Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.10.2017 г.

Подгответе Вашите растения за всяко развитие на събитията!

Листното подхранване на рапица и житни с микроелементи е препоръчително мероприятие през есента и задължителна част от земеделската технология през октомври и ноември за онези стопани, които са ориентирани към по-висок добив и качество. 

Трябва да бъде изрично подчертано,  че добивът при рапица се залага изключително през есента, а при житни се повлиява в най-висока степен от подхранването в началото на братене.

Конкретни микроелементи като Бор (Сяра и Манган) при рапица и Манган (Мед и Цинк) при житни играят решаваща роля за по-доброто презимуване на културите и по-лесното възстановяване в началото на годината от неблагоприятните зимни условия. Колкото по-здраво и по-добре развито излезе растението от зимата , толкова по-бързо ще стартира вегетацията и толкова по-устойчиво ще бъде развитието му до жътва. Стресови ситуации, като студ в съчетание със суша или с прекомерна влага, могат да бъдат лесно преодолени  с превантивно използване на Аминозол®.

Специалистите от Лебозол съветват да подготвите Вашите растения за всяко възможно развитие на климатичните условия като ги подхраните още през есента с най-важните за тях хранителни елементи, а именно:

Бор (В)

Безспорно е значението на Бор като хранителен микроелемент за рапицата. За формирането на добив от 350 кг/дка, рапицата има нужда от 30-50 г/дка Бор, като половината от това количество се усвоява през есента. Освен културно обособената необходимост от Бор този елемент участва директно в редица физиологични функции на растението като клетъчно делене и диференциране, укрепване на клетъчните стени и образуването на тъкани, които обуславят по-доброто презимуване и по-бързия старт в началото на годината. Недостигът на Бор повишава стреса от суша, намалява транспорта на резервни вещества в главния корен и повишава опасността от измръзване.

Опити с Бор при пшеница (Земеделска камара Долна Саксония Хановер, Грос-Мунцел 2013) доказват еднозначно благоприятното влияние на ранното ( до 2-ри възел) листно подхранване с Бор върху добива, особено при суха зима. Приложението на 100 мл/дка Лебозол®-Бор доведе при споменатия опит до разлика от 12 кг/дка в добива и повишаване на хектолитровото тегло с 2,3 кг/хл.

Манган (Mn)

Рапицата и житните култури имат една и съща нужда от Манган за да формират добив: от 60 до 100 г/дка. За оптималния прием на Манган  рН-стойностите на почвата са между 4.5 и 6.0, извън тези граници усвояването е силно затруднено, което налага необходимостта от листно подхранване с този елемент. Недостигът на Манган води до прекъсване на синтеза на хлорофил и хлорози по листата , след подходящо листно торене се наблюдава рязко покачване на съдържание на хлорофил в листата.  Силно варовити почви предполагат намален почвен прием на Манган поради антагонизма му с Калций, като ситуацията допълнително може да се обостри поради високо рН и висок редокс-потенциал на почвата. Манганът балансира  налягането на кореновата повърхност, като по този начин се стимулира приема на калиевите и нитратните йони, съответно има по-ефикасно усвояване на Калий и Азот от почвата. Добре запасените с Манган житни са по-слабо податливи на черно кореново гниене.

Цинк (Zn) и Мед (Cu)

Недостигът на Цинк и Мед като хранителни микроелементи се наблюдава при едни и същи условия: леки почви с високо органично съдържание, продължителна суша, висока рН-стойност. Рапицата има нужда от 15-30 г/дка Цинк и от 3-5 г/дка Мед, житни от 25 -30 г/дка Цинк и от 5 -15 г/дка Мед.

При рапица Цинк и Мед имат значение за жизнеността, устойчивостта, оплождането и образуването на шушулки. Дефицитът на Цинк води до ограничено развити листа и розетка и слаб растеж, а този на Мед  - до по-малък брой шушулки с по-малко зърна.

При житни недостигът на Мед  има като последица нарушено укрепване на клетъчните стени и влошаване на устойчивостта.

Ниските съдържания на Мед и Цинк в растението благоприятстват развитието на гъбични и вирусни болести. 

За точното време за пръскане, продукта и смесимостта, най-точна и експертна информация ще получите от специалистите на Лебозол® България, което ще Ви гарантира и най-добър ефект от листното хранене.

Подгответе Вашите растения за всяко развитие на събитията!
6902
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Янко Борисов, продуктов мениджър на компанията за България
Новите решения на Лебозол срещу сушата
Защо есенното подхранване с микроелементи е толкова важно за зимните житни култури?
Хусейн Ахриев, управител на „Лебозол България“:
При екстремална суша разчитайте на листните торове на „Лебозол“
Валентина Петрова, търговски представител на „Лебозол България“:
Листното подхранване през есента става все по-наложително
Есенно листно подхранване с Лебозол®
Лебозол® дава отговор на въпроса дали подхранването на семената е наистина необходимо
Третиране на семената с хранителни елементи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини