Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.03.2024 г.

Причини за появата на хлороза при разсада, профилактика и лечение

Грижи в началната фаза
Причини за появата на хлороза при разсада, профилактика и лечение

Снимка: sinor.bg

В зависимост от симптомите, които се проявяват при разсада, причините за хлорозата и лечението на произтичащите от това последствия могат да бъдат различни. Здравите, силни и добре развити растения имат тъмнозелен цвят, а когато са бледи и жълти, по същество патологията е една и съща – неподходящи условия или недостиг на определен жизненоважен микроелемент.

С какво хлорозата е опасна за младото растение?

Пожълтяването показва, че пигментът хлорофил не се образува, което означава слаб синтез на органична материя в растенията. Първи са изложени на риск листата, а след това и останалите части. Последиците за разсада са:

– избледняване на листата;

– малки и деформирани листа;

– опадане на листата;

– изсъхване на върховете на разсада;

– отмиране на кореновата система.

Това са сериозни увреждания на разсада и трябва да вземем незабавни мерки, защото в противен случай нежните растения ще загинат.

Как да се справим с хлорозата по разсада?

Причините и проявите на хлороза могат да бъдат различни, а конкретните визуални признаци ще ни насочат към тях. Проблемите могат да възникнат от недостатъчна осветеност, болести и вредители (особено внимание трябва да обърнем на паяжинообразуващите акари), много кисела почва, лош дренаж, неподходящи температури (много високи или ниски), недостиг на хранителни елементи.

Хранителната среда е много важна за правилното развитие на разсада. Възможно е хранителните елементи да са налични в почвата, но при неподходяща киселинност и съотношение между тях (недостиг или излишък на даден елемент), да не могат да се усвояват от растенията. Това е много често срещан проблем.

Азотният дефицит води до изоставане в развитието на разсада, като белезите на хлороза се проявяват първо по долните листа. Жилките започват да изсветляват, а петурите пожълтяват или придобиват сивкаво-червеникав цвят. Връхните листа издребняват, а долните започват да съхнат и опадат.

Магнезиеводефицитна хлороза

Хлорозата при разсада, свързана с дефицит на магнезий, засяга първо по-долните стари листа. Жълтата ивица обхваща най-напред контурите на листните петури, докато центърът остава зелен. Постепенно зеленият цвят се променя на жълто-оранжев до червеникав, след което листата опадат.

Желязодефицитна хлороза

Често при отглеждане на разсад не достига и желязо, а най-уязвими култури са доматите и пиперът. Хлоротични са предимно младите връхни части на растенията и това е основната разлика при магнезиеводефицитната и желязодефицитната хлороза. Листните петури първо избледняват, като стават жълто-зеленикави, а след това, когато дефицитът на желязо се засили, те изсветляват още повече, придобивайки жълто-бял хлоротичен цвят. Цветовите изменения започват от основата на листните петури, като постепенно се придвижват към върха. В напреднал стадий те стават почти бели и само жилките по краищата остават зелени.

При хлороза, възникнала поради хранителен дефицит, най-често виновен е азотът. Малко по-рядко това се дължи на недостиг на магнезий, а още по малко на желязо. Недостигът на останалите хранителни вещества просто няма време да се прояви и да причини хлороза при разсада. Това се случва на по-късен етап, когато растенията са засадени на постоянно място.

Ако хлорозата се дължи на хранителен дефицит и започнем да подхранваме с желязо – най-вероятно ще сгрешим. Недостигът на магнезий пречи на разсада да усвоява други хранителни вещества. Добре е да подхраним с тор, съдържащ магнезиев сулфат, Лебозол Магнезий 400 или друг подходящ с магнезий, като се тори кореново или листно по препоръка на производителя. Ако няма резултат, тогава търсим друга причина, но подхранване се прави най-рано две седмици след пикиране на разсада.

Причини за появата на хлороза при разсада, профилактика и лечение
4732
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Вижте кои са причините за болестта и с какво трябва да наторите
Хлорозата по розите се явява най-често наесен, как да действате
Начини за предпазване
Хлорозата е често срещано явление при трайните насаждения
Особености и борба с хлорозата
Хлороза в градината и как да се справим
Жълтеенето на листата на овошки и лозя обикновено се дължи на липса на желязо
Лятната хлорозата е често явление
За да го преодолеем, трябва да познаваме признаците му
Железният дефицит е често явление при овощните култури
Внася се пролет или есен
Зелен камък за дърветата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини