Начало » Новини » Коментари
27.08.2019 г.

За логото „планински продукт” върху етикетите ще търсите агенцията по храните

Качествените храни
За логото „планински продукт” върху етикетите ще търсите агенцията по храните

Логото „планински продукт” върху сирена, кашкавали, мед или други преработени храни от плодове и зеленчуци може да се получи от Българската агенция за безопасност на храните, която след проверка на място удостоверява, че качеството отговаря за нормативните изисквания и може да се постави върху етикета на вашия продукт. Това съобщиха от министерството на земеделието по повод запитване на читатели на Синор.БГ за реда, по който могат да кандидатстват за получаване на логото „планински продукт“.

За да отговаряте на изискването, трябва да сте регистрирани земеделски стопани или производители и търговци на храни, чиито обекти за производство на продукта са регистрирани по реда на член 12 от Закона за храните. В същото време фермата или стопанството ви трябва да се намира в планински район със средна надморска височина от минимум 700 метра и среден наклон на терена минимум 20% или със средна надморска височина от минимум 500 метра в комбинация със среден наклон на терена минимум 15%.

В Наредбата за определяне на критериите за необлагодетелстваните райони и териториалния им обхват е посочен и пълният списък с общините в България, които попадат в зоната на планинските райони.

Логото „планински продукт“ може да се постави върху продукти от растителен и животински произход, включително пчелен мед и пчелни продукти, като този термин може да се използва и при извършване на директни доставки на непреработени продукти от животински произход от производители, регистрирани по реда на Наредба 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. Фермерите трябва да са вписани в регистъра на производителите на планински продукти, публикуван на интернет страницата на Министерство на земеделието, храните и горите.

Терминът „планински продукт“ може да се използва за продукти, добити от животни като например мляко и яйца, чието производството се извършва в планински райони. За продукти, произведени от животни, като например месо, животните следва да бъдат отглеждани в планински райони и да прекарат най-малко последните две трети от живота си в тези райони. За целта съществуват ограничения и за произхода на фуражите, които следва да бъдат главно от планински райони.

Фуражите се считат за произхождащи главно от планински райони, ако делът на годишната дажба фуражи, които не могат да бъдат произведени в планински райони, изразен в процент сухо вещество, не надвишава 50%, а в случаите на преживни животни – 40%.

Знакът „планински продукти“ може да се използва и за пчелни продукти, ако пчелите са събирали нектар и полен само в планински райони.

За получаване на удостоверение кандидатите подават заявление по образец до съответната Областна дирекция по безопасност на храните (БАБХ) по местонахождение на животновъдния обект/стопанството.

Ако след проверката на място кандидатът отговаря на условията, директорът на съответната ОДБХ издава удостоверение за съответствие на продукта с условията за използване на незадължителният термин за качество “планински продукт” по образец. БАБХ информира Министерството на земеделието, храните и горите за издаденото удостоверение, след което производителят се вписва служебно в публичния регистър, който се поддържа на интернет страницата на Министерството.

Контролът върху употребата на термина „планински продукт“ се извършва от БАБХ на всеки етап от производството, преработката и дистрибуцията със земеделски продукти и храни.

За логото „планински продукт” върху етикетите ще търсите агенцията по храните
16320
 

Последни материали
Виж
Резките температурни промени пък стресират растенията
В Украйна се опасяват за състоянието на есенниците при по-дълги топли периоди
В рамките на ЕС обаче се очертава спад в доставките от едва 2 на сто
Износът на мека пшеница от Франция извън ЕС се срива до минимума за XXI век
Сарми от кисело зеле със зеленчуци
Според изчисления на социални експерти
Колко ще ни излезе празничната трапеза за Бъдни вечер и Коледа
Традиции, вярвания, гадания и забрани, свързани с празника
На Бъдни вечер огънят да стопли сърцата ни!
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Свързани материали
Виж
Втора част от поредицата
Ставки за обвързаната подкрепа за високопланински овце и кози – промени в Стратегическия план
На 24 октомври
Практичен семинар как да се захване бизнес в планинските райони
Важно!
Подписана е Харта за устойчив туризъм, в индиректна връзка със селата
Мнението на бранша
Планински говедовъди питат дали през 2024 г. ще доказват повече продадено мляко и защо
Знак за качество
Регистрирани са първите 23 планински ферми с планински продукти
Наредба - обществено обсъждане
Списък с планинските села, където за минимум 1 декар ще се дават компенсаторни плащания
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини