Означението „планински продукт“ най-накрая ще достигне и българските производители, които могат да участват в дискусията по проектонаредбата до 10 май тази година. Това съобщи българският евродепутат Момчил Неков във връзка със започналата обществена дискусия за въвеждане на термина за качество „планински продукт“, който ще бъде от съществено значение и за произвежданите в страната качествени сирена, кашкавали и др. традиционни храни.
Този термин се въвежда за първи път в европейското законодателство през 2012 г., като прилагането му за държавите-членки реално започна през 2014 г. Той не е задължителен, но е отлична възможност за подпомагане на фермерите в държави като България, където близо 40% от територията попадат в т.нар. планински и предпланински региони.
По инициатива на Неков работа по въвеждането на термина у нас започна преди близо 2 години. Досега са проведени две работни групи и редица срещи с производители от планинските региони в страната. На 1-ви юни 2018 г. българският евродепутат изпрати и предложение за наредба за въвеждане на термина за качество. С приемането на термина страната ни ще стане осмата държава-членка, която е въвела или е в процедура по въвеждане на термина.
Другите страни са Австрия, Франция, Германия, Италия, Румъния, Словения и Чехия.
„Целта на тази инициатива е да се даде видимост на планинските продукти, за производството на които са необходими повече ресурси, отколкото за голяма част от другите региони. Популярността му расте в Европа. Производителите у нас също проявяват жив интерес към нововъведението. Това е пример за въвеждане на добри европейски практики и у нас, не по задължение или диктовка, а с цел помагане и защита на родните производители.“ Коментира още Момчил Неков.
Терминът ще може да бъде използван от планински производители на селскостопански продукти в преработено или непреработено състояние като мляко, сирене, кашкавал, месо и месни продукти, мед и други.
Темата с планинските продукти е била разисквана и на среща с производители от Смолянско, съобщиха от министерството на земеделието. България ще приложи регламент за етикетирането на планински продукти със специална наредба, е заявил заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов, като е уточнил, че за да ползват етикет за планински продукт, фермерите трябва да получат специално удостоверение и да бъдат вписани в публичен регистър. Това предвижда проект на Наредба за условията и реда за използването на незадължителния термин за качество „планински продукт“, предложен за обществено обсъждане.
„Терминът за качество „планински продукт” се използва за описание на продукти от растителен и животински произход, включително и пчелни продукти, произведени и преработени в планински райони“, поясни зам.-министър Иванов. Понятието може да се използва и при извършване на директни доставки на непреработени продукти от животински произход от производители, регистрирани по реда на Наредба №26 от 14 октомври 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.
За продукти, като например месо, животните следва да бъдат отглеждани в планински райони и да прекарат най-малко последните две трети от живота си в тях.
Контролът върху употребата на термина „планински продукт“ се извършва от Българската агенция по безопасност на храните на всеки етап от производството, преработката и дистрибуцията.