Начало » Новини » Интервю
17.10.2019 г.

Юлия Коюнджийска: И ние като португалците вървим бавно към окрупняване на фермите

Председател на „Обединени български животновъди“ - Кюстендил
Юлия Коюнджийска: И ние като португалците вървим бавно към окрупняване на фермите

Юлия Коюнджийска Снимка: sinor

„Преди години бях силно изненадана от факта, че в Португалия, държава с развито планинско животновъдство, фермите са силно окрупнени. Впоследствие установих, този процес е резултат от присъединяването на страната Европейския съюз през 1986 година, така че за 33 години членство европодпомагането е насърчило изключително този процес“. С тези думи Юлия Коюнджийска от управителния съвет на „Обединени български животновъди“ непряко отговори на въпроса на Синор.БГ как вижда развитието на животновъдния сектор в страната на фона на бъдещата обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г.

„Колкото и да не искаме да си признаем, но животновъдството е ефективно при по-големите стопанства, затова и тази тенденция за окрупняване бавно и полека върви и в нашата страна“, посочи животновъдката от Кюстендил. Според нея след няколко десетилетия и фермите в България ще заприличат на тези в Португалия, където животните се отглеждат върху хиляди декари земя.

Срещаме Юлия на животновъдното изложение в Сливен, където всяка година представителите на всички животновъдни и развъдни организации обменят опит.

Въпросът ни към нея е за предложенията, които браншовиците ще дадат за бъдещата ОСП, така че помощта за сектор „Животновъдство“ да бъде по-ефективна от досега прилаганата.

Новото в бъдещия програмен период са задължителните зелени плащания, които ще бъдат включени в първия стълб на подпомагане, затова и българските животновъди ще настояват за увеличен размер на подпомагането, обясни Коюнджийска. „Според нас е задължително да се запази и агроекологичната мярка от втория стълб, а също и да бъдат разширени с нови мерки. Бихме искали и автохтонните породи да имат отделен бюджет, защото по този начин ще се знае с какъв бюджет се разполага“, обясни фермерката. Като поясни, че тези породи са по-малко производителни и това подпомагане ще бъде от съществено значение за поддържането им.

„Според мен би трябвало да има точна регулация при обвързаната подкрепа по отношение на селекционния контрол и съответно прехода към тази агроекологична мярка“, допълни още Юлия Коюнджийска.

От „Обединени животновъди“ предлагат още и промени в подпомагането за младите фермери - „защото е важно да се осигури финансиране и за младите фермери, които вече са преминали 40-те години, но продължават дейността си. Очевидно е, че първоначалният старт, който им се дава с първата помощ, не е достатъчен те да продължат със същите темпове да се развиват“, мотивира се представителят на браншовата организация.

Сегашният размер от 50 хил. лева, получаван досега от младите фермери, изцяло отива в разходите за производство. А, за да имат устойчив бизнес и да ги задържим в България, според мен трябва да има някакво продължение – някаква мярка, която да ги стимулира и по-нататък“, обясни още Юлия.

В тази връзка идеята на министерството на земеделието да дава с приоритет земи от държавния поземлен фонд, пасища, мери и ливади под наем на млади животновъди е стъпка в посока. Ако и в бъдеще те имат право на покупка на земята – още по-добре, защото при тази сигурност те биха имали интерес да инвестират дългосрочно в животновъдството, заключава фермерката.

Браншовата организация на животновъдите е подготвила и някои промени в сегашното законодателство, които биха улеснили животновъдите в тяхната дейност. Ще предложим корекции в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които утежняват прилагането на регистрацията на животновъдните обекти по чл. 137, алинея 7 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, посочи Коюнджийска. Вместо кметовете да издават удостоверенията за животновъдните обекти по тази регистрация, предлагаме това да става изцяло само от Българската агенция по безопасност на храните, защото общините и кметовете не би трябвало да имат участие в подобна регистрация, мотивира се председателят на животновъдното сдружение в Кюстендил.

По отношение на прилагане на европейските и национални субсидии от браншовата организация имат идеи за промени и във връзка с административния контрол при подаване на заявленията по схемите и мерките. „Знаем посоката за развитие на сектора, но е важно сега да се съсредоточим в новата ОСП“, заключи Юлия Коюнджийска.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Юлия Коюнджийска: И ние като португалците вървим бавно към окрупняване на фермите
23597
 

Последни материали
Виж
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Добруджански земеделски институт
Расте интересът към български сортове пшеница и ечемик зад граница
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини