Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
20.03.2019 г.

Защо листата на разсада на доматите пожълтяват

Причините
Защо листата на разсада на доматите пожълтяват

sinor

Доматите са култура, която сама показва какво й липсва, а често и какво има в излишък още от ранните стадии на развитието си. Доказано е, че пренаторяването на разсадите домати има по-сериозни последици от недохранването. Листата на тези растения са индикатор за здравето им.

Причини за жълтия оттенък на листата

Има разлика в причините за жълтия оттенък на листата при разсадите и възрастните растения. Пожълтяването и опадането на старите листа на доматите е често наблюдавано и е нормално при физиологично остаряване на растенията. Механичното увреждане на кореновата система при пресаждане на постоянно място и окопаване, както и увреждането от вредители, води до пожълтяване на листата, защото растенията хвърлят всички сили за възстановяване и формиране на нови корени.

1. Разсадът домати придобива жълт оттенък най-често при недостиг на азот в почвата. Това изисква подхранване с азотни съединения, като най-често се използва амониева селитра – 1 супена лъжица се разтваря в 10 литра вода. Може да се използва и нишадърен спирт, като 2 супени лъжици от него се разтварят в 10 литра вода.

2. Излишъкът на фосфор при младите доматени растения води до приблизително същите видими прояви – растенията най-напред добиват жълт оттенък, а по-късно долните листа стават наситено жълти и окапват.

3. Жълтият цвят на разсада домати може да се дължи и на инфекции в почвата. Честото поливане и преовлажняване на почвата води до възникване на гъбични заболявания.

4. Високата влажност на въздуха (60-70%) в съоръженията за отглеждане на разсадите може също да бъде причина за пожълтяване на листата.

5. При недостатъчна осветеност разсадът домати започва да се източва, а  впоследствие се появяват жълти оттенъци. Решението е осигуряване на достатъчно светлина.

6. Разсадът домати започва да пожълтява при засяване на семената в неподходяща почва. Доматите не обичат кисела среда, тежка и бедна на хранителни вещества почва – киселинността рН трябва да бъде 5,5-6.

Защо листата на разсада на доматите пожълтяват
139500
 

Последни материали
Виж
За участие в споразумения
Напомняне: До 30 юни земеделците да регистрират договорите за земята
Акця
Държавно горско предприятие дарява сок от арония за Червения кръст
Други държави вече го прилагат
Законопроект предлага да се публикуват електронно и ежедневно цените на храните във веригите
Важно!
Компостът прави културите устойчиви на болести и вредители
ЕК обмисля дълбоки промени в ОСП
Фермерите в ЕС са готови за лятна битка за милиарди евро судбисии
Климатичните промени засягат два пъти по-бързо Азия
Климатичните промени засягат два пъти по-бързо Азия
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Пожълтяване на разсада и как да се справим с проблема
Грижи в началната фаза
Причини за появата на хлороза при разсада, профилактика и лечение
Полезно за градинарите
Реанимация за краставиците
Идат горещините
Пожълтелите листа на краставиците са проблем, как да ги спасим?
Можем да предпазим тиквичките от преждевременно пожълтяване и гниене
Причини и превенция
Не допускайте да пожълтяват плодовете на краставиците
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини