Начало » Новини » Интервю
24.10.2019 г.

Два пъти вдигахме цените тази година заради световното поскъпване на свинското месо

Атанас Урджанов, председател на Българската асоциация на месопреработвателите
Два пъти вдигахме цените тази година заради световното поскъпване на свинското месо

sinor

За първи път тази есен традиционното 15-то поред животновъдно изложение в Сливен събра на едно място фермери и месопреработватели, което е добър знак за бъдещото по-тясно сътрудничество между производителите на суровина и колбасарския бизнес. Освен проведения конкурс за най-добър майстор месар, ръководството на Асоциацията на мекопреработвателите в България (АМБ) представи и здравото си партньрство си с учениците от Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм в Сливен „Академик Неделчо Неделчев“ – бъдещите кадри за сектора.

За читателите на Синор.БГ председателят на асоциацията Атанас Урджанов разказа как браншът е понесъл кризата с африканската чума по свинете и за бъдещите планове в развитието на сектора.

- Г-н Урджанов, изцяло под мотото „африканска чума при свинете“ ли премина тази година за месопреработвателите?

- Безспорно това беше най-големият проблем за сектора, но вече можем да си отдъхнем, защото кризата отшумя и след като министерството на земеделието и агенцията по храните приложиха мерките за контрол, постепенно нещата възвърнаха нормалния си ход. Заради чумата делът на родната суровина силно намаля. Около 20 на сто българското свиневъдство за съжаление беше унищожено. Добрата новина е, че след кризата животновъдите постепенно се съвземат. Пример за това са колегите от Голямо Враново, Русенско, чийто срок за дезинфекция на помещенията приключи преди дни. И след 50 дни те отново ще започнат да зареждат, така че имаме надежда за възстановяване на засегнатите ферми.

Знаете, че и досега 40 на сто от потреблението на месния бранш идва от българските свинеферми. Основните ни доставчици на вносно свинско месо остават европейските държави като Испания, Дания, Германия и Франция. Колкото до говеждото месо, там липсата на суровини е още по-силно изразена. На този етап вносът е около 80 процента, докато българската суровина е доста малко. Но на изложение в Сливен тази есен видяхме голямо разнообразие от месни породи говеда, което означава, че животновъдите работят в посока за развитие на този вид месодайни породи. Лично аз съм щастлив от тази тенденция, защото няма месопреработвател, който да не предпочита българската производство. Колкото до това как колегите месопреработватели излязоха от кризата със суровината, всеки от нас потърси решение, адаптира се и продължи нормалната си работа през годината.

- Как определяте пазара в страната през тази година?

- Заради африканската чума по свинете определено има спад в търсенето. Въпреки че болестта не е опасна за хората, все пак имаше отлив, породен от неизвестността и страховете, породени от неверни слухове. Не мога да се ангажирам с точни данни за спада при свинските продукти, защото всяка компания си има своя ценова политика. Освен това заради световните цени на свинското месо ни се наложи два пъти тази година да вдигнем и нашите цени – единия път беше през март, втория – през лятото. И потребителите се преориентираха към пилешките меса. Но продължаваме да се борим. И мога да кажа, че пазарът вече се движи по права линия. Вярно – с леко движение надолу, защото конкуренцията е голяма и има пренасищане. Все пак, в страната имаме 500 месопреработвателни предприятия, от които към 130 са членове на нашата асоциация. Но най-важно е качеството на продуктите и доволният потребител. Защото целта ни като производители е да предлагаме чисти храни.

- Какво стана с желанието на бранша да наложи традиционните месни продукти зад граница?

- Там ни е нужна подкрепа от държавата, защото наистина е важно да ни видят в Европа и да опитат нашите продукти. Всеки, който е пробвал деликатесите ни, ги е оценил, защото работим с традиция, а ползваме и иновативни технологии. Преди години създадохме и сдружението „Традиционни месни продукти“, чрез което организираме посещения на изложения, но за малките фирми смятам, че е нужна помощ, тъй като големите имат ресурс сами да си плащат. Ето, на изложението в Сливен помощта за нашето представяне дойде по програми, финансирани от фонд „Земеделие“. Ако заедно с министерството продължават така да ни подкрепят, смятам, че има шанс и за износ на български колбаси – нещо, което до този момент не се случва.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Два пъти вдигахме цените тази година заради световното поскъпване на свинското месо
4890

Последни материали
Виж
МЗХГ насърчава съхраняването на традиционните за България видове риба
Над 2 милиона лева са инвестирани в Старозагорско по рибарската програма
Щетите само в република Тува се изчисляват на над половин милион евро
Вълчи глутници тормозят руските животновъди
В Пазарджик предстои избор на председател и постоянното присъствие на партията
Обединените земеделци провеждат утре петия си редовен конгрес
В програмата са включени кулинарни демонстрации и състезание
В Стара Загора провеждат изложение за българска риба
При изключително силна конкуренция с разлика в офертите под 40 цента
Египет напазарува близо половин милион тона черноморска пшеница
До момента под 10 на сто от проверените обекти са напълно изрядни
Над половината къщи за гости ще връщат изцяло евросубсидиите
Свързани материали
Виж
Предстоящо
Атанас Добрев ще открие жътвата край Карнобат
Християнски празници
От Атанасовден зимата бавно си тръгва
Християнски празници
От Атанасовден денят започва да нараства, според народните поверия
Празници
От Атанасовден според преданията денят започва да расте с едно просено зрънце
Атанас Георгиев, член на управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите
През 2015 г. субсидиите ни ще бъдат намалени, а разходите ще растат
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам