Първите 23 земеделски производители, които държат да произвеждат продукти с незадължителния термин за качество „Планински продукт”, вече са вписали в регистъра на Министерството на земеделието и храните произвежданите от тях плодове и зеленчуци като череши, картофи, домати, краставици, пчелен мед, ябълки, круши и др., съобщиха за читателите на Синор.бг от агроведомството. Фермерите са от планински региони в Кюстендилско, Врачанско, Смолянско, Ловешко, Великотърновско, Благоевградско и др. Самата наредба беше приета преди 4 години, като интересът към тези означения все повече расте.
В наредбата подробно са разписани и процедурите за кандидатстване. Фермерите подават заялвения по образец в областните дирекции на Българската агенция по безопасност на храните по местонахождение на стопанството. В него се прави описание на продукта, методите и техниките за неговото производство плюс описание на преработващите обекти, ако става въпрос за млечни и местни продукти.
Две агенции проверяват защо българските млечни продукти са най-скъпи
Основно изискване е стопаните да са регистрирани чл. 3 от Наредба 3, да имат регистрация по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност или Закона за храните, да имат регистрация и по реда на Наредба 26 от 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.
Освен това те представят и декларация, с която дават следните описания, с приложени документи:
За непреработени продукти от животински произход – че продуктът е получен от животни/птици, отгледани поне през последните 2/3 от живота им в планински район;
Че продуктът е от пасящи животни, отглеждани поне 1/4 от живота им на пасище, като пасищата, в които пасат, са в планински райони;
Че операциите по клане, транжиране и обезкостяване на труповете се извършва в обекти, отдалечени до 30 км от границите на настоящия планински район; посочва се населеното място и обектите.
Описва се храната на животните, от които произхожда заявеният продукт, представлява:
– над 60% сухо вещество в годишната дажба на фураж е с произход от планински райони за преживни животни (с изключение на животни, отглеждани само пасищно, които трябва да отговарят на условието от точка I.2 по-горе);
– над 50% сухо вещество в годишната дажба на фураж е с произход от планински райони за останалите животни (например птици);
– над 25% сухо вещество в годишната дажба на фураж е с произход от планински райони за прасета.
Фермерите прилагат и документи за произхода на фуражите.
Описва се и очакваното годишно производство количество/брой животни, от които продуктът е произведен.
Прилагат и още документи, доказващи, че продуктите от животински произход:
1. са получени от животни/птици, отгледани поне през последните 2/3 от живота им в планински райони;
2. са преработени в планински райони;
3. са от пасящи животни, отглеждани поне 1/4 от живота им на пасище, като пасищата, в които пасат, са в планински райони.
4. операциите по клане, транжиране и обезкостяване на труповете се извършват в обекти, са отдалечени до 30 км от границите на настоящия планински район; посочва се населеното място и обектите:
5. Храната на животните, от които произхожда продуктът, представлява:
– над 60% сухо вещество в годишната дажба на фураж е с произход от планински район за преживни животни (с изключение на животни, отглеждани само пасищно, които трябва да отговарят на условието от точка II.3 по-горе);
– над 50% сухо вещество в годишната дажба на фураж е с произход от планински район за останалите животни/птици;
– над 25% сухо вещество от годишната дажба на фураж е с произход от планински район за прасета.
6. Над 50 % от съставките, като: билки, подправки, захар и други продукти, които не са изброени в приложение № 1 от Договора за функционирането на Европейския съюз, са с произход от планински район.
Изискванията за пчелните продукти са следните:
1. Нектарът и прашецът са събрани от пчелите изключително в планински район.
2. Описва се и очакваното годишно производство/брой кошери, от които произхожда:
3. Прилагат се документи за регистрация на пчелините:
При регистрация на непреработени продукти от растителен произход се декларира, че:
1. Продуктът се отглежда в планински район.
2. Очаквано годишно производство
За преработени продукти от растителен произход се декларира, че суровината е с произход от планински район; че над 50 % от съставките, като: билки, подправки, захар и други продукти, които не са изброени в приложение № 1 от Договора за функционирането на Европейския съюз, са с произход от планински район.
Вписва се и очакваното годишно производство.
Експертите от БАБХ правят проверки в стопанството, в резултат от което попълват и съответния контролен лист.
В резултат на направената документална проверка, както и инспекция в самите стопанства, както и на предоставената допълнителна информация от заявителя инспекторите пишат дали заявителят ОТГОВАРЯ или НЕ ОТГОВАРЯ (моля, подчертайте вярното) на изискванията за употреба на незадължителния термин за качество „планински продукт“.
Този знак е особено значение, защото при продабжи на фермерските пазари потребителите ще знаят, че купуват продукция от екологично чисти региони.
Екатерина Стоилова