Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.07.2019 г.

Листно подхранване на пипера за повече чушки

Съвети за градинари
Листно подхранване на пипера за повече чушки

sinor

Известно е, че кореновата система на пипера е слаба и има по-малка усвояваща способност. За получаване на висок и качествен добив торенето е изключително важно. Необходимо е да се вземат предвид много фактори, които влияят върху развитието на растенията.

Предимства на листното подхранване

Предвид по-слабата коренова система листното торене на пипера е особено необходимо, когато трябва спешно да се отговори на нуждите на растенията. При този вариант хранителните вещества се усвояват за кратко време и дават много бърз ефект.

Съществуват различни варианти на листно торене, но в зависимост от вида на хранителните вещества могат да се разделят основно на два типа – минерално и органично.

През целия период на вегетация пиперът се нуждае от калий, азот и фосфор, а също от калций, йод, бор, магнезий и цинк.

Спешната нужда на растенията от определено вещество налага оперативна намеса и се удовлетворява чрез листното торене – ако листата започнат да пожълтяват и съхнат, се внася листно азот (1 супена лъжица карбамид на 10 литра вода), а когато е слабо плододаването се налага незабавно внасяне на калий и азот. Окапването на цветовете и завръзите е сигнал за необходимост от бор.

Предлагат се комплексни торове за листно подхранване, които покриват нуждите на растенията от макро- и микроелементи.

Йодът е елемент, който се използва за подхранване на пипера в различни фенофази, но е най-добре да се използва при цъфтеж и формиране на завръзите. За листно торене се използва разтвор на 2 капки йод в 1 литър вода. Провеждат се три процедури през 10 дни.

Има много домашни рецепти за листно подхранване на зеленчуците, но е важно да се знае, че използването на отвара от лучени люспи влияе благоприятно не само на пипера, но също на краставиците, доматите и патладжана. Една шепа лучени люспи се заливат с един литър гореща вода и се довеждат до кипене. Оставят се да се охладят напълно и към тях се добавят три супени лъжици дървесна пепел, прецеждат се и се прибавя на върха на чаена лъжичка борна киселина, предварително разтворена в малко топла вода. Тази отвара се използва за листно подхранване още два пъти през интервал от 14 дни, като борна киселина повече не се добавя.

Пръскането е най-добре да се извършва в ранните утринни часове или вечер, защото нежните листа на пипера лесно могат да получат изгаряне.

При листното подхранване се използват по-малки количества хранителни вещества от кореновото, защото няма отмиване и загуби.

Листно подхранване на пипера за повече чушки
62416

Последни материали
Виж
Еколози искат оставката на екоминистъра
България губи над 5 милиона евро от програма „Околна среда“, ЕК обмисля спиране на междинните плащания
След потвърждение за рисковете за здравето от Европейската агенция по храните
ЕС забранява употребата на хлорпирифос от догодина
Само при фуражната пшеница е регистриран спад
Украйна изнася в бясно темпо маслодайни култури и зърно
Анкетата на Сдружение за модерна търговия
Българските продукти са водещи в асортимента на Billa, Kaufland, Lidl и T MARKET
Задушена тиква с гъби
Обзорно изследване на ManpowerGroup за заетостта
Не се търсят хора за работа в сектор „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Подгответе Вашите растения за всяко развитие на събитията!
Манголдът (листното цвекло)
Френска пита
При овошки
Листното торене е ефикасно за бързи корекции
Срещу цинковия недостиг - с листно подхранване
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам