Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.03.2019 г.

Тънкости при отглеждането на разсад за краставиците

В градината
Тънкости при отглеждането на разсад за краставиците

sinor

Краставиците са култура, която се засява директно в почвата на открито или в топли гнезда, но за получаване на по-ранна реколта е необходимо да се отгледа разсад. За правилното развитие на младите растения се изисква точно спазване на правилата и повишено внимание. За да бъде разсадът здрав и силен, трябва да знаем кои са факторите и какво влияние оказват върху все още неукрепналите растения.

Много ранен посев

Важно е да се знае, че на открито или в закрити съоръжения разсадът се засажда тогава, когато е на 25-30 дни, но не повече. Засяването на семената в много ранни срокове води до прерастване на разсада и влошаване на неговите качества. До поникването на семената е необходима температура на въздуха 25-26 градуса по Целзий. Времето за засяване трябва да бъде съобразено с климатичните особености на региона.

Пикиране и пресаждане

Краставичният разсад не обича да се безпокои кореновата му система и не понася не само пикиране, но и пресаждане. При засяване на семената трябва да се подбират оптимални обеми. Най-добре е, когато се засяват в  торфени контейнери, които се разлагат в почвата и от които не е нужно да се изваждат растенията. Те не създават препятствия на корените и се предотвратява нараняването им. В контейнерите се засяват по две семена и ако поникнат и двете се отстранява по-слабото чрез рязане, като се избягва случайното нараняване коренчетата на другото. След поникване е желателно температурата  да се понижи до 17-18 градуса за 2-3 дни, за да се избегне издължаване на стъблата до семеделите.

Недостиг на светлина

При недостиг на светлина разсадът се източва силно, като се увеличава междувъзловото растояние, стъблата остават тънки и крехки. В облачно и мрачно време е необходимо доосветяване.

Нарушаване на температурните режими

Краставиците са зеленчукова култура, която реагира много остро на резките смени на температурата на почвата и въздуха. Ако до поникване на семената оптималната температура е 25 градуса, то при развитието на младите растения тя не трябва да надвишава 20 градуса. Необходимо е умерено поливанеда с отстояла вода с температура 22- 28 градуса. При висока влажност на почвата се създават благоприятни условия за появата на различни заболявания.

Закаляване на разсада

Преди засаждане на постоянно място разсадът се нуждае от закаляване – температурата се намалява до 17-18 градуса за седмица. При подходящи атмосферни условия може да се изнася извън съоръженията, но да се пази от слънчевите лъчи – директното продължително излагане крие много опасности.

Тънкости при отглеждането на разсад за краставиците
45406

Последни материали
Виж
Засегнати са Силистренско и Добричко
Бавно и полека се роят случаите на Африканска чума при дивите свине
Напоителни системи
Приключи възстановяването на подпорната стена край пловдивското село Катуница
Дъмпинг
Украйна изнася все повече мед, но при спад в приходите
Конкурентите напредват
Водещ кредитор на фермерите в Румъния получава свежи 5 милиона евро от ЕБВР
Агенция MARS
Меката зима вдигна оценките за добивите от есенниците в ЕС
Пълната инвестиция ще създаде 5 хиляди работни места
Германска компания инвестира 1 млрд. евро в земеделско производство в Унгария
Свързани материали
Виж
Причините
Защо листата на разсада на доматите пожълтяват
Практика
Защо разсадът домати става виолетов
Ефективни мерки
Може да се справите бързо с мушиците в разсада
Практика
Стигате до пикиране на разсада – доверете се на майсторите!
Важни са условията
След поникване на семената разсадът трябва да се охлади незабавно
Важно за фермера
Разсадът с домати не понася пренаторяване
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам