Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.06.2023 г.

Можем да предпазим тиквичките от преждевременно пожълтяване и гниене

Можем да предпазим тиквичките от преждевременно пожълтяване и гниене

Тиквичките са любима култура на много градинари поради ниската им взискателност и некапризен характер, но винаги могат да възникнат неприятни ситуации. При лошо време, неподходящи условия или нарушена технология на отглеждане растенията боледуват, листата гният и изсъхват, както завръзите и плодовете. Навременното установяване естеството на проблема и неговото отстраняване може да спаси реколтата.

Причини за преждевременното пожълтяване и загниване на завръзите и плодовете

При отглеждане на тиквички на открито растенията са подложени на въздействието на климатичните условия и други негативни фактори, водещи до загниване на завръзите и плодовете.

Причини за образуване на повече безплодни цветове при краставиците

Неспазване на сеитбообращението

Много често се подценява правилното редуване на културите, но нарушаването на правилата на сеитбообращението води до проблеми с растежа и развитието. Не е желателно ежегодното отглеждане на тиквички (или култури от семейство Тиквови) на едно и също място, а редуване в интервал от поне три години. Това ще предотврати обедняването на почвата на определени микроелементи и заразяване с патогени.

Обилно поливане

Плодовете на тиквичките загниват от прекомерна влага. Според агротехническите изисквания растенията се чувстват комфортно при рядко, но обилно поливане. То трябва да се извършва до началото на плододаване в количества 5 литра на растение, а след това се удвоява до 10 литра. Преполиването, особено при лошо дренирана почва, води до застой на влага на повърхността. Плодовете, постоянно лежащи на мокра земя, започват да загниват, а проблемът се решава чрез намаляване на поливането, подходящ мулч или подложки под растенията, които могат да бъдат дъсчени и пластмасови.

Недостиг на хранителни елементи

Недостигът на хранителни елементи се отразява на състоянието на растенията. Те повяхват, губят тургор, появява се хлороза, плодовете пожълтяват и падат. Основните елементи, от които се нуждаят тиквичките са азот, фосфор и калий, които се внасят при подготовката на почвата или с подхранването по време на вегетацията, когато може да възникне и недостиг на микроелементи – бор, йод и калций. Те се съдържат в комплексните торове, но може да се използва разтвор на борна киселина (1 грам на 1 литър) или 5%-на йодна тинктура (1 капка на 1 литър вода).

При листно подхранване дефицитът се компенсира бързо, но е важно да се извършва в сухо и безветрено време.

Излишък от хранителни вещества

Тиквичките пожълтяват и загниват при излишък от органични вещества. Много вредно е честото подхранване с едно и също вещество. Използването на торове, съдържащи хлор, има негативен ефект, защото тиквичките са чувствителни към него и променят цвета си, а вкусът им се влошава. Калиев хлорид е добре да се внася през есента, а при вегетативното подхранване с калий да се използва калиев сулфат.

Свежият оборски тор също се внася през есента. При излишък от хранителни вещества почти всички завръзи пожълтяват и загниват, а решението е едно: отстраняване на всички загнили плодове и преустановяване на подхранването.

Гъсто засаждане

На плодородна почва, щедро наторена с органични торове и азот, тиквичките растат буйно и развиват пищна зелена розетка. Големите листа предпазват плодовете от прегряване, но същевременно са пречка за нормален въздухообмен. Влагата се изпарява бавно, създавайки условия за гъбични инфекции и гниене. Препоръчва се в този случай да се отстраняват по няколко едри листа над плодовете, както и по-старите. Мястото на среза трябва да се дезинфекцира с пепел или активен въглен.

Гниещите цветове също могат да бъдат причина за заразяване на завръзите и е желателно да се отстраняват след оформяне на плодовете.

Важно е да се спазват препоръчителните схеми за отглеждане. Гъстото засаждане създава два проблема: условия за висока влажност и провокира недостиг на хранителни вещества.

Висока температура и недостиг на влага

Тиквичките са устойчиви на засушаване, защото натрупват запас от влага в листата и стъблата, но при редовен недостиг на вода завръзите пожълтяват и опадат. Това може да бъде провокирано и от високи температури. При 35-40 градуса по Целзий тиквичките буквално се сваряват, стават рехави като вата, защото сочността на пулпата се губи. В този случай растенията трябва да се защитят от преките слънчеви лъчи, а напояването да се увеличи.

Липса на опрашване

Тиквичките имат женски и мъжки цветове и е необходимо опрашване – пренасяне на зрял прашец от мъжките към женските. Тази мисия е поверена от природата на насекомите, но при студено и влажно време пчелите не летят. Неопрашените завръзи изсъхват. В този случай е необходимо ръчно опрашване.

За привличане на опрашители се пръска със сладък разтвор на мед или захар (1 супена лъжица на 1 л вода). Премахването на част от листата, които скриват цветовете улеснява достъпа на опрашители.

Болести

При дъждовно време се наблюдава появата на бяло и сиво гниене, а гъбичките се активират при резки температурни колебания. Инфекцията поразява също листата и стъблата.

При върховата бактериоза гният върховете на тиквичките. Проблемът започва от завръзите и се разпространява към стъблото. Болните плодове имат много неприятна миризма и трябва да се отстраняват незабавно.

Сухото върхово гниене се дължи на недостиг на калций.

Можем да предпазим тиквичките от преждевременно пожълтяване и гниене
143832
 

Последни материали
Виж
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
До края на 2025 година с държавна помощ, после – през стратегическия план
Съфинансират застраховането на растителна продукция с евросредства
Председателят на НАЗ посочи практиките в други държави от ЕС
Поне 1-2 години са нужни за взаимоизгодно държавно регулиране на рентите
Засетите там азотфиксиращи култури ще могат да се реализират на пазара
Само протеиновите култури могат да се заявяват като основни вместо угарите
След напускането на общия пазар на общността
Бюрокрацията сви износа на храни от Великобритания за ЕС
Огънят вероятно е тръгнал от експлозия на пропан-бутан
Мъж пострада при пожар в оранжерия край Сандански
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини