Начало » Хоби земеделие » Малката градина
13.04.2023 г.

Листно завиване при доматите – защо и как да разрешим проблема?

Важно за градинарите!
Листно завиване при доматите – защо и как да разрешим проблема?

sinor.bg

Завиването на листните пластини при доматите не е рядко срещано явление и може да се наблюдава ежегодно както в закрити съоръжения, така и на открито. По-често се завиват листата на отделни растения или дори само на някои техни разклонения, но може да бъде и повсеместно. В два поредни текста Синор.бг ще ви представи начините да предотвратите този проблем.

Причините за деформациите и завиването на листните пластини могат да бъдат различни, но най-често се дължат на:

1. Повреждане на корените

Листните пластини на доматите могат да започнат да се завиват веднага след засаждането им на постоянно място – в оранжерии или на открито. Най-честата причина е в увреждане на корените по време на пресаждането. В този случай е трудно да помогнем на растенията. При наличие на необходимите количества влага и хранителни вещества в почвата – не трябва да правим нищо, а просто да ги оставим в покой. След 4-5 дни те ще се възстановят.

2. Неправилно поливане на доматите

Това е може би най-честата причина за листното завиване. Доматите са култура, обичаща влагата, но не трябва да се допуска засушаване и преовлажняване, а редовно поливане с необходимите количества. Нарушението по отношение на честотата на овлажняване на почвата, времето и количествата, може да предизвика деформации и завиване на листните пластини.

Доматите се нуждаят особено от влага веднага след засаждането им на постоянно място, като на всяко растение се наливат по 4-5 литра вода, а следващото поливане е след 8-10 дни. Важно е да се полива регулярно, но в зависимост от температурите и валежите, когато се отглеждат на открито.

По време на формиране на завръзи и в началото на плододаване, поливането трябва да се увеличи, но отново съобразено с условията.

При недостиг на влага листните пластини се завиват навътре, като по този начин се защитават, минимизирайки количествата изпарена влага. В този случай са нужни незабавни мерки, но не трябва да се наливат с много вода наведнъж, а постепенно – по 1,5-2 литра вода на растение всеки ден за една седмица, докато състоянието на листата се нормализира.

Ако влагата в почвата е много, тогава листните пластини завиват краищата си нагоре, като по този начин засилват изпарението на водата. В този случай трябва незабавно да спрем поливането за период от 10-15 дни. Полива се сутрин или вечер, но не в разгара на деня, особено ако е слънчево и много топло.

3. Висока температура

Когато температурата се повиши над 30 градуса по Целзий, доматите изпитват температурен стрес и освен завиване на листата, може да се наблюдава и опадане на цветовете.

В закритите съоръжения се проветрява без да се създава течение и се покриват с бяла тръкан в часовете на интензивно нагряване.

При доматите на открито може да се засенчват растенията, да се увеличи поливането сутрин и вечер, като се подхранват с комбиниран NPK тор в количество 15-20 г/м2. Междуредията се мулчират със сено, слама или покривен материал в светъл или бял цвят.

При много силно завиване на листата на доматите в оранжерия или на открито, проблемът може да се отстрани чрез листно подхранване с карбамид (1,5 супена лъжица на 10 л вода за 10-на растения). След 3 дни се прави ново подхранване, но този път с калиев сулфат (8-10 г на 10 л вода за 10-12 растения).

4. Излишък или недостиг на хранителни елементи

Без подхранване на доматите не може да се получи добър добив, но излишните количества хранителни вещества също нанасят вреди. И в двата случая растенията сигнализират със завиване на листата.

При излишък на цинк в почвата листата започват да се завиват и често може да се обърка с излишък или недостиг на влага, но в случая долната част на листата добива нетипичен лилав оттенък.

При излишък на манган в почвата листата на доматите първо се извиват, а след това се набръчкват и стават яркозелени.

Високите количества на цинк и манган в почвата са много трудни за премахване.

При излишък на азот в почвата, листните пластини започват да се завиват, но обикновено по връхните части на растенията. За неутрализиране на този ефект е необходимо внасянето на калиев сулфат в почвата (8-10 г/м2) или дървесна пепел (70-80 г на растение). Внасят се след поливане и разхлабване на почвата.

При недостиг на калций листата се завиват нагоре и обикновено е съпроводено с появата на върхово гниене при плодовете. Той може да се компенсира с внасянето на калциев нитрат в почвата. Използват се 18-22 г калциев нитрат, 350-400 г дървесна пепел и 8-12 г карбамид, разтворени в 10 л вода, което се разпределя равномерно върху 3,5-4 м2 почва.

При недостиг на фосфор листата се извиват, но стават синкави. Проблемът може да се отстрани с внасяне на суперфосфат – 80-90 г се разтварят в 10 л вода и се разпределят равномерно върху 4 м2 почва.

При недостиг на мед листата на доматите се извиват, но придобиват и нетипичен жълт цвят, а понякога се покриват с жълтеникави петна, които впоследствие започват да почерняват. Този баланс може да се възстанови, ако се използват за пръскане медсъдържащи препарати.

5. Колтучене

Колтученето е процедура, при която се отстраняват страничните разклонения на доматените растения, но ако се пропусне, тогава се формира много листна маса, а тя обикновено се деформира и завива. Важно е да се колтучи тогава, когато разклоненията са около 5 сантиметра дълги, защото операцията протича най-безболезнено за растенията.

(Следва продължение)

Листно завиване при доматите – защо и как да разрешим проблема?
239652
 

Последни материали
Виж
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Свързани материали
Виж
Практика
Кое подхранване да изберем – кореновото или листното?
Съвети за градинари
Листно подхранване на пипера за повече чушки
Подгответе Вашите растения за всяко развитие на събитията!
Манголдът (листното цвекло)
Френска пита
При овошки
Листното торене е ефикасно за бързи корекции
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини