Йодът е необходим не само на човешкия организъм, но с успех може да се прилага за поддържане здравето на културните растения. Отдавна са известни свойствата му за лекуване и профилактика на гъбични заболявания. В този случай той действа селективно, защото е в състояние да потисне активността само на някои патогени. Въпреки това “йодната терапия” е стойностна, защото е в състояние да предотврати заболявания, които причиняват големи щети и често водят до пълна загуба на реколтата.
При дефицит на йод в почвата завръзите започват да гният, а зреенето на плодовете се забавя значително, но внасянето му трябва да се извършва по строги правила и точно дозиране.
1. Фитофтора – опасна гъбична инфекция, която без профилактиране може много бързо да унищожи доматените растения. За предпазване на растенията от фитофтора, 12-14 дни след засаждане на постоянно място, желателно е редовно пръскане с разтвор, приготвен от 10 л вода, 1 л суроватка ( може да се замени с натурално обезмаслено мляко) и 2 мл йод с 5 % концентрация. Процедурата се повтаря през 10-12 дни.
Този разтвор е полезен и за пръскане на други култури от същото семейство, нападани от фитофтора – пипер, патладжан, картофи. При поява на засегнати от болестта листа по растенията, трябва незабавно да се отстранят и да се напръска с йоден разтвор, като процедурата се повтаря през 4-5 дни. В напреднал стадий на заболяване йодът вече няма да помогне.
Ако прекалите с азота, ще се влоши храненето на растенията
2. Брашнеста мана
Разтвор на основата на йод може да бъде прекрасен помощник и в борбата с други гъбични проблеми – брашнестата мана, която за разлика от фитофтората обхваща по-бавно растенията, но има не по-малък разрушителен ефект върху тях. Болестта напада краставици, тикви, тиквички и други култури от същото семейство.
При неблагоприятни условия и наличие на първи признаци на заболяването, трябва да започне обработване със следния разтвор – 9 л вода, 1л млечна суроватка, 1 мл йод, като процедурата се повтаря през 5-7 дни при наличие на зараза, а профилактично през 10-12 дни.
Листно подхранване на пипера за повече чушки
При ягодоплодните култури и декоративните храсти, както и при овощните дървета пораженията от бравнеста мана са много по-силни и концентрацията на йод в разтвора трябва да бъде по-висока – 5 мл в 10 л разтвор.
3. Кореново гниене по краставиците
Разтворът, приготвен от 10 л вода и 1 мл йод може ефективно да защити краставиците от кореново гниене, което често съсуипва насажденията при студено дъждовно или прекалено горещо време. Разтворът се излива на корените, като е достатъчен по литър на растение.
4. Гниене на завръзите при тиквичките
Тиквичките са доста непретенциозна култура и при правилна агротехника дават голямо количество плодове. Но често, дори при добри грижи и благоприятни метеорологични условия, завръзите започват да загниват. Това може да е признак за недостиг на йод. Може лесно да се предотврати, като всяко растение се полее с 1 л разтвор, приготвен от 10 л вода и 5 мл йод. Достатъчно е еднократно подхранване за сезон.
5. Кила по зелето
Килата е заболяване, предизвикано от наличието на патогенни гъбички, но зелевите култури се повлияват благоприятно от йодната терапия. Разтворът се приготвя от 10 л вода и 2 мл йод, като всяко растение се полива с 1 л от него. Процедурата се прави при наличие на заболяване или в началото на формиране на главите, като се повтаря още 2 пъти в интервал от 15-17 дни. Йодът влияе благоприятно на качеството и размера на главите.
6. Сиво гниене по ягодите
Градинската ягода, двукратно обработена с йоден разтвор в интервал от 5-7 дни – малко преди и след цъфтежа, показва висока устойчивост на сиво гниене и не се уврежда от ягодовия коренов хоботник. За целта в 10 л вода се разтваря 1 мл йод и се поливат храстите и почвата между тях.
7. Брашнеста мана и оидиум по лозата
При първи признаци на тези гъбични заболявания лозовите храсти се пръскат обилно с разтвор, приготвен от 10 л вода и 8 мл йод, като процедурата се повтаря всяка седмица.
8. Обработване на семената преди посев
Йодът може да се използва и като ефективно средство за обеззаразяване на семената преди посев. Необходима е само една капка йод на 1 л вода, семената се поставят в марля и престояват 6-8 часа в разтвора, а преди засяване се подсушават.
9. Обработване на картофите преди засаждане
Йоден разтвор се използва и за обеззаразяване на семената непосредствено преди засаждане на картофите. Разтворът се приготвя от 10 л вода и 2 мл йод и клубените се пръскат обилно от всички страни, а след като изсъхнат са готови за засаждане. Така обработените картофи покълват много по-бързо, израстват буйно и имат висока устойчивост на фитофтора и струпясване (ризоконтия).
10. Йод срещу вредители
Листните въшки са сред най-често срещаните и издръжливи вредители. Йод и мляко се борят успешно срещу тях. Необходими са 1 л вода, 100 мл мляко и 0,5 мл йод , който се смесва с млякото (млякото придобива красив жълт оттенък). С получената смес се пръскат розите и всички други растения, върху които са се настанили листни въшки.