Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.09.2019 г.

Семената на копъра поникват и след три години

Семената на копъра поникват и след три години

Като ароматна подправка копърът отдавна е намерил място в кухнята. Но още в древноегипетските папируси се споменава и като средство срещу главоболие. В растението много добре са съчетани приятният мирис, добрият вкус и витамини. Той е по-богат на витамин С и от лимона, а има повече каротин от доматите. Всички части съдържат етерично масло.

Ситно нарязан, копърът се поставя в салати, таратор, супи. В туршиите се слагат цветовете, а зелените семена ароматизират хлебни изделия, чай, оцет, маринати. В българската народната медицина се препоръчва като успокоително и газогонно средство.

За да има пресен копър през цялото лято и по-късно, семената се засяват няколко пъти през 20 дни. Копърът може да се гледа в сандъчета на остъклени балкони за през зимата. Семената запазват кълняемостта си 3 години. Издържа на студ, но оптималната температура за развитието му е 18 - 20°С. Той е растение на дългия ден.

Става на всякакви почви

Може да се отглежда на всякакви почви, само те да са добре обработени, структурни и богати на хранителни вещества. Обича да расте в почви, чисти от плевели, предимно окопни - сред доматите, пипера, краставиците. Около 10 г семена да достатъчни за 10 кв.м. Понеже никнат бавно, добре е да се накиснат и рътят предварително. Разбира се, тогава е нужно да се засяват във влажна почва.

Семената на копъра поникват и след три години
3660

Последни материали
Виж
Важно за фермерите!
И фонд „Земеделие” е готов с видео за електронното подаване на заявленията за директни плащания
Преди приема
Близо 200 хиляди нови декара ще бъдат напоявани с европарите по подмярка 4,3
Как да се справим с ягодовият коренов хоботник
Сапуненият разтвор е вълшебен срещу въшки
Картофена яхния с ориз
В условия на криза
Кабинетът заложи 3,5 млрд. лв. дефицит в актуализирания бюджет
Свързани материали
Виж
Полезно
Копърът и магданозът се съхраняват във фризера със сол
Билка и подправка едновременно
Чудодейната сила на копъра
Резенето – копър с аромат на анасон
Необходим е сигурен източник за напояване
Копърът не е взискателен към почвата, но предпочита влажността
Вкусно, красиво и полезно
Градина на прозореца
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам