Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.04.2012 г.

Листното торене е ефикасно за бързи корекции

При овошки

Освен основното торене, което в никакъв случай не трябва да се пренебрегва, хранителни вещества могат да се подават и през листата на дръвчетата чрез листни торове. Този начин на торене е допълнение, което в никакъв случай не може да замени основното внасяне на хранителните макроелементи.

Листното торене е ефикасен и бърз начин за корекция на специфични физиологични смущения в растежа на дръвчетата, предизвикани от дефицит на определен елемент или група от елементи. Най-често овощните дръвчета страдат от желязна или азотна хлороза, липса на бор, калций и други микроелементи.

При всеки конкретен дефицит те реагират с ясно изразени признаци и симптоми, които дават възможност за визуална диагностика. На тази база специалистите могат да определят кой от елементите е в недостиг и да предприемат третиране по листен път с него. Когато наблюдаваните симптоми не могат да се идентифицират визуално, тогава задължително се прави лабораторен листен анализ за установяване на точните причини. Ябълката, която въпреки че вирее навсякъде, наймного страда от липса на микроелементи.

Преди всичко тя е боролюбива култура и при недостиг на елемента (особено при песъчливи почви) проявява характерни симтоми. Борът е микроелемент, много важен за придвижване на всички хранителни елементи от корените до всички части на растението.

При недостиг се стига до нарушаване на този процес и преждевременно застаряване на тъканите. В резултат на това се стига и до характерното за борен дефицит обелване на кората. Други признаци за недостиг на бор са недостатъчно оплождане на цветовете, мрежеста петнистост по плодовете, особено по зелено оцветените сортове и др. При подобни симптоми се внасят листни торове, съдържащи бор, като най-подходящият срок за това е преди и след цъфтежа на културата. Калцият е другият елемент, който е много важен за ябълката.

При недостигът му голяма част от плодовете опадват преди беритбена зрелост, без да са засегнати от болести или неприятели. Освен това, калцият предотвратява т. нар. горчиви ядки по плодовете на някой сортове ябълки. Внасянето му чрез листата трябва да става след формиране на плодовете след големина на лешник, като се прилагат 2-3 пръскания.

Прасковата и черешата често страдат от желязна хлороза, особено когато се отглеждат на почви с високо съдържание на калций. При наблюдавана хлороза от предходната година, превантивното внасяне на желязосъдържащите листни торове трябва да стане още в началото на вегетацията преди появата на симптомите.

Тук листното внасяне има предимства пред почвеното, защото ако причина за хлорозата е типът на почвата, почвеното внасяне на желязото има краткотраен ефект, защото почвеният комплекс бързо го преобразува в неусвоими форми. Освен основното торене, което в никакъв случай не трябва да се пренебрегва, хранителни вещества могат да се подават и през листата на дръвчетата чрез листни торове. Този начин на торене е допълнение, което в никакъв случай не може да замени основното внасяне на хранителните макроелементи.

Листното торене е ефикасен и бърз начин за корекция на специфични физиологични смущения в растежа на дръвчетата, предизвикани от дефицит на определен елемент или група от елементи. Най-често овощните дръвчета страдат от желязна или азотна хлороза, липса на бор, калций и други микроелементи. При всеки конкретен дефицит те реагират с ясно изразени признаци и симптоми, които дават възможност за визуална диагностика. На тази база специалистите могат да определят кой от елементите е в недостиг и да предприемат третиране по листен път с него.

Когато наблюдаваните симптоми не могат да се идентифицират визуално, тогава задължително се прави лабораторен листен анализ за установяване на точните причини. Ябълката, която въпреки че вирее навсякъде, наймного страда от липса на микроелементи. Преди всичко тя е боролюбива култура и при недостиг на елемента (особено при песъчливи почви) проявява характерни симтоми.

Борът е микроелемент, много важен за придвижване на всички хранителни елементи от корените до всички части на растението.

При недостиг се стига до нарушаване на този процес и преждевременно застаряване на тъканите. В резултат на това се стига и до характерното за борен дефицит обелване на кората.

Други признаци за недостиг на бор са недостатъчно оплождане на цветовете, мрежеста петнистост по плодовете, особено по зелено оцветените сортове и др. При подобни симптоми се внасят листни торове, съдържащи бор, като най-подходящият срок за това е преди и след цъфтежа на културата. Калцият е другият елемент, който е много важен за ябълката.

При недостигът му голяма част от плодовете опадват преди беритбена зрелост, без да са засегнати от болести или неприятели. Освен това, калцият предотвратява т. нар. горчиви ядки по плодовете на някой сортове ябълки. Внасянето му чрез листата трябва да става след формиране на плодовете след големина на лешник, като се прилагат 2-3 пръскания.

Прасковата и черешата често страдат от желязна хлороза, особено когато се отглеждат на почви с високо съдържание на калций. При наблюдавана хлороза от предходната година, превантивното внасяне на желязосъдържащите листни торове трябва да стане още в началото на вегетацията преди появата на симптомите. Тук листното внасяне има предимства пред почвеното, защото ако причина за хлорозата е типът на почвата, почвеното внасяне на желязото има краткотраен ефект, защото почвеният комплекс бързо го преобразува в неусвоими форми.

Листното торене е ефикасно за бързи корекции
33030
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Важно за градинарите!
Листно завиване при доматите – защо и как да разрешим проблема?
Практика
Кое подхранване да изберем – кореновото или листното?
Съвети за градинари
Листно подхранване на пипера за повече чушки
Подгответе Вашите растения за всяко развитие на събитията!
Манголдът (листното цвекло)
Френска пита
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини