Начало » Новини » Коментари
17.08.2023 г.

Регистрирани са първите 23 планински ферми с планински продукти

Знак за качество
Регистрирани са първите 23 планински ферми с планински продукти

Първите 23 земеделски производители, които държат да произвеждат продукти с незадължителния термин за качество „Планински продукт”, вече са вписали в регистъра на Министерството на земеделието и храните произвежданите от тях плодове и зеленчуци като череши, картофи, домати, краставици, пчелен мед, ябълки, круши и др., съобщиха за читателите на Синор.бг от агроведомството. Фермерите са от планински региони в Кюстендилско, Врачанско, Смолянско, Ловешко, Великотърновско, Благоевградско и др. Самата наредба беше приета преди 4 години, като интересът към тези означения все повече расте. 

В наредбата подробно са разписани и процедурите за кандидатстване. Фермерите подават заялвения по образец в областните дирекции на Българската агенция по безопасност на храните по местонахождение на стопанството. В него се прави описание на продукта, методите и техниките за неговото производство плюс описание на преработващите обекти, ако става въпрос за млечни и местни продукти.

Две агенции проверяват защо българските млечни продукти са най-скъпи

Основно изискване е стопаните да са регистрирани чл. 3 от Наредба 3, да имат регистрация по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност или Закона за храните, да имат регистрация и по реда на Наредба 26 от 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.

Освен това те представят и декларация, с която дават следните описания, с приложени документи:

За непреработени продукти от животински произход – че продуктът е получен от животни/птици, отгледани поне през последните 2/3 от живота им в планински район;

Че продуктът е от пасящи животни, отглеждани поне 1/4 от живота им на пасище, като пасищата, в които пасат, са в планински райони;

Че операциите по клане, транжиране и обезкостяване на труповете се извършва в обекти, отдалечени до 30 км от границите на настоящия планински район; посочва се населеното място и обектите.

Описва се храната на животните, от които произхожда заявеният продукт, представлява:

  –     над 60% сухо вещество в годишната дажба на фураж е с произход от планински райони за преживни животни (с изключение на животни, отглеждани само пасищно, които трябва да отговарят на условието от точка I.2 по-горе);

  –     над 50% сухо вещество в годишната дажба на фураж е с произход от планински райони за останалите животни (например птици);

  –     над 25% сухо вещество в годишната дажба на фураж е с произход от планински райони за прасета.

Фермерите прилагат и документи за произхода на фуражите.

Описва се и очакваното годишно производство количество/брой животни, от които продуктът е произведен.

Прилагат и още документи, доказващи, че продуктите от животински произход:

     1. са получени от животни/птици, отгледани поне през последните 2/3 от живота им в планински райони;

     2. са преработени в планински райони;

     3. са от пасящи животни, отглеждани поне 1/4 от живота им на пасище, като пасищата, в които пасат, са в планински райони.

     4. операциите по клане, транжиране и обезкостяване на труповете се извършват в обекти, са отдалечени до 30 км от границите на настоящия планински район; посочва се населеното място и обектите:

5. Храната на животните, от които произхожда продуктът, представлява:

  –     над 60% сухо вещество в годишната дажба на фураж е с произход от планински район за преживни животни (с изключение на животни, отглеждани само пасищно, които трябва да отговарят на условието от точка II.3 по-горе);

  –     над 50% сухо вещество в годишната дажба на фураж е с произход от планински район за останалите животни/птици;

  –      над 25% сухо вещество от годишната дажба на фураж е с произход от планински район за прасета.

     6. Над 50 % от съставките, като: билки, подправки, захар и други продукти, които не са изброени в приложение № 1 от Договора за функционирането на Европейския съюз, са с произход от планински район.

Изискванията за пчелните продукти са следните:

     1. Нектарът и прашецът са събрани от пчелите изключително в планински район.

2. Описва се и очакваното годишно производство/брой кошери, от които произхожда:

3. Прилагат се документи за регистрация на пчелините:

При регистрация на непреработени продукти от растителен произход се декларира, че:

1. Продуктът се отглежда в планински район.

2. Очаквано годишно производство

За преработени продукти от растителен произход се декларира, че суровината е с произход от планински район; че над 50 % от съставките, като: билки, подправки, захар и други продукти, които не са изброени в приложение № 1 от Договора за функционирането на Европейския съюз, са с произход от планински район.

Вписва се и очакваното годишно производство.

Експертите от БАБХ правят проверки в стопанството, в резултат от което попълват и съответния контролен лист.

В резултат на направената документална проверка, както и инспекция в самите стопанства, както и на предоставената допълнителна информация от заявителя инспекторите пишат дали заявителят ОТГОВАРЯ или НЕ ОТГОВАРЯ (моля, подчертайте вярното) на изискванията за употреба на незадължителния термин за качество „планински продукт“.

Този знак е особено значение, защото при продабжи на фермерските пазари потребителите ще знаят, че купуват продукция от екологично чисти региони.

Екатерина Стоилова

Регистрирани са първите 23 планински ферми с планински продукти
8365
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
БАБХ поддържа публичен регистър на търговците с храни от разстояние
Купувайте козунаци по интернет само от регистрирани търговци
До 30 април 2024 г. тютюнопроизводителите могат да се регистрират в публичния регистър
Дългоочакван документ
Одобриха методика за картографиране, определяне на граници и типа пясъчни дюни
БАБХ електронизира всички услуги в началото на 2024 година
От земеделските производители зависи качеството на подадените данни
Новият лозарски регистър ще помага за управлението на интервенциите в сектора
Позиция на 9 браншови организации от преработвателния сектор
Железни аргументи на бизнеса срещу регистъра за проследимост на храните
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини