Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.04.2019 г.

Родните фермери могат до 10 май да дават предложения в ЕП за наредбата за планинските продукти

Европейски парламент
Родните фермери могат до 10 май да дават предложения в ЕП за наредбата за планинските продукти

sinor

Означението „планински продукт“ най-накрая ще достигне и българските производители, които могат да участват в дискусията по проектонаредбата до 10 май тази година. Това съобщи българският евродепутат Момчил Неков във връзка със започналата обществена дискусия за въвеждане на термина за качество „планински продукт“, който ще бъде от съществено значение и за произвежданите в страната качествени сирена, кашкавали и др. традиционни храни.

Този термин се въвежда за първи път в европейското законодателство през 2012 г., като прилагането му за държавите-членки реално започна през 2014 г. Той не е задължителен, но е отлична възможност за подпомагане на фермерите в държави като България, където близо 40% от територията попадат в т.нар. планински и предпланински региони.

По инициатива на Неков работа по въвеждането на термина у нас започна преди близо 2 години. Досега са проведени две работни групи и редица срещи с производители от планинските региони в страната. На 1-ви юни 2018 г. българският евродепутат изпрати и предложение за наредба за въвеждане на термина за качество. С приемането на термина страната ни ще стане осмата държава-членка, която е въвела или е в процедура по въвеждане на термина.

Другите страни са Австрия, Франция, Германия, Италия, Румъния, Словения и Чехия.

„Целта на тази инициатива е да се даде видимост на планинските продукти, за производството на които са необходими повече ресурси, отколкото за голяма част от другите региони. Популярността му расте в Европа. Производителите у нас също проявяват жив интерес към нововъведението. Това е пример за въвеждане на добри европейски практики и у нас, не по задължение или диктовка, а с цел помагане и защита на родните производители.“ Коментира още Момчил Неков.

Терминът ще може да бъде използван от планински производители на селскостопански продукти в преработено или непреработено състояние като мляко, сирене, кашкавал, месо и месни продукти, мед и други.

Темата с планинските продукти е била разисквана и на среща с производители от Смолянско, съобщиха от министерството на земеделието. България ще приложи регламент за етикетирането на планински продукти със специална наредба, е заявил заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов, като е уточнил, че  за да ползват етикет за планински продукт, фермерите трябва да получат специално удостоверение и да бъдат вписани в публичен регистър. Това предвижда проект на Наредба за условията и реда за използването на незадължителния термин за качество „планински продукт“, предложен за обществено обсъждане.

„Терминът за качество „планински продукт” се използва за описание на продукти от растителен и животински произход, включително и пчелни продукти, произведени и преработени в планински райони“, поясни зам.-министър Иванов. Понятието може да се използва и при извършване на директни доставки на непреработени продукти от животински произход от производители, регистрирани по реда на Наредба №26 от 14 октомври 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.

За продукти, като например месо, животните следва да бъдат отглеждани в планински райони и да прекарат най-малко последните две трети от живота си в тях.

Контролът върху употребата на термина „планински продукт“ се извършва от Българската агенция по безопасност на храните на всеки етап от производството, преработката и дистрибуцията.

Родните фермери могат до 10 май да дават предложения в ЕП за наредбата за планинските продукти
5313

Последни материали
Виж
Разплащателните агенции на България и Хърватска подписват споразумение за борба с измамите
Делови срещи
България и Германия ще си сътрудничат в намирането на зелени практики
Търговете за 2020 г. ще се открият в края на ноември
Догодина в Югозападна България ще се добият 1,111 млн. кубика дървесина
В Атина преди дни
Шефът на агенцията по рибарство Галин Николов стана координатор на групата за Черно море
Институт по земеделие в Карнобат
Зимен фуражен ечемик сорт Ахинора – новост от ССА
Мониторингов комитет на ПРСР
Най-после кредитен фонд от 37 милиона евро по селската програма
Свързани материали
Виж
Качествените храни
За логото „планински продукт” върху етикетите ще търсите агенцията по храните
Биофермерите ще чакат до април 2020 г.
При декемврийските преводи на директните плащания ще се вредят планинските райони и НАТУРА
След публикуването на наредба в Държавен вестник
Фермерите вече могат да слагат специално лого на планинските продукти
Фонд Земеделие
Малките ферми в планините получиха 4,3 млн. лева обвързано подпомагане
Ставки
По 270 лева за крава и по 55 лв. за овце в планинските райони са ставките за 2018 г.
Предложения в законодателството
Евродепутат отново повдига темата за общоевропейска стратегия за планинските региони
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам