Начало » Хоби земеделие » Малката градина

При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове

Особености, които трябва да знаете
Синор.БГ / 24.04.2024 г.
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове

Снимка: sinor.bg

За нормален растеж всички култури се нуждаят от балансирано хранене, като недостигът на един или друг хранителен елемент води до физиологични разстройства, неинфекциозни заболявания и дори до загуба на растения. Калцият е един от важните елементи, но си спомняме за него най-често в края на сезона, когато реколтата узрява и е време да помислим за нейното съхраняване. Тогава може да се окаже късно, защото този елемент е гарант за качество и трябва да започнем работа с него още през пролетта.

Какво е влиянието на калция върху растенията?

Калцият участва в регулирането на почти всички биохимични и физиологични процеси. Освен това влияе върху развитието на кореновата система на растенията. При недостиг на калций растежът на кореновите власинки се забавя, без което е невъзможно усвояването на цял спектър от други хранителни елементи.

Калцият е „строителен материал“ за клетъчните стени. Той отговаря за деленето на клетките и размера на плода. При дефиците се увеличава чувствителността към гъбични заболявания, намалява продължителността на съхранение и качеството на продуктите. Този елемент изпълнява важни функции в почвата, като свързва киселините и я прави по-алкална, повишава активността на някои торове и блокира други, намалявайки мобилността на мангана, цинка и бора.

Често в почвата има достатъчно калций, но в плодовете има недостиг. Защо?

Проблемът е в това, че калцият преминава през растенията с възходящ поток вода, а този път е дълъг, особено при овощните култури. Например, в едно ябълково дърво може да отнеме две години. Той навлиза предимно в тези части на растенията, където транспирацията е по-висока – първо в листата, а оттам не мърда никъде и при никакви обстоятелства. Всичко това води до факта, че при ягодоплодните и овощни култури действа на остатъчен принцип. Много често калцият се внася кореново още с разлистването на дърветата и храстите, а това е основна грешка, защото той от листата не се движи в другите части на растенията. Подхранване трябва да се прави при появата на завръзите.

От почвата калцият навлиза в развиващите се завръзи на ябълковите и крушови дървета през първите 4-6 седмици след цъфтежа, а при череши и вишни – през първите две седмици. При ягодите се случва много по-бързо – 7-10 дни след цъфтежа.

Подхранването трябва да се прави, когато завръзите са още малки. Именно през тази фаза протича активен растеж и делене на клетките, а съответно – това оказва влияние върху качеството на плодовете.

Какви торове можем да използваме за ягодоплодните и овощни култури?

Можем да използваме съдържащи калциев нитрат, калциев хлорид, както хелатни и мелиоративни. Калциевият нитрат е най-подходящ, защото може да се прилага кореново, листно и с фертигация (прецизно торене). Необходимите количества са 2 кг за 1 декар локално върху дърветата. Мелиорантните имат дългосрочно действие и се внасят при засаждането.

Защо не внасяме калций по-късно от указаните срокове?

Можем да внасяме и по-късно, но той ще бъде усвоен през следващия сезон – запас за бъдещето.

При недостиг на калций се развиват различни физиологични нарушения: напукване и дребни плодове, рехавост на плодовете, стъкловидност, локално потъмняване на кората, слънчево изгаряне на кората при ябълките и напукване на плодовете при черешите и вишните. При ягодите се увеличава количеството на семената, а плодовете издребняват значително.

Както във всичко, така и при калция е важна мярката. Високите концентрации на калций оказват токсичен ефект върху клетките, както и върху аномално развитие.

Високите почвени концентрации на калций могат да се окажат и по-вредни от недостига, защото пречат на усвояването на амониевите форми на азот, на калия, на магнезия, а при определени условия се свързва с почвения фосфор, повишава рН, което за някои култури влияе негативно.

Калцият не трябва да се смесва със сяра и сяросъдържащи торове и препарати, защото се образува гипс.

При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
9361
 

Последни материали
Виж
Инвеститор е фамилия, обвързана с лечебни заведения
Ферма с 50 магарици и доилна зала ще се строи край Сливенско
Турция плати 99,2 млн. евро обезщетения на феремерите за щети
Реколтата от зърнени и бобови култури до момента е 31,5 милиона тона
В Украйна вече са ожънати над 58 на сто от площите със слънчоглед
Въпреки това закупените количества са над предварително планираните
Хлебната пшеница поскъпна леко на търга за внос в Саудитска Арабия
Световен форум в София
Туризъмът ни може да стане част от европейския маршрут „Пътят на виното“
Нова програма за държавни помощи
И консервните фабрики могат да получат 50% по-евтин ток
Свързани материали
Виж
Съвети за градинаря
Внасяме калций преди настъпване на зимата
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Тънкости
Кога дървесната пепел може да е безполезна за растенията?
Практично
Бърза реакция при върховото гниене на тиквичките
Изключително важно за фермерите!
Физиологични заболявания на разсада – симптоми и причини
Трудна работа
Да торим ли и как растенията в горещините?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини