазва от плевели.

От друга страна листните торове играят ролята на бърза помощ от стреса по време на летните жеги. С листното подхранване не бива да се прекалява и да не се прилага под действието на силните слънчеви лъчи, което ще доведе до изгаряне, както и преди дъжд.

Пепел за краставиците

Пепелта се използва не само за алкализиране на почвата, но и за подхранване, защото съдържа различни микро- и макроелементи. За пълноценно използване на хранителните вещества, съдържащи се в нея, тя трябва да се внася при есенната или зимна обработка на почвата, защото елементите в нея се освобождават и усвояват бавно.

Но е важно да знаете, че е безполезно да внасяте пепел по време на плододаване. В органичното земеделие пепел се използва освен за подхранване и за поръсване върху почвата – с цел предпазване от охлюви.

Краставиците вече връзват – важно е да торите правилно!
31184
 

Последни материали
Виж
Жътвата в Монтанско приключва с високи добиви от пшеница и ечемик
В Добруджа очакват ниски добиви от царевица и слънчоглед
Денков предлага включване на селскостопанската авиация в борбата
Подпомагат и личните стопанства при загинали животни в пожар
В личното си стопанство Бойко Синапов кара вода с водоноски
Положението с изхранването на животните в източните Родопи е критично
Благодарение и на падналия вчера следобед дъжд
Потушиха пожара в старопланинския резерват Стенето
Спори с представителки на Белгия и Австрия при жените
Благовеста Василева от Дивата ферма е на финала за биологичен фермер на ЕС
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Свързани материали
Виж
Полезно и практично
По листата на краставиците може да определите дефицита от хранителни вещества
Съвети за градинря
Причини за опадане на завръзите на краставиците
Приготвяне на течен тор
Копривата е отличен органичен тор за краставиците
Изборът е голям
Какви овощни и зеленчукови култури можем да засадим до краставиците?
Кои растения могат да се опрашват кръстосано в градината?
За нормално развитие на културите
При подхранването на краставиците с фосфор и калий е важно да знаем...
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини