Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
08.01.2019 г.

Култури, които могат да се сеят през януари

Практика
Култури, които могат да се сеят през януари

sinor

Януари е един от най-натоварените месеци за тези, които произвеждат разсад. На пръв поглед изглежда, че работата в градината е приключила, но всички опитни градинари знаят, че сезонът започва не с наближаването на пролетта, а именно през зимата. Обикновено рано се засяват тези култури, които имат по-продължителен срок на вегетация – домати, пипер, патладжан. В студените месеци се правят и зимни сеитби, които осигуряват ранна продукция. Тези сеитби са възможни в по-топлите райони на страната, където земята не е замръзнала.

Засяване на зеленчуци за отглеждане на открито

Засяването и развитието на разсадите се извършва в закрити и отопляеми култивационни съоръжения или в домашни условия за малката градина, когато зеленчуците се отглеждат на открито.

Ориентировъчните срокове за южните части на страната са:

пипер – 20 януари – 10 февруари

домати – 25 януари – 10 февруари

патладжан – 20 януари – 5 февруари

Готовият разсад се изнася на открито в южните части на страната след 20-25 април.

За Северна България тези ориентировъчни срокове за засяване и изнасяне на открито са по- късни с около 10-на дни. Обикновено засяването  се извършва през първата половина на февруари, а разсаждането след 30 април.

Подходящи са средноранните и късни сортове зеленчуци. За различните култури се използват различни субстрати.

Патладжанът е най-добре да се засява в отделни обеми, защото трудно преживява пикиране.

В края на януари и първата десетдневка на февруари се засява и ранното главесто зеле – подходящи съоръжения са оранжерии или полутопли парници.

През януари може да се засява и целина. Тя може да се отглежда за кореноплоди, дръжки или листа, но характерното за нея е това, че има дълъг вегетационен период – около 6-7 месеца. Времето на засяване трябва да се съобрази с периода на разсаждане. Не бива да се задържа повече в парника и да се разсажда „стар разсад“, защото започва да стрелкува и се влошава качеството на продукцията.

Януари е най-подходящото време за засяване на ягоди, особено ремонтантните сортове. Ягодата е култура, която много лесно се развива от семена и още същата година дава реколта.

Зимна сеитба на открито

Зимната сеитба на открито се препоръчва за по-топлите райони на страната. Тя е подходяща за студоустойчивите култури – може да се сее спанак, магданоз, грах, бакла, салата и др., когато атмосферните условия позволяват и земята не е замръзнала. Препоръчва се да се засяват по-голямо количество семена, защото не всички оцеляват.

Култури, които могат да се сеят през януари
10324

Последни материали
Виж
Местните производители се страхуват от бъдещите мита след 29 март
Неяснотите около бъдещето на Великобритания блокираха форуърдните сделки с ечемик
Заради душата през сеитбения период
Фермерите в ЕС увеличиха площите с есенна пшеница за сметка на рапицата
След оплакване на тайвански турист
Глобиха с 2000 евро италиански магазин заради сладолед за 25 евро
Не забравяйте да сложите и патладжан в оранжерията
Пазар
Стабилни цени на слънчогледа и слънчогледовото масло на европейските пазари
Kverneland предлага решение за борба с прекомерното утъпкване на почвата
Свързани материали
Виж
Обзор 15-18 януари 2019 г.
Търговията на стоковата борса потръгва на бавни обороти
Прогноза за времето
Сух студ на Богоявление, обилен сняг се очаква едва след 17 януари
Прогноза за времето
Първият месец от 2018 г. се очертава мек, с изключение на 5-15 януари
Подкастрете живият плет през януари
Кои декларации се подават електронно в НАП по годишното приключване
Агрометеорологична прогноза
Януарски студове през целия месец, както си му е редът
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам