Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
01.07.2019 г.

Как да избегнем дефицита на калций при културите

Води до върхово гниене
Как да избегнем дефицита на калций при културите

sinor

Като един от най-важните елементи за растенията калцият е необходим, както за развитието на кореновата им система, така и за надземните  части и това се проявява още в периода на покълване на семената. Много важни процеси в клетките са свързани с калция – в това число е необходим елемент и за физикохимичните свойства на почвата.

Как се разпознават симптомите на калциев дефицит

Калцият улеснява усвояването на азота. Недостигът на калций причинява редица болести и води до намаляване на добивите. Той е причина и за развитие на върхово гниене при много култури – домати, пипер, патладжан, всички тиквови култури и др. Зелето заболява от гуша (кила) и се проявява, както при разсада, така и при възрастните растения.

Недостигът на калций най-напред се проявява като локализирана тъканна некроза, която води до забавен растеж, изразена силна деформация на върховете и връхните листа (те се свиват надолу) и некротични петна, възможна смърт на терминалните пъпки и кореновите връхчета. При по-старите листа не се наблюдават симптоми на калциев дефицит, тъй като калцият се натрупва в застаряващите органи и тъкани.

Характерното за калция е това, че за разлика от останалите основни елементи (азот, фосфор и калий) той не се използва повторно от растенията – няма придвижване от застаряващите към по-младите и деятелни органи и тъкани.

Причини за появата на калциев дефицит

На първо място това е малкото  му съдържание. В почви с изразена кисела реакция (торфени почви) калцият е малко по природа и е необходимо да се внася ежегодно. Варуването дава добър резултат, но трябва да се прилага редовно.

При използването на поливна вода от реки и кладенци калциево гладуване не се наблюдава, защото те са наситени с калций, но при дъждовната вода дефицитът е много вероятен.

Редовното използване на сидерати – предимно кръстоцветни като синап, рапица и репички, води до отмиване на калция към дълбоките слоеве на почвата и практически той става недостъпен за растенията. Изходът е редуване на кръстоцветните сидерати с бобови (грах), корените на които извличат калция от дълбоките слоеве към по-високите и го правят достъпен. Есенното варуване подобрява почвата.

Недостигът на калций често възниква при използване на торфена почва.

Високите дози калий също могат да доведат до намаляване на калция. Отнася се за пепелните разтвори, използвани регулярно и неправилно. Това води до намаляване на калция в почвата. За да се изключи блокиране на карбонатите е необходимо да се добавя оцетна киселина.

Мерки за бързо отстраняване на калциев дефицит

Когато растенията са изложени на риск от калциев дефицит и е необходимо да се запълни за кратко време, тогава се използва вар, доломитово брашно, тебешир или яйчени черупки. Необходимо е да се приготви разтвор, като се добави обикновен оцет. Към 1 супена лъжица източник на калций се добавят 150 мл оцет (9%), изчаква се да завърши реакцията и се разрежда до 10 л с вода. Полива се на корен по 1 л, защото така се усвоява най-бързо от растенията.

За бързо преодоляване на калциевия глад може да се използва и калциева селитра, но трябва да се има предвид, че тя съдържа азот и през втората половина на вегетацията не е желателна нейната употреба.

Как да избегнем дефицита на калций при културите
40728
 

Последни материали
Виж
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Тънкости
Кога дървесната пепел може да е безполезна за растенията?
Практично
Бърза реакция при върховото гниене на тиквичките
Изключително важно за фермерите!
Физиологични заболявания на разсада – симптоми и причини
Трудна работа
Да торим ли и как растенията в горещините?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини