Начало » Новини » Страната
02.04.2024 г.

Подписана е Харта за устойчив туризъм, в индиректна връзка със селата

Важно!
Подписана е Харта за устойчив туризъм, в индиректна връзка със селата

Снимка: Министерство на околната среда и водите

Днес в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) беше подписана Харта за устойчив туризъм в България. Под този документа положиха подписи екоминистърът Юлиян Попов, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, председателят на Българската туристическа камара Георги Николов, председателят на УС на Българската асоциация на експертите в туризма Димчо Тодоров, Десислава Алексова – представител на Асоциацията на парковете в България, директорът на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма Румен Драганов и директорът на мрежата за гражданско действие „БлуЛинк“ Павел Антонов.

Хартата индиректно ще повлияе положително и върху развитието на селския туризъм, тъй като горляма част от къщите за гости се намират в планински и полупланински райони.

Преди 11 години като служебен министър подех инициатива, която сега вече реализираме. Не става дума само за хотели и туристически бизнес, а за взаимодействието с природата. Смисълът да разработим Харта за устойчив туризъм в България е организациите, въвлечени в туризма, да се обединят около общи принципи на поведение. , посочи министър Попов.

Хартата има характер на етичен кодекс и след приемането й днес остава отворена за подкрепа от всички заинтересовани страни – местни власти, институции, представители на бизнеса и гражданското общество. Целта е тя да се превърне в своеобразен зелен етичен код за всички, които работят за развитието на устойчив туризъм в България. Българската туристическа камара и мрежата за гражданско действие „БлуЛинк“ се ангажираха да поддържат и актуализират списъка на подписалите хартата заинтересовани страни.

Настоящият текст на хартата е изработен в периода август 2023 г.-март 2024 г. с участието на народни представители, експерти на Министерството на околната среда и водите, Министерство на туризма, както и представители на Българския туристически съюз, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма, Асоциацията на парковете, Одисея Ин и фондация “БлуЛинк”. През февруари 2024 г. изброените страни, както и Националният борд по туризъм и Българската туристическа камара обсъдиха текста на документа на кръгла маса, проведена съвместно от МОСВ и МТ.

Хартата за устойчив туризъм в България е отворена за присъединяване от публични и частни институции, местна власт, бизнес и организации с нестопанска цел, които се ангажират да сътрудничат за ефективното й прилагане.

Включването като страна по Хартата за устойчив туризъм в България става чрез заявление за присъединяване, в което представител на съответната заинтересована страна декларира в свободен текст подкрепата си за нея и поема ангажимент да прилага и спазва принципите й. Заявлението следва да бъде изпратено от законовия представител на съответната заинтересована страна на harta.tourism@moew.government.bg.

Подписана е Харта за устойчив туризъм, в индиректна връзка със селата
1212
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
Инициатива на МОСВ
Обсъждат Харта за устойчив туризъм – без участието на агробизнеса
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини