Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.01.2023 г.

Какво можем да садим и сеем в замръзнала почва

Практика
Какво можем да садим и сеем в замръзнала почва

sinor.bg

На замръзнала или върху размразена земя могат да се сеят почти всички студоустойчиви култури. Сега, както и при предзимната сеитба, семената ще имат време да преминат период на стратификация. Можем да сеем моркови за лятна консумация, спанак, всички видове салати, копър, пащърнак, репички, пекинско зеле, магданоз, лук за зелен и за глави, чесън и др.

Ако искаме да пресадим млади дървета и храсти – това е подходящото време, но посадъчните ями трябва да са подготвени предварително. Така растенията по-безболезнено се справят с преместването на ново място, защото буцата пръст около корените се запазва цяла. Това важи и за други многогодишни култури.

Установено е, че салатно цвекло, спанак, моркови, магданоз, лук и копър поникват и се развиват по-добре тогава, когато се сеят в леко замръзнала земя. Предзимният посев често крие изненади – ако есента е топла и те поникнат, тогава последващо застудяване може да унищожи младите кълновете и младите растения.

Левурдата, наричана още дивив чесън или мечи лук,  е многогодишно луковично растение, което пониква само при есенен посев.

Много цветя могат да се засеят през зимата. Необходимо е само да се направят редове в  плитко замръзналата земя. Такива са:

– метличина, която е обагрена в различни цветове и уникална по непретенциозност;

– астрите, засети през зимата, никога не боледуват от фузариум, който много често ги напада и води до изсъхване на растенията;

– алисумът се разстила като килим и се размножава чрез самозасяване, а при цъфтеж мирише на мед;

– делфиниумът пониква добре след стратификация, но някои сортове, при много ниски зимни температури, могат да променят цвета на съцветията си;

– невен може да се сее по всяко време, а ако мястото му харесва, може да поникне когато и където не искате;

– тагетиси, ашолция, аквилегия (кандилка) също могат да се сеят през зимата.

Известно е, че божурите след пресаждане не цъфтят за период от 2-3, а понякога и повече години. Нуждаят се от време за адаптация. Оказва се, че най-доброто време за преместване е след замръзване на почвата. Тогава се вкореняват по-бързо и започват да цъфтят по-рано.

Ако не сте разполагали с време да засадите лалетата в общоприетите срокове, не се притеснявайте – засадете ги през зимата. Основното условие е да не е по-студено от -8 градуса по Целзий. Важно е да могат да се направят ямки или редове, ако не са направени предварително. Когато отгоре земята е покрита с ледена кора, тогава отдолу тя е мека и влажна. При температури, близки до нула градуса, е най-благоприятно засаждането на изостанали луковици.

Цветните лехи могат да се разнообразят с подходящи зеленчуци. Достатъчно е да се запасим със суха почва, а на повърхността на леко замръзналата или размразена земя се правят плитки каналчета. Когато всичко замръзне, семената се засяват и покриват със суха почва. Ако вали сняг – още по-добре.

Когато снегът е повече, тогава го почистваме, а когато сеитбата приключи – връщаме го обратно в градината. Семената лежат в покой под снежното одеало до затопляне. Суха почва може да се вземе от оранжерията или закупи, ако не разполагаме с такава. Всичко е готово и можем да чакаме само да поникнат.

Поливането при предзимно и зимно засяване на семената е противопоказно.

Много декоративни растения, зеленчуци и всички овощни култури се нуждаят от хладен период – стратификацията им помага да се покажат дружно. Ако ги засеем през пролетта – няма да поникнат.

При предзимен и зимен посев е необходимо да се предвидят по-голямо количество семена.

Какво можем да садим и сеем в замръзнала почва
7448
 

Последни материали
Виж
Благодарение на поддържаните ниски цени
Търсенето на украинска пшеница расте на международните пазари
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Иззети са 17 моторни триона и 7 законни ловни пушки
Задържаха 10 МПС и 34 каруци при проверки в горите през януари
Според проучване на местната служба за защита на потребителите
Нулевият ДДС запази цените на 72 на сто от храните в Кипър
Близо 6 хил. дка стават подходящи за трайни насаждения с промени в Закона за земята
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини