Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.02.2019 г.

Избор на ножици за резитба

Какво трябва да знаете
Избор на ножици за резитба

Резитбите са основни практики в овощарството, лозарството и декоративното градинарство. На резитба подлежат овощните дървета и храсти, лозите, розите и други видове. Основен инструмент е ножицата. Има различни видове ножици и от правилния избор зависи точността, чистият сряз, бързината на резитбата, както и удобството на работника.

Най-разпространени са ножиците с една режеща челюст, която се разминава с друга нережеща. Този вид най-често е използван в лозарството. Предпочитан е заради простото устройство, здравината и по-лесното заточване на режещата част. В някои домове този инструмент, направен изцяло от метал, е наследство от дядо и баба.

В старата специализирана литература е известен като „Кунде”. Днес на пазара има изобилие от такива ножици. Не всички са здрави, но това е за сметка на цената. Трябва да знаете, че съвременните ножици за професионална употреба задължително са с улекотена дръжка от алуминиева сплав.

При овощарските ножици режещата част попада  върху плоска подложка на нережещата час. Тази разновидност е позната като секатор или гилотина.

Секаторът е по-подходящ за овощарството тъй като нережещата част, подложката не наранява кората на овошката. При най-новите модели подложката и острието са завити, (като на модела на снимката по-горе) за да не приплъзват при отрез тънките клонки. Има и модификации със зъбчатка, която увеличава силата на отреза. Така секаторът реже по-дебели клонки. При точене трябва да се внимава да не се наруши успоредността на наточеното острие с подложката.

Познавачите твърдят, че най-щадяща за овошките е резитбата с ножиците, които имат две режещи части. В някои по-стари специализирани източници са известни като „Малагути”.

При тях има две остриета които се се срещат. Имат универсално приложение при рязане на жива дървесина – овошки, лозя, храсти и др. При тези ножици точенето е най-сложно тъй като се налага да се обработвата прецизно и двете остриета всяка промяна на успоредността на остриетата в крайна точка разваля сряза.

Съвременните производители на ножици като швейцарската фирма Felco предлага за всички избороени типове ножици модификации на дръжките за малка и голяма ръка, за лява или дясна, има и универсални дръжки за работа и с двете ръце.

За педентичните градинари се предлагат ножици с монтирана спрей-система за агро защита, която позволява при затварянето на остриетата на всеки отрез да се впръсква препарат.

Съвсем отделен вид са ножиците за бране на зеленчуци и плодове. Те са много по-финни и леки с тънки остриета които се разминават и са симетрично заострени. При тях е добре да се ориентирате към модели които са с покритие против ръжда.

Доц. д-р А. Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”, София

Обезаразяване на семена виж тук!

Избор на ножици за резитба
51928
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Последни новости от света на професионалните ножици за лозари и овощари
Феликс Флиш налага стандарт за качество и професионализъм
Амбициозен мечтател създава FELCO
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини