Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.12.2019 г.

Ако прекалите с азота, ще се влоши храненето на растенията

Ако прекалите с азота, ще се влоши храненето на растенията

Зеленчуковите култури имат високи предпочитания към всички хранителни елементи, най-вече към азота. Но както липсата, така и предозирането води до нежелани резултати. Количеството азотен тор, което се дава на растенията, зависи от техните потребности. Когато се определя колко да се внесе, трябва да се вземе под внимание запасеността на почвата с този елемент, как е наторена културата, която преди е заемала площта, какъв добив искате да получите и т. н.

Прекалите ли, краставиците ще са дребни

Ако прекалите с азота, ще се влоши храненето на растенията. Те ще натрупат голяма листна маса, ще се удължи вегетационният период, ще се забави цъфтежът и узряването на плодовете.

Силата на калциевите торове да се борят с болестите по културите

Не е за пренебрегване, че ще се повиши и нитратното съдържание. Растенията стават по-сочни и податливи на болести. Върху тях обикновено се наблюдават тъмнозелени листа, появява се некроза, може да се стигне и до загиването им. Тогава листата на краставиците добиват формата на чадър. Плодовете остават по-дребни. Недостигът на азот е също нежелателен. Растенията не се развиват правилно, добивите намаляват.

Времето е от значение

Внасянето на азот е по-добро на фона на торене с фосфорни и калиеви торове. Времето, когато се внася азотният тор, е също от значение. Най-често става през вегетацията като подхранване. При повечето зеленчуци е на два пъти: при първото окопаване и после - след около 20 дни. При някои зеленчуци (пипер) се налага и трето - през август. Зеленчуците с кратък вегетационен период (спанак, репички салата) предпочитат предсеитбеното наторяване с азот. Зеленият фасул и грахът се нуждаят от азот в началото на вегетацията, преди да са се 1 появили по корените грудковите бактерии. Торят се преди сеитбата или след поникването на семената.

Като азотни торове се използват амониевата селитра, която е подходяща за подхранване, и карбамидът - за предсеитбено торене или за торене преди разсаждането на домати, пипер, патладжан.

Ако прекалите с азота, ще се влоши храненето на растенията
18812
 

Последни материали
Виж
Заради слабата слънчогледова реколта и сдържаните продажби от фермерите
Износът на високоолеиново слънчогледово масло от Украйна е на 7-годишно дъно
Спадът в средния надой натисна производството на мляко през януари
Млечните ферми в САЩ са намалели с 5 на сто през миналата година
Унгарското правителство търси споразумение с веригите за ограничаване на цените на храните
Работи се по 28 нови противоградни площадки
Тахов: С 2 милиона и половина декара могат да се увеличат напяваните площи в страната
Чили кон карне
В Гърция тръгват проекти за 135 милиона евро за преработка на селскостопански продукти
Свързани материали
Виж
Насочващи дози на декар при торене на пшеница
Отглеждане на силни и твърди пшеници – основни правила при на торенето
Да се провери киселинността на почвата
Чести грешки при използването на дървесна пепел за подхранване на краставиците
Полезно и практично
По листата на краставиците може да определите дефицита от хранителни вещества
Употребата на торове в селското стопанство на ЕС намалява
Навреме
Правилно подхранване на пипера
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини