Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Не допускайте да пожълтяват плодовете на краставиците

Причини и превенция
Синор.БГ / 18.08.2021 г.
Не допускайте да пожълтяват плодовете на краставиците

sinor.bg

Проблемът с пожълтяването на краставиците може да възникне по всяко време, но е особено актуален към края на вегетационния период. От здрави и свежо зелени те започват да пожълтяват и повяхват, а това е сигнал, че нещо не е наред. Важно е да знаем какви са причините и как могат да се отстранят.

Преовлажняването на корените е една от най-честите причини за жълтеенето на плодовете. В горещите и сухи дни е нужно щедро овлажняване на почвата на дълбочина около 15 см, но когато температурите значително намалеят и денят става по-къс или природата започне да решава този проблем – започват валежи, тогава трябва да ограничим поливането.

Превръщането на почвата в блато “удавя” корените, малките буквално се задъхват и загниват, ограничава се способността им да хранят растенията, плодовете започват да жълтеят, а това е предвестник за евентуалната им гибел.

Когато почвата наистина е преовлажнена, тогава е задължително да се спре поливането, докато просъхне на дълбочина 3-4 см и поливането се възстановява според необходимостта.

В горещите дни относителната влажност на въздуха е ниска, но в края на сезона се повишава, а влажната среда е отлично място за развитие на патогени.

Краствична мозайка и бактериално увяхване

Друга причина за жълтеенето е краставичната мозайка (независимо от вида и), чиито симптоми са удебеляване и грапавост по листата с характерните мозаечно оцветени петна и пожълтяване на плодовете. Причинява се от вирус и е неизлечимо. Разпространява се от листните въшки, но е важно да знаем, че е невъзможно да се спасят растенията.

Решението е отстраняване и унищожаване на болните растения, по които се забелязват признаци на заболяване, внимателно следене на останалите. Добро правило е профилактичното пръскане на растенията срещу инсектициди преди цъфтеж.

Обикновена мозайка по краставиците

При бактериалното увяхване пък се наблюдава повяхване на листата и появата на малки краставички с жълт или дори оранжев цвят. Причинява се от вид бактерия (Erwinia trachephila), която се пренася от насекоми-вредители. Разпространява се много бързо във вътрешността на растенията, запушва съдовата тъкан, което води до увяхване. На този етап методи за контрол не съществуват.

Гладуващи краставици

Загубата на зелената окраска е признак за загуба на хлорофил, който придава отчетливо зеления цвят и има важно значение за превръщане на слънчевата светлина в енергия. Дефицитът на хранителни вещества у активно плододаващите краставици е обичайно.

Решаването на този проблем, за щастие, е много по-лесен от болестните състояния.

Изрязване на излишните листа, проявяващи хлороза, внасяне в почвата на комплексен – NPK (10:10:10 или 15:15:15) тор на всяко растение според указанията на опаковката. За експресна помощ и при заблатяване на почвата е най-добре да се използва листен тор. Това е най-бързото решение да се доставят нужните хранителни вещества на гладуващите растения.

Трябва да знаем, че: когато краставиците презряват, зеленият цвят, дължащ се на хлорофила, започва да избледнява, което води до появата на жълт пигмент; често тези краставици горчат и не са подходящи за консумация.

Спазването на сроковете за прибиране на реколтата е много важен момент, а те се определят предимно от сортовите особености.

Не допускайте да пожълтяват плодовете на краставиците
54837
 

Последни материали
Виж
Кандидатства се от 3 до 25 ноември
Започва прием по схемата за подпомагане на овощари – бюджет 10 млн. лв.
Цените се повишиха спрямо предишния внос с едно изключение
Турция закупи на търг планираните 250 000 тона фуражен ечемик
Условията за сеитба на есенното зърно ще се подобряват постепенно
Условията за сеитба на есенното зърно ще се подобряват постепенно
МЗХ отговаря на въпроси на Синор.бг
Допълнителните субсидии за отглеждане на памук са 150 лв. на декар
Насоки за кандидатстване
Проектите на иновативните групи в земеделието са със 100 процента субсидия
С днешното плащане компенсациите за измръзвания на турските фермери достигнаха 419 милиона евро
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Краставиците са особено чувствителни към своите предшественици
Дини и картофи поевтиняха с над 10%
Годишна инфлация 5,3%! Краставици и пипер най-силно поскъпнаха
Съвети за градинаря
Защо краставиците стават кухи и как да го предотвратим – най-честите грешки и решения
При горещини
Кубинска мана по краставиците
Полезни съвети
Защо краставиците растат с неправилна форма и може ли да го предотвратим
Практика
Можем да удължим плододаването на краставиците до края на лятото
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини