Начало » Новини » Страната
03.10.2019 г.

Експерти съветват как да подбираме месото и да готвим здравословно

Обучение
Експерти съветват как да подбираме месото и да готвим здравословно

В специализираните магазини и търговските вериги се предлага богато разнообразие от месо и месни продукти - предварително опаковани или в насипно състояние, във вид на месни разфасовки, заготовки, сурови или топлинно обработени. Как да направим правилния избор на месо в магазина и как да го приготвим вкусно и здравословно е била темата на дискусия, организирана от Асоциацията на месопреработвателите в България в Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм в Сливен.

Срещата е част от проект „Дни на българското месо“, който ще завърши с голямо изложение на 11-12 октомври в Сливен, съобщиха от асоциацията.

Пред учениците от специализираното училище проф. Йордан Гогов, Светла Чамова и Диляна Попова споделиха своя опит и знания за избора и обработката на месо, както и за различните технологии за готвене, които да запазят качествата и полезните свойства на продукта в месните ястия и аламинути. Учениците бяха научени да разпознават прясното месо по неговия външен вид, цвят, консистенция и миризма.

Друго важно изискване е месото да произхожда от здрави животни, заклани в регламентирани месодобивни предприятия с ясна идентификационна и здравна маркировка, като се избягва консумацията на месо с неясен произход  или месо, закупено от амбулантни търговци, препоръчаха експертите. От етикета трябва да научим срока на годност, условията за съхранение, както и страната или мястото на произход на месото, което също е определящо за избора на потребителя.

Проф. Гогов обърна внимание на бъдещите професионалисти за многообразието от класически и съвременни технологии за приготвяне на месни храни, включително и при домашни условия. Той открои положителните страни на технологиите за бързо готвене и коментира откровено с учениците някои недостатъци на този начин за приготвяне на храна. В дискусията беше разгледана в детайли технологията за бавно готвене на месо във вакуум опаковки, която придоби особена популярност през последните години.

Ето какви съвети дадоха експертите от асоциацията за приготвяне на вкусни и здравословни месни ястия и аламинути:

1. Без пържене и печене при високи температури!

2. Да се прилагат предимно технологии на бланширане, задушаване, варене и печене на фурна при умерени  температури.

3. Да се избягват панираните пържени меса и ястия. 

4. Да се намали количеството на готварската сол в месните храни.

5. Да се ограничи употребата на изкуствени овкусители като натриев глутамат.

6. Да се избягват много лютите и пикантни подправки и сосове.

7. По възможност приготвените ястия и аламинути да се консумират същия ден.

Новите знания и уменията си в приготвянето на оригинални месни специалитети, учениците от Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм ще покажат на кулинарния конкурс „Да сготвим заедно“, който ще се проведе на „Дните на българското месо“ на 11-12 октомври в Сливен. Събитието включва изложение, презентации и дегустации от малки и средни производители на месо и месни продукти, състезание за деца „Детска фантазия“ и големия конкурс „Майстор месар“, който ще определи участниците в националния отбор на България по транжиране.

„Дни на българското месо“ се организират от Асоциацията на месопреработвателите в България, с финансовата подкрепа на МЗХГ и фонд „Земеделие“. 

Експерти съветват как да подбираме месото и да готвим здравословно
7774
 

Последни материали
Виж
Със сигурност ще се стигне до увеличение на цената на меда тази година
Студовете през април ще понижат добивите от пролетния мед в Добруджа
Метеорологичните условия нанесоха тежък удар и на производството
Потреблението на вино в света е на най-ниското си ниво от над 60 години
Лошо време спря полските дейности за седмица, но увеличи запасите от влага
Сеитбата на пролетните култури в Украйна върви със значително закъснение
Какви са символите, обичаите и традициите на християнския празник
Честито Възкресение Христово!
За агнешкото се сещаме предимно по празници
И производството, и вносът на яйца у нас расте
Има и по 50 лева, което според производител е абсурдно
Козунаците за Веикден са поскъпнали с около 5 на сто заради ДДС
Свързани материали
Виж
Тенденцията към спад на поголовието свива предлагането и вдига цените
Испания увеличи приходите от износа на овце и кози през миналата година
Сериозни промени в цените на селскостопански продукти в Германия
Доклад на Синор.БГ
Какво се случи през седмицата в земеделието
Българските крави дават мляко с масленост 3,6-3,8 на сто
Два лева за кофичка кисело мляко от 400 грама в магазина не е нормална цена
БАБХ затвори месарски магазин във Враца
Приходите скочиха с 20 на сто при доста по-скромен ръст на количествата
Украйна спечели близо 1 милиард долара от износа на птиче месо за година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини