Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.09.2023 г.

Реанимация за краставиците

Полезно за градинарите
Реанимация за краставиците

sinor.bg

Всяка култура има свой жизнен цикъл и активен период на плододаване. Характерно за краставиците е това, че след първата вълна на плододаване листата им започват да загрубяват и растенията забележимо стареят. Към това можем да добавим влиянието на различни болести и вредители. Интересното е, че има начини да удължим живота и плододаването на краставиците, като съблюдаваме следните правила:

1. Просветляване на храстите

През целия период на развитие, но особено към края, трябва постоянно и внимателно да се оглеждат растенията. Своевременното отстраняване на пожълтелите и болни листа ще допринесе за подмладяването им. Просветляването се осъществява в следната последователност:

– обикновено най-напред отстраняваме най-долните листа, които имат досег със земята;

отстраняване на всички листа, които показват и най-малките признаци на заболяване или увреждане, като в този период сериозни щети нанася брашнестата мана;

– слънцето, което става все по-малко, трябва да огрява добре всяка част от растенията и не бива да се страхуваме да премахваме листа и странични разклонения, които пречат за това;

– слабите и затруднени в развитието си колтуци също отстраняваме, а жизнените и силни закрепваме здраво към опорите;

– закрепените вече стъбла не трябва да се преместват, защото краставиците реагират много негативно на подобно вмешателство, особено в този период;

– редовно прибиране на реколтата, за да се избегне образуване на семенни плодове.

2. Превантивно пръскане на краставиците

През есента, особено при влажни условия и големите температурни разлики между деня и нощта, гъбичните болести се активират. На този етап е добре да използваме биологични препарати или народни средства, защото плододаването продължава, но изборът е наш. Дозата или честотата се препоръчва да се увеличи до 2 пъти, като това трябва да продължи до края на сезона. Може да се използва и БОРДО МИКС 20 ВП, като карантинният период за краставици е 3 дни. Важно е да се спазват стриктно всички карантинни срокове и указания на производителя при използване на химични препарати.

3. Насипване на корените

За насипване на корените се използва богата хумусна почва или смес от равни количества свежа градинска почва и компост. Това води до образуване на нови корени и стимулира растежа на краставиците. Има ефект и от отпускане само на стъблата към почвата, но много внимателно – да не разместим храстите, като ги насипваме по същия начин, а почвата може да полеем със стумулатор за образуване на корени. Като резултат ще се образуват нови корени.

4. Правилно поливане

Ако температурите са още високи, тогава особени различия в поливането не се налагат. Когато нощните започнат да падат до 12 градуса по Целзий или по-ниски, тогава се полива само сутрин и по възможност с отстояла и затоплена вода.

5. Подхранване

Листно подхранване с подходящ тор за краставици или 1 супена лъжица карбамид на 10 л вода. Краставиците са лакоми за хранителни вещества (азот, калий, фосфор, бор, йод, калций и др.), но не трябва да забравяме, че с понижаване на температурите все по-трудно усвояват хранителните елементи от почвата. По мнение на специалистите – понижаването на температурите само с един градус намалява поглъщателната способност на кореновите власинки, разположени в повърхностния слой на почвата с около 1/7. Това прави листното подхранване по-подходящо за края на плододаването.

Алкалните разтвори предотвратяват пожълтяването на листата – 100 г дървесна пепел на 10 л топла вода за пръскане на листата, като алкалната среда потиска развитието на вредната микрофлора.

За подхранване на краставиците е добре да се редуват разтвори на дървесна пепел и зелен тор.

Реанимация за краставиците
22010
 

Последни материали
Виж
През първото тримесечие на годишна база
Износът на пчелен мед от Украйна скочи почти двойно при ръст на приходите под 40 на сто
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
След споразумение между производителите и министерството на развитието
В Гърция свалиха цените на някои стоки за Великден
БАБХ поддържа публичен регистър на търговците с храни от разстояние
Купувайте козунаци по интернет само от регистрирани търговци
С акцент върху необходимите мерки за устойчиво развитие
Одобриха резултатите от неофициалното заседание на Съвета на ЕС за сектор рибарство
С приветствия за предложенията на ЕК и обсъждане на състоянието на пазарите
Одобриха резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини