Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Когато избираме овошки, трябва да се съобразяваме с критичните минимални температури за района

Синор.БГ / 04.01.2020 г.
Когато избираме овошки, трябва да се съобразяваме с критичните минимални температури за района

Когато избираме овощни видове винаги трябва да се съобразяваме с критичните минимални температури в дадения район. Ако те, макар и не всяка година, падат под критичния минимум за даден овощен вид не трябва да го засаждаме. Измръзванията през зимата най-често засягат плодните пъпки, но не са радки случайте когато загиват и младите леторасти, а понякога и целите растения. Сведения за тези температури могат да се получат от метеорологичните стенции и пунктове, каквито има в цялата страна.

Устойчивостта към ниските температури е различна за отделните видове. Най-студоустойчиви са ябълката, вишнята, сливата, орехът, лешникът и касисът, които издържат до минус 30°С, а някои от тях и под тази температура. Останалите дървесни видове издържат до минус 25-27°С, като най-чувствителна от тях е прасковата, която много често измръзва и под минус 22°С. При такива температури измръзват и плодните пъпки на бадема и кайсията. От ягодоплодните най-уязвима към ниските температури е ягодата. Ако тя не е покрита със сняг измръзва при темпуратура под минус 15°С. Къпината и малината измръзват при температура под минус 20-25°С. От по-южните култури, които се отглеждат в някои райони, най-слабоустойчиви са нарът и дафинът, които измръзват при температура под минус 12-15°С. Едногодишните леторасти на смокинята също измръзват под минус 15°С, но многогодишната дървесина издържа и до минус 20°С. Характерно за нея е, че при измръзване на едногодишните леторасти през следващата година израстват нови и като цяло растението не загива. Сравнително по-студоустойчива е райската ябълка, при която има сортове, които издържат и до минус 20°С.

За какво да се замислим, преди да се захванем със засаждането на нови овошки

Освен от видовите особености, студоустойчивостта зависи и от по-добрата запасеност на растенията с хранителни вещества в края на лятото и през есента. Когато застудяването настъпи рязко след по-продължително затопляне и се задържи по-дълго време измръзванията са по-големи. Възможности за предпазване от зимните измръзвания не съществуват, освен правилното райониране на овощните растения.

Избор на ножица за резитба

Особено чести измръзвания на плодните пъпки, цветовете и завръзите у нас се набюдават в края на зимата и началото на пролетта. Това се получава при по-продължителни и необичайни затопляния през втората половина на зимата и минусови температури в началото на пролетта. Особено чести са тези измръзвания при бадемът, кайсията, прасковата, джанката и черешата. Желателно е да се избягва засаждането на тези видове в райони с чести температурни амплитуди през зимно-пролетния период.

Когато избираме овошки, трябва да се съобразяваме с критичните минимални температури за района
11093
 

Последни материали
Виж
За залесяването на засегнатите площи от мащабния пожар в Пирин
Горският разсадник в Симитли ще осигури 400 000 фиданки за догодина
Въпреки масово измръзналата реколта в региона през пролетта
Изложението на дунавските овощари пак събра производителите в Русе
Рапичният скритохоботник обаче е по-разпространен от миналата година
Фермерите в Германия разшириха засетите площи с есенна рапица
Близо 5000 фермери са подали заявления за почти 300 000 декара
Обещават изплащане на основното подпомагане за измръзванията до края на месеца
Изясняват се причините за поява на огъня и размерът на щетите
Пожар в доспатско село унищожи 4 кубика дърва и земеделски инвентар
В ден с групов лов на дива свиня на местната дружина в района
Откриха 2 трупа на сърни в багажника на колата на ловец в Монтанско
Свързани материали
Виж
/Capnodis tenebrionis/
Черна златка шета из страната - разпространение по области
В зависимост от почвите
Грижи за кореновата система на плодните дървета
Защо стволовете на овощните дървета се покриват с лишеи и мъхове?
Важни условия за производството на посадъчен материал
Сярата лекува, предпазва от вредители и е важен хранителен елемент за растенията
Полезно за градинарите
Салициловата киселина - помощник в овощната и зеленчукова градина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини