Обелваме тиквичките и издълбаваме вътрешността им. Нарязваме лука на дребно и заедно с издълбаната вътрешност на тиквичките запържваме до порозовяване в сгорещеното олио. Прибавяме ориза , заливаме с малко топла вода и пържим няколко минути. След това слагаме ситно нарязаните домати, а малко по-късно скълцаното месо, сол и черен пипер. Бъркаме интензивно върху огъня с дървена лъжица, докато месото побелее без да се пържи. Ако плънката стане много сбита, добавяме малко топла вода. С така приготвената плънка напълваме издълбаните тиквички и ги нареждаме в тава. Поливаме с малко топла вода, захлупваме и оставяме ястието да се вари на тих огън. След като отстраним готовото ястие от огъня, поръсваме с джоджен и застройваме с яйцето, разбито в лимоновия сок. Накрая леко запържваме червения пипер и поливаме тиквичките с него.
Продукти: 1 кг млади тиквички, 600 г агнешко или телешко смляно месо, 1 к.ч. олио, 1 глава лук, 50 г ориз, 1 жълтък, 1 лимон, 2 домата, джоджен, копър, червен и черен пипер, сол.