Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.03.2023 г.

Физиологични заболявания на разсада – симптоми и причини

Изключително важно за фермерите!
Физиологични заболявания на разсада – симптоми и причини

Разсад на босилек Снимка: sinor.bg

Разсадът боледува не само от сечене и кореново гниене, но и от други физиологични заболявания, които нямат заразен характер. Въпреки факта, че не са причинени от инфекция, вредата от тях може да бъде значителна. Те могат да възникнат поради неправилни грижи за разсада или хранителни дефицити.

Болести, които не са опасни, но видимо изглеждат ужасни – така специалистите характеризират физиологичните заболявания. Например широко разпространената хлороза се дължи най-често на недостиг на желязо или магнезий, но може да възникне и поради излишък на други хранителни елементи. Тук е важно да отбележим, че когато използваме често калиев перманганат за борба с гъбичните инфекции по разсада, той може да блокира усвояването на желязото. Тогава хлорозата се причинява не от липса на желязо, а от излишък на манган. В този случай почвата трябва да се промие с чиста вода (в рамките на няколко обилни поливания на разсада) и да се напръска с железен хелат, който има по-бързо действие.

Много често недостиг на хранителни вещества може да възникне поради малкия обем на почвата, кисела реакция или неправилен избор на торове.

Какво може най-често да липсва на разсада – признаци и борба?

Фосфор – стъблата и листата стават виолетови. Причината може да се дължи на недостиг на елемента в почвата или ниски температури, които препятстват усвояването му. Решението е повишаване на температурата в помещението и подхранване с калиев монофосфат – 20-50 г на 10 литра вода. Той съдържа фосфор и калий, които са напълно разтворими във вода.

Съхранение на плодове и зеленчуци

Калций – куполовидно огъване и деформиране на младите листа, които заедно със стъблата и дръжките стават крехки и лесно чупливи. Причините за този дефицит могат да се дължат на висока киселинност на почвата, ниско съдържание на калций  или малки контейнери. Разсадът се полива или пръска с разтвор на калциева селитра (20-30 г на 10 л вода) 1-2 пъти седмично.

Калий – листните петури пожълтяват по периферията и постепенно отмират. Този дефицит може да се отстрани, като растенията се поливат един път седмично с разтвор на калиева селитра – 10 г на 10 л вода до изчезване на симптомите. При доматите се наблюдава значително по-висока потребност от калий, но дефицитът може да възникне и поради голямо количество на калций в почвата.

Мед – наблюдава се вялост на листа даже след поливане и загниване на корените. Решението е пръскане на разсада с 0,025%-ов разтвор на меден сулфат (20-30 г на 10 л вода), но може да се използват и медсъдържащи фунгициди, като по този начин се отстранява недостигът на мед и се защитават растенията от болести. Обикновено след две пръскания през седмица тургорът се възстановява.

Бордолезов разтвор за градината

Азот – азотодефицитът се проявява силно при недостиг на светлина. Листата са жълто-зелени и бледи, а при постоянен глад силно издребняват, стъблата изтъняват, а растенията преустановяват развитието си.

За възстановяване на развитието е необходим режим на оптимална осветеност и подхранване с амониева селитра – 30-40 г на 10 л вода.

Желязо – този елемент има ниска подвижност и недостигът се проявява най-напред върху младите върхови листа като междужилкова хлороза. При висока степен на недостиг листата напълно избеляват. Пръскането с 1%-ов разтвор на хелатно желязо ще отстрани бързо железния дефицит.

Използването на подходяща за съответната култура почвена смес ще предотврати възникването на остър дефицит на един или друг хранителен елемент. Възможно е понякога разсадът да проявява близки или комбинация от симптоми и тогава решението се затруднява.

Физиологични заболявания на разсада – симптоми и причини
7484
 

Последни материали
Виж
Благодарение на поддържаните ниски цени
Търсенето на украинска пшеница расте на международните пазари
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Иззети са 17 моторни триона и 7 законни ловни пушки
Задържаха 10 МПС и 34 каруци при проверки в горите през януари
Според проучване на местната служба за защита на потребителите
Нулевият ДДС запази цените на 72 на сто от храните в Кипър
Близо 6 хил. дка стават подходящи за трайни насаждения с промени в Закона за земята
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Правила за есенно подхранване на овощните култури
Практика
Коварство и любов – достъпността на фосфора за културите
Как да противодействат родните фермери
Глобалният недостиг на фосфор ще се влоши от ерозията на почвата
Първите 5000 тона са изпратени в началото на юли
ФосАгро ще изнася течен комплексен тор за България и Унгария
Фосфорът и калцият са критично важни за формиране на завръзите при доматите
Практика
Физиологични болести по разсада при недостиг на хранителни вещества
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини