Всяка култура има свой жизнен цикъл и активен период на плододаване. Характерно за краставиците е това, че след първата вълна на плододаване листата им започват да загрубяват и растенията забележимо стареят. Към това можем да добавим влиянието на различни болести и вредители. Интересното е, че има начини да удължим живота и плододаването на краставиците, като съблюдаваме следните правила:
1. Просветляване на храстите
През целия период на развитие, но особено към края, трябва постоянно и внимателно да се оглеждат растенията. Своевременното отстраняване на пожълтелите и болни листа ще допринесе за подмладяването им. Просветляването се осъществява в следната последователност:
– обикновено най-напред отстраняваме най-долните листа, които имат досег със земята;
– отстраняване на всички листа, които показват и най-малките признаци на заболяване или увреждане, като в този период сериозни щети нанася брашнестата мана;
– слънцето, което става все по-малко, трябва да огрява добре всяка част от растенията и не бива да се страхуваме да премахваме листа и странични разклонения, които пречат за това;
– слабите и затруднени в развитието си колтуци също отстраняваме, а жизнените и силни закрепваме здраво към опорите;
– закрепените вече стъбла не трябва да се преместват, защото краставиците реагират много негативно на подобно вмешателство, особено в този период;
– редовно прибиране на реколтата, за да се избегне образуване на семенни плодове.
2. Превантивно пръскане на краставиците
През есента, особено при влажни условия и големите температурни разлики между деня и нощта, гъбичните болести се активират. На този етап е добре да използваме биологични препарати или народни средства, защото плододаването продължава, но изборът е наш. Дозата или честотата се препоръчва да се увеличи до 2 пъти, като това трябва да продължи до края на сезона. Може да се използва и БОРДО МИКС 20 ВП, като карантинният период за краставици е 3 дни. Важно е да се спазват стриктно всички карантинни срокове и указания на производителя при използване на химични препарати.
3. Насипване на корените
За насипване на корените се използва богата хумусна почва или смес от равни количества свежа градинска почва и компост. Това води до образуване на нови корени и стимулира растежа на краставиците. Има ефект и от отпускане само на стъблата към почвата, но много внимателно – да не разместим храстите, като ги насипваме по същия начин, а почвата може да полеем със стумулатор за образуване на корени. Като резултат ще се образуват нови корени.
4. Правилно поливане
Ако температурите са още високи, тогава особени различия в поливането не се налагат. Когато нощните започнат да падат до 12 градуса по Целзий или по-ниски, тогава се полива само сутрин и по възможност с отстояла и затоплена вода.
5. Подхранване
Листно подхранване с подходящ тор за краставици или 1 супена лъжица карбамид на 10 л вода. Краставиците са лакоми за хранителни вещества (азот, калий, фосфор, бор, йод, калций и др.), но не трябва да забравяме, че с понижаване на температурите все по-трудно усвояват хранителните елементи от почвата. По мнение на специалистите – понижаването на температурите само с един градус намалява поглъщателната способност на кореновите власинки, разположени в повърхностния слой на почвата с около 1/7. Това прави листното подхранване по-подходящо за края на плододаването.
Алкалните разтвори предотвратяват пожълтяването на листата – 100 г дървесна пепел на 10 л топла вода за пръскане на листата, като алкалната среда потиска развитието на вредната микрофлора.
За подхранване на краставиците е добре да се редуват разтвори на дървесна пепел и зелен тор.