Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
12.10.2018 г.

Есента е време за отстраняване на мъховете и лишеите от плодните дървета – как и дали е необходимо

Есента е време за отстраняване на мъховете и лишеите от плодните дървета – как и дали е необходимо

Най-подходящото време да се отървем от мъховете и лишеите по плодните дървета е есента, когато клоните вече са оголени от листата. Съществуват два диаметрално противоположни възгледа за появата им и  необходимостта от отстраняване. Привържениците на едната теза твърдят, че мъховете и лишеите не нанасят никаква вреда на дърветата, а появата им се дължи на това, че те са стари и болни, но пропускат факта, че често се развиват и върху по-млади дървета. 
Противниците, които са по-голяма част вярват, че те затрудняват циркулацията на въздушните потоци в короната, а това допринася за непрекъснатото овлажняване на кората на овошките, като по този начин се провокира появата на други по-сериозни заболявания. Често се наблюдава силно занижаване на количествата хлорофил, а така се забавя развитието, намалява плододаването, клоните започват да изсъхват и умират. Освен това, с появата на мъховете и лишеите се създава благоприятна среда за обитаване и зимуване на различни паразити.

Процедурата по изчистването е най-добре да се провежда през есента, когато плодовете вече са обрани, а листата са опадали, събрани и изнесени навън. 
Важно е да се знае, че пролетното почистване с препарати крие сериозни опасности, защото при набъбване на пъпките може да се стигне и до гибел на цялото растение.

Какво представляват мъховете и лишеите?
Мъховете са три групи растения, които се характеризират с отсъствието на специални тъкани, предназначени за отвеждането на вода. Те нямат корени, а ризоиди.
Лишеите са симбиоза между два, а понякога и повече организми. Състоят се от гъбичка и зелено водорасло и/или цианобактерия.
Мъховете и лишеите се прикрепват върху дърветата, но не паразитират – те са епифити. Оказват индиректен неблагоприятен ефект. Имат дълъг живот (от няколко десетилетия до няколко стотин години) и издържат на екстремни температурни условия. На едно дърво често могат да се видят цяла дузина различни видове.

Как и с какво се обработват дърветата?
Приготвя се 5%-ен разтвор на железен сулфат в пропорции 50 грама на 1 литър вода, с който се обработва ствола и клоните. След седмица мъховете и лишеите ще опадат самостоятелно. Необходимо е да се обработи и земята под дърветата, защото железният сулфат е отлично средство за профилактика срещу различни болести.
Ако все пак са останали части от мъховете и лишеите, то те могат да се отстранят механично, като се използва дървена шпатула, четка или твърдо парче плат.

Санитарно прочистване
Когато градината е позапусната и мъховете и лишеите са се настанили сериозно, то тогава преди обработване с препарати е наложително санитарно прочистване, за да се осигури приток на повече въздух и светлина, което ще намали влажността, а съответно и бързото им развитие.
След просветляването и прочистването се прави механично почистване на по-едрите мъхове и лишеи. Следва обработване с разтвор на меден сулфат в пропорции 350-500 грама на 10 литра вода, като най-напред медният сулфат се разтваря в малко количество гореща вода и се долива  студена до необходимия обем. Дърветата се обработват както с железен сулфат. 
Важно е да се знае,че обработването с разтвор с такава концентрация се прави веднъж на 5 години.

Лесен метод за почистване
Ако мъховете и лишеите не са се разраснали силно и са се настанили само по ствола, то тогава може да се използва по-лесен метод – смесват се 1 килограм сол, 2 килограма дървесна пепел и 100 грама настърган сапун се заливат с 10 литра гореща вода. Довежда се до кипене и след охлаждане се обмазват стволовете на дърветата. След това дърветата се варосват, като температурата на въздуха не бива да бъде по-ниска от 2 градуса.
Ако мъховете и лишеите се появяват периодично, то тогава може да се използва профилактично противогъбичен препарат Скор, който се нанася ранна пролет

 

Есента е време за отстраняване на мъховете и лишеите от плодните дървета – как и дали е необходимо
25145
 

Последни материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Свързани материали
Виж
Защо трябва да се отървем от мъха в градината и как да го направим?
Полезни съвети
Мъх в градината – ефективни мерки за борба и предотвратяване на появата му
Стръсквайте младите дръвчета
Мъхнатият бръмбар е устойчив на препарати
При поява на плесен, мъх или гъби в моравата
Срещу плевели сложете мъх
Практика
Как да се преборим с мъха по овошките
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини