Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.11.2017 г.

Мъхнатият бръмбар е устойчив на препарати

Стръсквайте младите дръвчета

Мъхнатият бръмбар има едно поколение годишно и зимува като възрастно насекомо в почвата. Рано през пролетта бръмбарите излитат и се появяват по цъфтящите плевели, особено по глухарчето. По-късно по време на цъфтежа на овощните дървета те преминават по тях и изяждат цветовете – венчелистчетата, тичинките, плодника. Нагризват и пъпки, млади листа и леторасти, както и ресата на лозата. Бръмбарът напада всички овощни дървета и храсти. Предпочитани растения са ябълката, крушата, сливата, черешата, дюлята, кайсията, прасковата, ягодоплодните култури, лозата, розата, шипката.
Бръмбарите са активни през деня, особено в слънчеви дни. През нощта те се крият под бучки пръст, камъчета, в цветовете. Снасят яйцата си плитко в почвата, предимно в почви богати на органични вещества или в гниещи растителни остатъци. Развитието на ларвите в почвата продължава около два месеца. Те какавидират там и към края на август се излюпват възрастните бръмбари, които остават да зимуват в пръстта в землест пашкул.

Начините за борба срещу този неприятел са доста ограничени. Стръскването на дърветата рано сутрин, когато бръмбарите са по-слабо подвижни, ръчното събиране и унищожаване е отдавна прилагано средство, особено при млади и единични дървета. Трябва редовно да обработвате почвата и да унищожавате плевелите.
Използването на химически средства е трудно. Бръмбарите са доста устойчиви към препаратите. Пръскането трябва да се прави по време на цъфтежа, което е много опасно за пчелите и полезните насекоми. Ако се наложи да се пръска, това може да се напарви когато цветовете са напълно оформени, но затворени и след като се вземат необходимите мерки за опазване на пчелите. Да се пръска рано сутрин.

Мъхнатият бръмбар е устойчив на препарати
13654
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини