Макар и с малко, през последните няколко години произвеждаме все повече яйца, съобщи „Нова телевизия“. За година у нас те са близо 1,2 млрд., което е с около 1% повече от произведените година по-рано. Що се отнася до годишното потребление на човек, съществена промяна няма – българинът изяжда средно по 162 яйца на година. Най-големото производiство в Европейския съюз е във Франция, Испания и Германия, които осигуряват по 15-16% от яйцата в общността, а българският дял е едва 1%.
Количеството яйца, което внасяме, се увеличава все повече и повече, като за последната година е отбелязан огромен ръст от 91%. Близо половината от този внос идва от Украйна. Износът варира. През изминалата година се наблюдава спад с 13%, а през преходната – ръст със същия размер. И тук половината продукция е насочена към една държава – Гърция.
В броя на почти всички селскостопански животни у нас през последната година се наблюдава спад, като над 1 млн. остават единствено овцете. Те се отглеждат в близо 13 хил. стопанства. Една пета от тях са месодайни, а останалите – млечни. За една година овцете у нас са намалели само с 2%, но бърз поглед още по-назад във времето показва, че тази тенденция не спира вече над 30 години. Според статистическия годишник на НСИ за 1990 г., броят им тогава е надхвърлял 8 млн. Само 10 години по-късно те са 4,5 пъти по-малко и така до днес, когато спадът продължава, но е вече по-плавен.
Целогодишната консумация на агнешко месо у нас не е голяма – предимно по празници. За една година сме произвели малко над 6 хил. тона. Това е един от малкото видове месо, който не бележи спад в сравнение с произведените количества година по-рано, а запазва приблизително същите стойности. Данните на министерството на земеделието и храните се отнасят до количеството обработено месо. Агнешкото представлява много малка част от общото количество червено месо от над 100 хил. тона за година, което произвеждаме и което включва всички видове без пилешкото.
Овчето, което внасяме от чужбина, варира през последните няколко години. Досега не се е случвало то да надхвърля 2 хил. тона. Най-големият производител в ЕС е Испания – една четвърт от продукцията в общността е тяхна. Ние обаче, внасяме най-вече от съседите ни Гърция и Северна Македония, а на трето място е Италия. Интересна е 6-ата позиция в тази класация, защото тя се заема от Нова Зеландия – страна на произход, стоки от която отскоро откриваме по щандовете си.
Количествата, които изнасяме, са незначителни, като през миналата година бележим впечатляващ спад в износа от цели 80% до едва 100 тона. Продукцията ни почти изцяло отпътува към държави-членки на ЕС и едва 10% от нея е насочена към трети страни. Дестинация за българското агнешко са магазините основно в Хърватия, Румъния и Италия, от която все пак внасяме повече, отколкото изнасяме.