Като потребител не смятам, че цена от 2 лв. за кофичка кисело мляко от 400 грама е нормална, би трябвало да е малко по-ниска, заяви пред „Нова телевизия” д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция „Контрол по храните” в Българската агенция за безопасност на храните, по повод разликата между изкупната цена на суровото мляко под 1 лв. и продажната цена в магазините.
Кулински сподели своя подход при покупката на качественото кисело мляко в магазините „Не е особено трудно да се избере качествено кисело мляко в магазина. Аз лично първо гледам маслеността. Прясното и киселото мляко се произвеждат с различна масленост. Кравите по нашите географски ширини дават мляко със средна масленост от около 3,6-3,8%. Така че, аз лично си купувам такъв продукт, който задължително е от одобрен производител", посочи той.
Директорът подчерта, че киселото мляко е едно от трите защитени наименования за произход, които съвсем наскоро българската държава защити. „Когато пише „Българско кисело мляко" на етикета, сме сигурни, че то е от сурово мляко, добито от български крави, произведено в българско предприятие при строго спазване на определените технологични изисквания", обясни той Кулински припомни, че посочените продукти могат да се разпознаят по знак, наподобяващ слънце, който се поставя върху опаковките.
По думите му Българският институт по стандартизация през 2024 година е променил 2 от основните български държавни стандарта. „Българско кисело мляко и българско саламурено сирене по БДС все още има. И този БДС, изписан на етикета, все още е гаранция за качество. Просто тези продукти и защитените географски указания, защитените наименования на произход, са един вид малко по-високи изисквания, заложени към качеството и безопасността на храните. Но БДС важи с пълна сила и се спазват също определени разписани изисквания", категоричен е той.
През последните години българската преработвателна промишленост разчита доста на внос, но има и светъл лъч, твърди директорът. „Около 500 преработвателни предприятия имаме официално регистрирани в България. Ползват в голям процент вносно месо ... През 2020 г. във всички одобрени кланици на територията на страната са заклани около 980 хил. прасета, говорим само за български, а през 2024 г. нашите данни показват, че са заклани около 1,260-1,270 млн. прасета. Т. е. само за 3-4 години около 300 хил. броя български свине, бройката се е вдигнала. Същото важи и за говеждото месо – 2020 г. сме имали около 33 хил. заклани български говеда, 2024 г. имаме близо 39 хил. Т. е. ако тази тенденция продължи така устойчиво да се покачва, съвсем скоро процентът на българското месо ще нарасне”, убеден е той.