Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.08.2021 г.

Не допускайте да пожълтяват плодовете на краставиците

Причини и превенция
Не допускайте да пожълтяват плодовете на краставиците

sinor.bg

Проблемът с пожълтяването на краставиците може да възникне по всяко време, но е особено актуален към края на вегетационния период. От здрави и свежо зелени те започват да пожълтяват и повяхват, а това е сигнал, че нещо не е наред. Важно е да знаем какви са причините и как могат да се отстранят.

Преовлажняването на корените е една от най-честите причини за жълтеенето на плодовете. В горещите и сухи дни е нужно щедро овлажняване на почвата на дълбочина около 15 см, но когато температурите значително намалеят и денят става по-къс или природата започне да решава този проблем – започват валежи, тогава трябва да ограничим поливането.

Превръщането на почвата в блато “удавя” корените, малките буквално се задъхват и загниват, ограничава се способността им да хранят растенията, плодовете започват да жълтеят, а това е предвестник за евентуалната им гибел.

Когато почвата наистина е преовлажнена, тогава е задължително да се спре поливането, докато просъхне на дълбочина 3-4 см и поливането се възстановява според необходимостта.

В горещите дни относителната влажност на въздуха е ниска, но в края на сезона се повишава, а влажната среда е отлично място за развитие на патогени.

Краствична мозайка и бактериално увяхване

Друга причина за жълтеенето е краставичната мозайка (независимо от вида и), чиито симптоми са удебеляване и грапавост по листата с характерните мозаечно оцветени петна и пожълтяване на плодовете. Причинява се от вирус и е неизлечимо. Разпространява се от листните въшки, но е важно да знаем, че е невъзможно да се спасят растенията.

Решението е отстраняване и унищожаване на болните растения, по които се забелязват признаци на заболяване, внимателно следене на останалите. Добро правило е профилактичното пръскане на растенията срещу инсектициди преди цъфтеж.

Обикновена мозайка по краставиците

При бактериалното увяхване пък се наблюдава повяхване на листата и появата на малки краставички с жълт или дори оранжев цвят. Причинява се от вид бактерия (Erwinia trachephila), която се пренася от насекоми-вредители. Разпространява се много бързо във вътрешността на растенията, запушва съдовата тъкан, което води до увяхване. На този етап методи за контрол не съществуват.

Гладуващи краставици

Загубата на зелената окраска е признак за загуба на хлорофил, който придава отчетливо зеления цвят и има важно значение за превръщане на слънчевата светлина в енергия. Дефицитът на хранителни вещества у активно плододаващите краставици е обичайно.

Решаването на този проблем, за щастие, е много по-лесен от болестните състояния.

Изрязване на излишните листа, проявяващи хлороза, внасяне в почвата на комплексен – NPK (10:10:10 или 15:15:15) тор на всяко растение според указанията на опаковката. За експресна помощ и при заблатяване на почвата е най-добре да се използва листен тор. Това е най-бързото решение да се доставят нужните хранителни вещества на гладуващите растения.

Трябва да знаем, че: когато краставиците презряват, зеленият цвят, дължащ се на хлорофила, започва да избледнява, което води до появата на жълт пигмент; често тези краставици горчат и не са подходящи за консумация.

Спазването на сроковете за прибиране на реколтата е много важен момент, а те се определят предимно от сортовите особености.

Не допускайте да пожълтяват плодовете на краставиците
30571
 

Последни материали
Виж
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Свързани материали
Виж
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Колко време е необходимо за отглеждане на разсад за краставици?
Съвети към градинаря
Нематоди по оранжерийните краставици
Испания спечели рекордните 1 млрд. евро от износа на краставици
Полезно за градинарите
Реанимация за краставиците
Причините
Краставиците, които все още трябва да са зелени, изведнъж пожълтяват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини