Начало » Хоби земеделие » Малката градина
13.04.2023 г.

Листно завиване при доматите – защо и как да разрешим проблема?

Важно за градинарите!
Листно завиване при доматите – защо и как да разрешим проблема?

sinor.bg

Завиването на листните пластини при доматите не е рядко срещано явление и може да се наблюдава ежегодно както в закрити съоръжения, така и на открито. По-често се завиват листата на отделни растения или дори само на някои техни разклонения, но може да бъде и повсеместно. В два поредни текста Синор.бг ще ви представи начините да предотвратите този проблем.

Причините за деформациите и завиването на листните пластини могат да бъдат различни, но най-често се дължат на:

1. Повреждане на корените

Листните пластини на доматите могат да започнат да се завиват веднага след засаждането им на постоянно място – в оранжерии или на открито. Най-честата причина е в увреждане на корените по време на пресаждането. В този случай е трудно да помогнем на растенията. При наличие на необходимите количества влага и хранителни вещества в почвата – не трябва да правим нищо, а просто да ги оставим в покой. След 4-5 дни те ще се възстановят.

2. Неправилно поливане на доматите

Това е може би най-честата причина за листното завиване. Доматите са култура, обичаща влагата, но не трябва да се допуска засушаване и преовлажняване, а редовно поливане с необходимите количества. Нарушението по отношение на честотата на овлажняване на почвата, времето и количествата, може да предизвика деформации и завиване на листните пластини.

Доматите се нуждаят особено от влага веднага след засаждането им на постоянно място, като на всяко растение се наливат по 4-5 литра вода, а следващото поливане е след 8-10 дни. Важно е да се полива регулярно, но в зависимост от температурите и валежите, когато се отглеждат на открито.

По време на формиране на завръзи и в началото на плододаване, поливането трябва да се увеличи, но отново съобразено с условията.

При недостиг на влага листните пластини се завиват навътре, като по този начин се защитават, минимизирайки количествата изпарена влага. В този случай са нужни незабавни мерки, но не трябва да се наливат с много вода наведнъж, а постепенно – по 1,5-2 литра вода на растение всеки ден за една седмица, докато състоянието на листата се нормализира.

Ако влагата в почвата е много, тогава листните пластини завиват краищата си нагоре, като по този начин засилват изпарението на водата. В този случай трябва незабавно да спрем поливането за период от 10-15 дни. Полива се сутрин или вечер, но не в разгара на деня, особено ако е слънчево и много топло.

3. Висока температура

Когато температурата се повиши над 30 градуса по Целзий, доматите изпитват температурен стрес и освен завиване на листата, може да се наблюдава и опадане на цветовете.

В закритите съоръжения се проветрява без да се създава течение и се покриват с бяла тръкан в часовете на интензивно нагряване.

При доматите на открито може да се засенчват растенията, да се увеличи поливането сутрин и вечер, като се подхранват с комбиниран NPK тор в количество 15-20 г/м2. Междуредията се мулчират със сено, слама или покривен материал в светъл или бял цвят.

При много силно завиване на листата на доматите в оранжерия или на открито, проблемът може да се отстрани чрез листно подхранване с карбамид (1,5 супена лъжица на 10 л вода за 10-на растения). След 3 дни се прави ново подхранване, но този път с калиев сулфат (8-10 г на 10 л вода за 10-12 растения).

4. Излишък или недостиг на хранителни елементи

Без подхранване на доматите не може да се получи добър добив, но излишните количества хранителни вещества също нанасят вреди. И в двата случая растенията сигнализират със завиване на листата.

При излишък на цинк в почвата листата започват да се завиват и често може да се обърка с излишък или недостиг на влага, но в случая долната част на листата добива нетипичен лилав оттенък.

При излишък на манган в почвата листата на доматите първо се извиват, а след това се набръчкват и стават яркозелени.

Високите количества на цинк и манган в почвата са много трудни за премахване.

При излишък на азот в почвата, листните пластини започват да се завиват, но обикновено по връхните части на растенията. За неутрализиране на този ефект е необходимо внасянето на калиев сулфат в почвата (8-10 г/м2) или дървесна пепел (70-80 г на растение). Внасят се след поливане и разхлабване на почвата.

При недостиг на калций листата се завиват нагоре и обикновено е съпроводено с появата на върхово гниене при плодовете. Той може да се компенсира с внасянето на калциев нитрат в почвата. Използват се 18-22 г калциев нитрат, 350-400 г дървесна пепел и 8-12 г карбамид, разтворени в 10 л вода, което се разпределя равномерно върху 3,5-4 м2 почва.

При недостиг на фосфор листата се извиват, но стават синкави. Проблемът може да се отстрани с внасяне на суперфосфат – 80-90 г се разтварят в 10 л вода и се разпределят равномерно върху 4 м2 почва.

При недостиг на мед листата на доматите се извиват, но придобиват и нетипичен жълт цвят, а понякога се покриват с жълтеникави петна, които впоследствие започват да почерняват. Този баланс може да се възстанови, ако се използват за пръскане медсъдържащи препарати.

5. Колтучене

Колтученето е процедура, при която се отстраняват страничните разклонения на доматените растения, но ако се пропусне, тогава се формира много листна маса, а тя обикновено се деформира и завива. Важно е да се колтучи тогава, когато разклоненията са около 5 сантиметра дълги, защото операцията протича най-безболезнено за растенията.

(Следва продължение)

Листно завиване при доматите – защо и как да разрешим проблема?
242926
 

Последни материали
Виж
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Поредните италиански фермери са със запорирано имущество за измама със субсидии
Нашестиве на марокански скакалец
Внимание! В област Кърджали ще пръскат със самолети срещу скакалци
За сметка на кайсиите, пострадали от дъждове през периода на цъфтеж
Във Франция очакват ръст на реколтата от череши
Кланичното тегло е основен фактор на фона на поевтинелите фуражи
Производството на птиче месо в Германия нарасна през първото тримесечие
Високите температури без валежи и скорошните застудявания са основен проблем
Времето влошава перспективите пред реколтите от есенници в Молдова и Румъния
Свързани материали
Виж
Практика
Кое подхранване да изберем – кореновото или листното?
Съвети за градинари
Листно подхранване на пипера за повече чушки
Подгответе Вашите растения за всяко развитие на събитията!
Манголдът (листното цвекло)
Френска пита
При овошки
Листното торене е ефикасно за бързи корекции
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини