Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.02.2017 г.

Грижи по разсада за доматите

Практика

sinor.bg

В края на февруари и началото на март е времето да засеете разсада за доматите, които обикновено започват да поникват при температура 9-10 градуса по Целзий. Тъй като темпът на поникване се увеличава с повишаване на температурата, трябва поставите съндъчетата на прохладно място, така че растенията да се развиват нормално, без излишни сътресения.

Според експерти най-подходящото време за пикирането на доматите е първата половина на март, ако отлеждане ранен сорт. Съветите са пикирането на този разсад да продължи най-късно до 20 - 25 март.

Пикиран разсад от домати може да се използва и за ранно производство в полиетиленовите оранжерии.

Каква технология трябва да спазвате при самото пикиране. Преди изскубването му, ако разсадът е засушен, задължително трябва да го полеете, в противен случай корените може да се разкъсат. Задължително сортирате коренчетата по дебелина и височина, така че на полето да се пикират най-качествените растения.

Влажността на почвата трябва да бъде в границите на 75-80% от пределната полска влажност. Ако не знаете как се проверява тази влажност, вземете пикировъчно колче. В случай, че при маркирането отворът се засипе, почвата е суха, а ако по колчето полепне почва - е преовлажнена.

При суха почва е желателно предварително да се извърши поливка.

Когато садите разсада, температурата на почвата на дълбочина от 10 сантиметра не трябва да е под 17-18 градуса по Целзий.

Самото пикиране се прави на дълбочина до котиледонните листа (семеделите). В случай, че разсадът е прерасъл, трябва да се пикира по-дълбоко.

При подръпване на котиледонния лист добре пикираното растение не трябва да се измъква.

Непосредствено след пикирането задължително се полива с 5- 10 литра вода на 1 квадратен метър в зависимост от влажността на почвата.

Какви техники на пикиране се използват.

С помощта на маркир лехата се разчертава на разстояния 10 на 10 сантиметра и с пикировъчно колче на тези места се правят ямички, в които се поставят доматите. След като растението се положи в ямичката на съответната дълбочина, пикировъчното колче се поставя на 2-3 см от него под ъгъл около 45 градуса.

Дълбочината на ямичките трябва да бъде съобразена с височината на разсада. След като се забие в почвата, върхът му трябва да достигне до дъното на ямичката. Изправя се до вертикално положение, при което изместеният слой почва притиска стъблото на растението. В края на операцията пикировъчното колче се изважда от почвата, а оформената от него вдлъбнатина се използва за поливане на пикираното растение.

Поливането на вече пикирания разсад е от изключителна важност, за да се получи здрав и висококачествен разсад.

За целта е нужно умерено поливане, без преовлажняване на почвата. Ако по обяд се наблюдава повяхване на растенията, сутрин се полива с 5-6 литра вода на квадратен метър.

Важно е да се поддържа нормална температура, като за растежа и развитието на разсада най-благоприятни са темппературите от 4 през нощта до 18 градуса през деня.

Максималната нощна температура трябва да бъде 18 градуса, а максималната дневна температура – 25 градуса.

Оптималният температурен режим се поддържа чрез отваряневратите на оранжерията.

Когато в полиетиленовата оранжерия са изградени полиетиленови тунели, оптималният температурен режим се поддържа чрез проветряване на малкия тунел, а при слънчево и тихо време чрез отваряне вратите.

През първите 5-6 дни от пикирането малкият тунел не се отваря, а при силно слънце се повдигат само двата края на полиетиленовото фолио.

В случай, че има изсъхнали растения, навреме трябва да попълните местата с нов разсад.

За доброто развитие на културите е хубаво две седмици след пикирането  леко да разрохквате почвата.

Торенето е подходящо при допълнително вкореняване във фаза 4-ти - 5-ти лист.

Ако растенията се развиват сравнително бавно, тогаватрябва да ги торите с амониева селитра, като използвате 18-20 гр/ м2. Азотният тор се разтваря в поливната вода или се внася преди разрохкването, ако почвата е влажна.

Закаляването на доматите пък се постига чрез продължително проветряване, ако доматите са покрити с полиетилен, със системно понижаване на температурите и привикване на растенията към по-ниски температури 14-16 градуса през деня и 10-14 градуса през нощта, и чрез засушаване на лехите 10-12 дни преди срока на засаждане.

Основните вредители при ранните домати са сеченето на растенията и листните петносвания.

За борбата с тях е необходимо повърхността на лехите, където ще се пикират растенията, да се полеят предварително с 0,5-процентов бордолезов разтвор, като количествата са 3-4 литра на квадратен метър. Целта е да се постигне предпазен ефект, защото така се унищожават причинителите на сеченето по разсада.

След като почвата в лехите леко засъхне, започвате да пикирате растенията. Ако се появят признаци на сечене въпреки третирането на лехите, тогава растенията се поливат с разтвор на Превикур 0,2% или Метил топсин 0,1%.

При поява на черни листни петна (Alternaria solani) се провеждат две предпазни пръскания с 0,075% Скор или 0,2% Дитан М45.

Първото се прави няколко дни след прихващане на растенията, а второто 2-3 дни преди изнасянето на полето. Разсадът е готов за засаждане на постоянно място 25-30 дни след пикирането. Качественият разсад има тъмно зелен цвят, еднакви междувъзлия по цялата дължина на стъблото и еднаква дебелина на стъблото. Около 3-4 дни преди изнасяне на полето растенията задължително се третират профилактично със смес от Купроцин 0,4% и Би 58 0,1%.

Грижи по разсада за доматите
255806
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини