Начало » Новини » Коментари
27.08.2019 г.

За логото „планински продукт” върху етикетите ще търсите агенцията по храните

Качествените храни
За логото „планински продукт” върху етикетите ще търсите агенцията по храните

Логото „планински продукт” върху сирена, кашкавали, мед или други преработени храни от плодове и зеленчуци може да се получи от Българската агенция за безопасност на храните, която след проверка на място удостоверява, че качеството отговаря за нормативните изисквания и може да се постави върху етикета на вашия продукт. Това съобщиха от министерството на земеделието по повод запитване на читатели на Синор.БГ за реда, по който могат да кандидатстват за получаване на логото „планински продукт“.

За да отговаряте на изискването, трябва да сте регистрирани земеделски стопани или производители и търговци на храни, чиито обекти за производство на продукта са регистрирани по реда на член 12 от Закона за храните. В същото време фермата или стопанството ви трябва да се намира в планински район със средна надморска височина от минимум 700 метра и среден наклон на терена минимум 20% или със средна надморска височина от минимум 500 метра в комбинация със среден наклон на терена минимум 15%.

В Наредбата за определяне на критериите за необлагодетелстваните райони и териториалния им обхват е посочен и пълният списък с общините в България, които попадат в зоната на планинските райони.

Логото „планински продукт“ може да се постави върху продукти от растителен и животински произход, включително пчелен мед и пчелни продукти, като този термин може да се използва и при извършване на директни доставки на непреработени продукти от животински произход от производители, регистрирани по реда на Наредба 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. Фермерите трябва да са вписани в регистъра на производителите на планински продукти, публикуван на интернет страницата на Министерство на земеделието, храните и горите.

Терминът „планински продукт“ може да се използва за продукти, добити от животни като например мляко и яйца, чието производството се извършва в планински райони. За продукти, произведени от животни, като например месо, животните следва да бъдат отглеждани в планински райони и да прекарат най-малко последните две трети от живота си в тези райони. За целта съществуват ограничения и за произхода на фуражите, които следва да бъдат главно от планински райони.

Фуражите се считат за произхождащи главно от планински райони, ако делът на годишната дажба фуражи, които не могат да бъдат произведени в планински райони, изразен в процент сухо вещество, не надвишава 50%, а в случаите на преживни животни – 40%.

Знакът „планински продукти“ може да се използва и за пчелни продукти, ако пчелите са събирали нектар и полен само в планински райони.

За получаване на удостоверение кандидатите подават заявление по образец до съответната Областна дирекция по безопасност на храните (БАБХ) по местонахождение на животновъдния обект/стопанството.

Ако след проверката на място кандидатът отговаря на условията, директорът на съответната ОДБХ издава удостоверение за съответствие на продукта с условията за използване на незадължителният термин за качество “планински продукт” по образец. БАБХ информира Министерството на земеделието, храните и горите за издаденото удостоверение, след което производителят се вписва служебно в публичния регистър, който се поддържа на интернет страницата на Министерството.

Контролът върху употребата на термина „планински продукт“ се извършва от БАБХ на всеки етап от производството, преработката и дистрибуцията със земеделски продукти и храни.

За логото „планински продукт” върху етикетите ще търсите агенцията по храните
15486
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Важно!
Подписана е Харта за устойчив туризъм, в индиректна връзка със селата
Мнението на бранша
Планински говедовъди питат дали през 2024 г. ще доказват повече продадено мляко и защо
Знак за качество
Регистрирани са първите 23 планински ферми с планински продукти
Наредба - обществено обсъждане
Списък с планинските села, където за минимум 1 декар ще се дават компенсаторни плащания
Финансиран по европроект
Горските изграждат край Кресна водоеми срещу пожари
За предприемчивите
Високопланинската паша край Добринище е съчетана с крупно фермерство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини