Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.08.2021 г.

Не допускайте да пожълтяват плодовете на краставиците

Причини и превенция
Не допускайте да пожълтяват плодовете на краставиците

sinor.bg

Проблемът с пожълтяването на краставиците може да възникне по всяко време, но е особено актуален към края на вегетационния период. От здрави и свежо зелени те започват да пожълтяват и повяхват, а това е сигнал, че нещо не е наред. Важно е да знаем какви са причините и как могат да се отстранят.

Преовлажняването на корените е една от най-честите причини за жълтеенето на плодовете. В горещите и сухи дни е нужно щедро овлажняване на почвата на дълбочина около 15 см, но когато температурите значително намалеят и денят става по-къс или природата започне да решава този проблем – започват валежи, тогава трябва да ограничим поливането.

Превръщането на почвата в блато “удавя” корените, малките буквално се задъхват и загниват, ограничава се способността им да хранят растенията, плодовете започват да жълтеят, а това е предвестник за евентуалната им гибел.

Когато почвата наистина е преовлажнена, тогава е задължително да се спре поливането, докато просъхне на дълбочина 3-4 см и поливането се възстановява според необходимостта.

В горещите дни относителната влажност на въздуха е ниска, но в края на сезона се повишава, а влажната среда е отлично място за развитие на патогени.

Краствична мозайка и бактериално увяхване

Друга причина за жълтеенето е краставичната мозайка (независимо от вида и), чиито симптоми са удебеляване и грапавост по листата с характерните мозаечно оцветени петна и пожълтяване на плодовете. Причинява се от вирус и е неизлечимо. Разпространява се от листните въшки, но е важно да знаем, че е невъзможно да се спасят растенията.

Решението е отстраняване и унищожаване на болните растения, по които се забелязват признаци на заболяване, внимателно следене на останалите. Добро правило е профилактичното пръскане на растенията срещу инсектициди преди цъфтеж.

Обикновена мозайка по краставиците

При бактериалното увяхване пък се наблюдава повяхване на листата и появата на малки краставички с жълт или дори оранжев цвят. Причинява се от вид бактерия (Erwinia trachephila), която се пренася от насекоми-вредители. Разпространява се много бързо във вътрешността на растенията, запушва съдовата тъкан, което води до увяхване. На този етап методи за контрол не съществуват.

Гладуващи краставици

Загубата на зелената окраска е признак за загуба на хлорофил, който придава отчетливо зеления цвят и има важно значение за превръщане на слънчевата светлина в енергия. Дефицитът на хранителни вещества у активно плододаващите краставици е обичайно.

Решаването на този проблем, за щастие, е много по-лесен от болестните състояния.

Изрязване на излишните листа, проявяващи хлороза, внасяне в почвата на комплексен – NPK (10:10:10 или 15:15:15) тор на всяко растение според указанията на опаковката. За експресна помощ и при заблатяване на почвата е най-добре да се използва листен тор. Това е най-бързото решение да се доставят нужните хранителни вещества на гладуващите растения.

Трябва да знаем, че: когато краставиците презряват, зеленият цвят, дължащ се на хлорофила, започва да избледнява, което води до появата на жълт пигмент; често тези краставици горчат и не са подходящи за консумация.

Спазването на сроковете за прибиране на реколтата е много важен момент, а те се определят предимно от сортовите особености.

Не допускайте да пожълтяват плодовете на краставиците
46742
 

Последни материали
Виж
В аврозоната земеделските институции ще спестят разходи от превалутиране
Първият държавен магазин за храни може да отвори в Пловдив до 2 месеца
Задържани са товарен автомобил и самоделна моторна лебедка
Откриха 15 незаконно отсечени смърча в района на Чепеларе
Проверките продължават, включително в лични стопанства тип заден двор
В Старозагорско няма нови огнища на шарка по дребните преживни животни
Отгледани на демонстрационното му поле в сътрудничество с агробизнеса
Тракийският университет представи иновативни сортове житни култури
МЗХ удължава сроковете за изпълнение на договорите по подмярка 4.1 и подмярка 6.4.1 от ПРСР 2014–2020 г.
Връщат се правилата отпреди войната
От днес отпадат мерките за подкрепа на търговията със селскостопански продукти с Украйна
Свързани материали
Виж
От 5 до 7 юни посетете демонстрационното поле на „Опора Заден“ в Цалапица
Причини
Горчивата истина за горчивината на краставиците
Грешки при пресаждане на краставиците намаляват добива
БАПОП избра ново ръководство
Марин Генуров ще води от днес Асоциацията на оранжерийните производители
Какви цветя да засадим до краставиците за по-добра реколта
Кога не е необходимо подхранване на разсада
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини