Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.01.2012 г.

Правила за отглеждане на здрав зеленчуков разсад

За контролиране на истинското сечене по разсада се спират поливките

Основна практика в градинарството е отглеждането на здрав и качествен разсад от домати, краставици, пипер, патладжан, зеле и др. В такъв случай в оранжериите, в полиетиленовите тунели и на полето ще бъдат изнесени здрави растения и броят на третиранията с химически средства срещу вредители ще бъде намален чувствително.
Разсадът се отглежда в парници, оранжерии или в други култивационни съоражения, в които се създават най-благоприятни условия за развитието му – хранителни вещества, вода, светлина и топлина. Ако един от факторите на околната среда се наруши, младите растения реагират, като заболяват или загиват. По време на развитие на разсада съществува опасност от инфектирането му с болести и нападането му от неприятели. Това налага да се спазват точно растителнозащитните мерки, за да се предпази от вредителите.

- Оранжериите или парниците, в които ще се отглежда разсадът и площите около тях трябва добре да се почистят от растителни остатъци и плевели.

- Разсадът да се отглежда в отделни помещения, далече от стари растения.

- За сеитба да се използват само здрави, едри и с висока кълняемост семена и с доказан произход. Проверява се кълняемостта на семената, ако са от предходни години.

- Разсадопосадаъчните табли, терините и саксийките за разсада се обеззаразяват с 2%-ов разтвор на хлорна вар или 2%-ова солна киселина за 24 часа, след това да се изплакнат много добре и изсушат.

- Разсадите да се отглеждат в торфоторопочвена смес тя трябва да е обеззаразена, ако не е консултирайте се с агронома от агроаптеката как да е обеззаразите. След покриване на семената с почва се прави поливка с бордолезов разтвор -0,5% по 3 – 4 л/ кв.м.

- Срещу попово прасе и голи охлюви в разсадните лехи се разхвърлят готови примамки за които също можете да се консултирате със специалист от агроаптеката (кое е разрешено за употреба през годината) след сеитбата преди покриването им с торопочвена смес.
За нежните разсадни растения най-голяма опасност от болестите представлява сеченето-лъжливо (неинфекциозно) и истинско (причинено от патогени).

- Лъжливото сечене се развива при нарушаване на оптималния температурно-влажностен режим за отглеждане на разсада. Температурните амплитуди (разликите) през нощта и деня не бива да надвишават 6 – 8 градуса по целзии. Ако се допусне висока температура и прегряване на почвената повърхност или високи концентрации на основните хранителни вещества, тъканите на стъблото на нежните разсадни растения прегарят на границата с почвата. Мястото на повредата е сухо за разлика от повредата на истинското сечене. Лъжливото сечене може да обхване и по-стари разсади, ако растежът им се задържа чрез засушаване на почвата. За преодоляване на заболяването се препоръчват чести поливки с по-малко количество вода и редовно проветряване. Доматите и краставиците имат способността да образуват допълнителни корени, затова се посипва торопочвена смес с дебелина 1,5-2 см.

- Истинското сечене (Pythium de Baryanum Hesse; Rhizoctonia solani Kuhn) на разсада се проявява много скоро след поникване на растенията, които падат като посечени. В основата на стъблото се появява мокро петно, което го обхваща пръстеновидно. Стъблото омеква, загнива и не може да крепи растението, което пада. Оттам идва името на болестта. В някои случаи загиват кълновете на семената преди да са излезли на повърхността и този вид се определя като подпочвено изсичане. Застарелите растения също може да бъдат нападнати, но при тях се засяга само кората в основата на стъблото. Така повреден разсадът не клюмва, а само спира растежа си, но след известно време увяхва и изсъхва.
Истинското сечене се причинява от почвообитаващи гъби, които се развиват бързо във влажна и богата почва, при резки колебания на температурата и по-слаба светлина. Гъстият, прераснал, изнежен разсад или обилно торен с азотни торове страда по-силно от сечене. Болестта най-често се проявява на хармани.
За контролиране на истинското сечене по разсада се спират поливките, увеличават се проветряванията, оптималната температура се поддържа в границите 18 – 20°С. Петната от болни растения се унищожават с поливане с 3%-ов синкамъчен разтвор или с 3%-ова амониева селитра. 

- По разсада от домати, отглеждан в полиетиленови оранжерии, може да се появят черни листни петна (Alternaria solani), поради по-високата въздушна влажност и гъстота. Стъблата, листата и листните дръжки се напетняват от черни петна с концентрична структура и сивкав налеп. Петната бързо се увеличават и обхващат стъблото. Болестта може да се ограничи с по-често проветряване и пръскане на растенията с Дитан М-45-0,2%.

Правила за отглеждане на здрав зеленчуков разсад
286907
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини