Начало » Новини » Света
16.04.2018 г.

Над половината от българите са за ново означение „планински продукт“ върху храните

Инициативи
Над половината от българите са за ново означение „планински продукт“ върху храните

Около 60 процента от българите категорично подкрепят и вярват в ефекта от въвеждане на термина за качество „планински продукт“, което да се наложи в Европейския съюз като качество за родните храни. Тези резултати бяха обявени днес от агенция АФИС, която представи резултатите от национално допитване, осъществено от по поръчка на евродепутат Момчил Неков за въвеждане на новото означение. Според анкетата 27 % от българите смятат, че тази инициативата би имала добър ефект, 10% нямат мнение по въпроса и само 3 на сто са против, съобщиха организаторите.  

Въвеждането на означението „планински продукт“ в България би насочило вниманието към планинското земеделие и би разширило  възможностите за развитие на земеделските производители и тяхното налагане на пазара в България и ЕС.

„На хората от планинските региони трябва да им се даде видимост, защото производството там е по-трудоемко, има по-слаборазвита инфраструктура, по-малко инвестиции, по-труден достъп, но пък и чиста околна среда. В тази връзка България може да е една от първите страни в Европейския съюз, която да въведе термина „планински продукт“, заяви Момчил Неков.

Над 40 на сто от България е с планински релеф. „Затова трябва да се възползваме от съществуващите европейски инструменти и да дадем шанс за развитие на планинското земеделие и продукция“, уточни Неков.

„От изследването стана ясно, че основните привърженици на това нововъведение са живеещите в столицата, по-заможната част от населението, хората с високо образование, както склонните да плащат повече за подобен тип продукти“, коментира Стефан Георгиев, социолог от социологическа агенция АФИС.

Изследването показва, че 43% от анкетираните смятат, че доверието към тези продукти ще бъде по-високо, ако се въведе терминаът за качество „планински продукт“ върху опаковките.

В събитието се включиха представители на Министерство на земеделието, храните и горите, БАБХ, представители на планински общини и земеделски производители.

Над половината от българите са за ново означение „планински продукт“ върху храните
23712
 

Последни материали
Виж
Секторът на дребен рогат добитък се срива
Българското месо от овце и кози е по-малко от това, което внасяме
През октомври 2025 г.
МС одобри споразумение за конференцията за винен туризъм в Пловдив
Боб чорба с киселец
Предложението е на една от браншовите организации
Фермери благодарят на администрацията за корекциите във влажните зони
Какви цветя да засадим до краставиците за по-добра реколта
Аграрен университет – Пловдив
Запишете се на безплатен курс за летни резитби!
Свързани материали
Виж
ДФЗ плати 102 млн. лв. за необлагодетелствани райони
Втора част от поредицата
Ставки за обвързаната подкрепа за високопланински овце и кози – промени в Стратегическия план
На 24 октомври
Практичен семинар как да се захване бизнес в планинските райони
Важно!
Подписана е Харта за устойчив туризъм, в индиректна връзка със селата
Мнението на бранша
Планински говедовъди питат дали през 2024 г. ще доказват повече продадено мляко и защо
Знак за качество
Регистрирани са първите 23 планински ферми с планински продукти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини