Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
12.10.2018 г.

Есента е време за отстраняване на мъховете и лишеите от плодните дървета – как и дали е необходимо

Есента е време за отстраняване на мъховете и лишеите от плодните дървета – как и дали е необходимо

Най-подходящото време да се отървем от мъховете и лишеите по плодните дървета е есента, когато клоните вече са оголени от листата. Съществуват два диаметрално противоположни възгледа за появата им и  необходимостта от отстраняване. Привържениците на едната теза твърдят, че мъховете и лишеите не нанасят никаква вреда на дърветата, а появата им се дължи на това, че те са стари и болни, но пропускат факта, че често се развиват и върху по-млади дървета. 
Противниците, които са по-голяма част вярват, че те затрудняват циркулацията на въздушните потоци в короната, а това допринася за непрекъснатото овлажняване на кората на овошките, като по този начин се провокира появата на други по-сериозни заболявания. Често се наблюдава силно занижаване на количествата хлорофил, а така се забавя развитието, намалява плододаването, клоните започват да изсъхват и умират. Освен това, с появата на мъховете и лишеите се създава благоприятна среда за обитаване и зимуване на различни паразити.

Процедурата по изчистването е най-добре да се провежда през есента, когато плодовете вече са обрани, а листата са опадали, събрани и изнесени навън. 
Важно е да се знае, че пролетното почистване с препарати крие сериозни опасности, защото при набъбване на пъпките може да се стигне и до гибел на цялото растение.

Какво представляват мъховете и лишеите?
Мъховете са три групи растения, които се характеризират с отсъствието на специални тъкани, предназначени за отвеждането на вода. Те нямат корени, а ризоиди.
Лишеите са симбиоза между два, а понякога и повече организми. Състоят се от гъбичка и зелено водорасло и/или цианобактерия.
Мъховете и лишеите се прикрепват върху дърветата, но не паразитират – те са епифити. Оказват индиректен неблагоприятен ефект. Имат дълъг живот (от няколко десетилетия до няколко стотин години) и издържат на екстремни температурни условия. На едно дърво често могат да се видят цяла дузина различни видове.

Как и с какво се обработват дърветата?
Приготвя се 5%-ен разтвор на железен сулфат в пропорции 50 грама на 1 литър вода, с който се обработва ствола и клоните. След седмица мъховете и лишеите ще опадат самостоятелно. Необходимо е да се обработи и земята под дърветата, защото железният сулфат е отлично средство за профилактика срещу различни болести.
Ако все пак са останали части от мъховете и лишеите, то те могат да се отстранят механично, като се използва дървена шпатула, четка или твърдо парче плат.

Санитарно прочистване
Когато градината е позапусната и мъховете и лишеите са се настанили сериозно, то тогава преди обработване с препарати е наложително санитарно прочистване, за да се осигури приток на повече въздух и светлина, което ще намали влажността, а съответно и бързото им развитие.
След просветляването и прочистването се прави механично почистване на по-едрите мъхове и лишеи. Следва обработване с разтвор на меден сулфат в пропорции 350-500 грама на 10 литра вода, като най-напред медният сулфат се разтваря в малко количество гореща вода и се долива  студена до необходимия обем. Дърветата се обработват както с железен сулфат. 
Важно е да се знае,че обработването с разтвор с такава концентрация се прави веднъж на 5 години.

Лесен метод за почистване
Ако мъховете и лишеите не са се разраснали силно и са се настанили само по ствола, то тогава може да се използва по-лесен метод – смесват се 1 килограм сол, 2 килограма дървесна пепел и 100 грама настърган сапун се заливат с 10 литра гореща вода. Довежда се до кипене и след охлаждане се обмазват стволовете на дърветата. След това дърветата се варосват, като температурата на въздуха не бива да бъде по-ниска от 2 градуса.
Ако мъховете и лишеите се появяват периодично, то тогава може да се използва профилактично противогъбичен препарат Скор, който се нанася ранна пролет

 

Есента е време за отстраняване на мъховете и лишеите от плодните дървета – как и дали е необходимо
25777
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Защо стволовете на овощните дървета се покриват с лишеи и мъхове?
Защо трябва да се отървем от мъха в градината и как да го направим?
Полезни съвети
Мъх в градината – ефективни мерки за борба и предотвратяване на появата му
Стръсквайте младите дръвчета
Мъхнатият бръмбар е устойчив на препарати
При поява на плесен, мъх или гъби в моравата
Срещу плевели сложете мъх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини