Начало » Новини » Страната
09.01.2023 г.

Сериозни валежи се очакват едва след 21 януари, но не за дълго

Прогноза за времето
Сериозни валежи се очакват едва след 21 януари, но не за дълго

sinor.bg

Въпреки лекото застудяване, което от днес нахлува от Изток, температурите не могат да бъдат определени като типично януарски. Преди повече от десетина години термометрите през декември и януари традиционно показваха стойности около и под нулата (а не над нулата като през декември 2022 г. и януари 2023 г.), затова и днешното застудяване ще бъде някаква прелюдия към нормализиране на зимните температури.

Сериозните валежи, които се очакваха днес и утре, както около и около 17 и 18 януари вероятно ще бъдат кратковременни и не повсеместни. Обилен снеговалеж ще се очаква едва след 21 януари, като прогнозите са за почти непрекъснати двуседмични валежи от дъжд или сняг в Западна България, но без мразовити температури.

Илия Проданов за сушата

Най-ниските минимални температури през януари ще са само минус 5 градуса - около 24 и 25 януари. От 21 до 31 януари ще вали обилно и непрекъснато – смесено дъжд и сняг, тъй като градусите отново няма да паднат съществено. На 1 и 2 февруари ще има леко изясняване на времето, след което обаче започва нова серия валежи до 9 февруари. Следващите дъждовни дни ще бъдат между 13 и 16 февруари, като сняг не се очаква. Тази дългосрочна прогноза се отнася основно за Плевенско и Софийско. Докато във Видинско, Врачанско и Русенско валежният период между 21 и 31 януари няма да бъде с толкова активен като в Плевенско. В Русенско дъждове се очакват само на 15 и 16 февруари, а не от 13-и, каквито са прогнозите за Плевенска област.

Във Великотърновско обилни валежи ще има само около 22 и 23 януари, 26 и 27-и. През февруари силен дъжд ще вали само около 4-и. По-леки превалявания се очакват само в периодите 5-6 февруари, 8-10 февруари и 13-16 декември.

Във Варненско и Добричко по-обилни валежи ще има само на 10 и 11 януари, по-слаби – на 12,13 и 17 януари. Сняг и дъжд се предвиждат за 22 и 23 януари, докато активни дъждове се очакват на 26 и 27 януари. За разлика от Западна България февруари няма да бъде така богат да дъждове. Леки превалявания ще има от 3 до 5 февруари и от 9 до 11-и. Слабо ще вали сощо на 16 и 17 февруари. Подобна валежна картина ще има също в Бургаско.

От 10 до 12 януари смесено дъжд и сняг ще вали активно в Пловдивско и Старозагорско. На 22 и 26 януари също валежите ще бъдат по-силни. Слаби превалявания ще има на 23, 28 януари и 3 февруари. На 4 и 9 февруари ще вали по-силно, докато леки дъждове се очакват 5-6, 8, 10 февруари. От 13 до 18 февруари на места ще превалява с леко изясняване.

Особено обилни дъждове не се очакват и в Югозападна България. В Благоевградско например най-активно се очаква да вали на 10 и 17 януари – дъжд и сняг. От 22 до 26-и януари, без 24 също ще вали дъжд и сняг. През февруари на 3-и ще има леки превалявания, а на 4-и дъждът ще се усили. Силен валеж ще има също на 8-и и на 22 февруари, а леки превалявания – на 6-и, 9-и, 13-и, 14-и, 16-и и 18 февруари. През останалото време ще е слънчево или облачно. 

Цялата картина не носи утеха за земеделците, че поне първите месеци от годината ще донесат необходимата влага за есенните култури. Ако сравним с последните няколко пролети, дъждовете, които трябав да валят през зимата, обикновено се изиспват през април и май. 

Сериозни валежи се очакват едва след 21 януари, но не за дълго
8970

Последни материали
Виж
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Съставени са и 3 акта за нарушения по закона за рибарството и аквакултурите
Извадиха 4 бракониерски мрежи от язовир в Севлиевско
През активния сезон, приключил на 31 октомври
Хванаха 272 случая на работа без трудов договор в селското стопанство
Свързани материали
Виж
В основни производствени региони се очакват обилни валежи до 21 ноември
Силните дъждове във Франция спъват сеитбата на есенниците и натискат добивите
Очаква се резултатът да нахвърли миналогодишния с близо 10 на сто
Благоприятното време подобрява перспективите пред реколтата от царевица в САЩ
Перспективите за валежи през зимата в царевичния пояс не са обнадеждаващ
Над 50 на сто от щатите и три четвърти от обработваемите земи в САЩ са в плен на сушата
Синоптиците предупреждават
Код за поройни валежи в Западна България
Представители на застрахователните компании ще трябва лично да оценят щетите
Проливните дъждове унищожиха реколтата на 700 000 фермери само в един индийски щат
Сухото време също ще се позадържи
Поредната необичайно топла зима се очертава в Украйна
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини