Начало » Новини » Коментари
28.02.2024 г.

Планински говедовъди питат дали през 2024 г. ще доказват повече продадено мляко и защо

Мнението на бранша
Планински говедовъди питат дали през 2024 г. ще доказват повече продадено мляко и защо

Снимка: sinor.bg

Седмицата до първи март е изпълнена с работни срещи между браншови организации и администрация, като очакванията са агробизнесът да представи точни анализи, с които да докаже пред европейските експерти защо се налагат исканите от страната промени в Стратегическия план. От беглия анализ, който беше представен по време на изложението АГРА в Пловдив, земеделците трудно се ориентираха в окончателния проект за изменения, внесени от МЗХ в Европейската комисия. И поставиха въпроси, които препредадохме в агроминистерството, в очакване на отговор.

Пред Синор.бг малки животновъди посочиха, че едва по време на форума „Фермата - агроиновации и тенденции“, проведен по време на АГРА 2024, са разбрали за промени в Стратегическия план, които пряко ги касаят, но досега никой не ги е информирал, въпреки че те бяха депозирани в Брюксел още в средата на декември 2023 г. Става въпрос за обвързаното с производството подпомагане за млечни крави, за което през 2023 г. от животновъдите, чиито стопанства попадат изцяло в планинските райони, се изискваше да доказват продажби на 1 500 кг мляко вместо 2 000 кг, които важаха да останалите кравеферми.

И модул "Мляко" отряза от субсидии малки фермери

В презентацията на Аделина Стоянова от дирекция „Директни плащания“ беше посочено, че при интервенцията „Обвързано подпомагане за млечни крави“, където ще се подпомагат стада с над 10 животни, страната ни предлага количествата мляко, които стопаните трябва да предлагат на пазара през 2024 г., да бъдат увеличени от 2 000 кг на 2 100 кг. Само тогава субсидиите по тази обвързана подкрепа ще бъдат плащани. Нито дума обаче няма за планинските кравеферми, които в миналогодишната кампания предаваха по 1 500 кг вместо 2 000 кг. През 2023 г. при тази интеревнция имаше три изключения за реализацията на суровината, едното от които беше за ферми, намиращи се изцяло в планински райони и за тях максималните продажби неслучайно бяха намалени на 1 500 кг. Мотивът е, че планинските породи животни дават по-малко мляко, а и тези стопанства са с основно с до 50 животни и не могат да бъдат приравнявани като млекодобив с големите ферми от по 150-200 животни.

Директни плащания

Със сегашните промени обаче администрацията е допуснала ОГРОМНА ДИСПРОПОРЦИЯ между млечното животновъдство, което е извън планинските райони, защото при него годишният добив се увеличава само със 100 кг в рамките на една година – от 2 000 на 2 100. Докато за планинските животни тези количества рязко се вдигат от 1 500 на 2 100 кг, без НИКАКВО ОБЯСНЕНИЕ. Изведнъж те са приравнени с обвързаното подпомагане на стоковите млечни крави от равнините, а това според бранша означава тотално отрязване на малките животновъди от обвързаната подкрепа. Ударът е точно върху все още оцелелите семейни ферми, които гледат максимум до 20 животни и които развиват този бизнес не от вчера.

Затова планинските фермери питат администрацията кой е измислил тази промяна, при която в рамките на една година техните нискодобивни породи животни изведнъж трябва да дават с цели 600 кг повече мляко, докато на големите ферми увеличението в продабжите е само със 100 кг. „Ако държавата ми беше помогнала по друг начин, примерно да изградя път до фермата, за да могат търговците да изкупуват млякото ми, може би нямаше да е проблем с реализацията. Но всички ние, в планините сме крайно затруднени да стигнем до клиента. Именно затова настояваме държавата да ни остави стария праг от 1 500 кг, защото в противен случай – фалираме“, посочи за Синор потомствен животновъд, който е имал намерение да предаде бизнеса и децата си.

Проблеми и с пашуването в природните паркове

Администрацията все пак е помислила за планинските животновъди, но не за тези с 25-40 крави, а само за стопанствата от 4 до 9 животни, където няма да се иска реализация на млякото, за да получат субсидии. Тоест, държавата поощрява съвсем малките стопани с по 4 крави, но удря теслата за тези с по 24 и малко повече млечни крави, които всяка година трябва да преглъщат подобни нормативни изненади, стоварващи се върху земеделските производители.

От министерството ни представиха всичките интервенции за обвързана подкрепа за животни, съгласно одобрения Стратегически план за 2023-2027 са следните, валидни за кампания 2023 и кампания 2024:

1. Обвързано подпомагане за млечни крави - минимум 10 броя млечни крави, на възраст от 22 месеца до 10 години;

2. Обвързано подпомагане за млечни крави, включени в развъдни програми - 20 или повече млечни крави от една порода, на възраст от 22 месеца до 10 години, включени в развъдни програми;

3. Обвързано подпомагане за месодайни крави - 5 и повече женски животни с направление за „месо“, на възраст от 22 месеца до 13 години;

4. Обвързано подпомагане за месодайни крави, включени в развъдни програми - 20 или повече месодайни крави от една порода, на възраст от 22 месеца до 13 години, включени в развъдни програми;

5. Обвързано с производството подпомагане за крави от застрашени от изчезване породи - 20 и повече крави от една застрашена от изчезване порода, възраст на животните - над 22 месеца;

6. Обвързано с производството подпомагане за говеда в планински райони - стопанства са в планински райони, отглежда от 5 до 9 женски животни за месо и/или мляко, на възраст от 22 месеца до 13 г.;

7. Обвързано с производството подпомагане за биволи - 10 или повече женски биволи на възраст от 36 месеца до 18 г.;

8. Обвързано с производството подпомагане за овце и кози включени в развъдни програми - Овце или кози от развъдни програми:

- 50 или повече овце-майки от 1 порода (възраст от 12 м. до 84 м.) и/или

- 20 или повече кози-майки от 1 порода (възраст до 108 м.);

9. Обвързано с производството подпомагане за овце и кози в планински райони - от 10 до 49 женски животни овце и/или кози на възраст:

- овце- майки - от 12 м. до 84 м.

- кози-майки - възраст до 108 м.

10. Обвързано с производството подпомагане за овце и кози от застрашени от изчезване породи - застрашени от изчезване породи, включени в развъдни програми:

- 50 или повече овце-майки от 1 порода (възраст от 12 м. до 84 м.), и/или

- 20 или повече кози-майки от 1 порода (възраст до 108 м.

Наръчник директни плащания

В снимката по-горе може да видите откъс от Наръчника за директни плащания за 2023 г., където в първата интервенция за млечни крави има три изключения, едното от което е за стопанствата, изцяло разположени в планинските райони. Дано има някаква грешка и този текст не е премахнат. Очакваме окончателен отговор по темата от МЗХ.

Планински говедовъди питат дали през 2024 г. ще доказват повече продадено мляко и защо
4059
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Важно!
Подписана е Харта за устойчив туризъм, в индиректна връзка със селата
Знак за качество
Регистрирани са първите 23 планински ферми с планински продукти
Наредба - обществено обсъждане
Списък с планинските села, където за минимум 1 декар ще се дават компенсаторни плащания
Финансиран по европроект
Горските изграждат край Кресна водоеми срещу пожари
За предприемчивите
Високопланинската паша край Добринище е съчетана с крупно фермерство
Време беше
Върви се към узаконяване на статута на хижите в България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини