Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.11.2017 г.

Мъхнатият бръмбар е устойчив на препарати

Стръсквайте младите дръвчета

Мъхнатият бръмбар има едно поколение годишно и зимува като възрастно насекомо в почвата. Рано през пролетта бръмбарите излитат и се появяват по цъфтящите плевели, особено по глухарчето. По-късно по време на цъфтежа на овощните дървета те преминават по тях и изяждат цветовете – венчелистчетата, тичинките, плодника. Нагризват и пъпки, млади листа и леторасти, както и ресата на лозата. Бръмбарът напада всички овощни дървета и храсти. Предпочитани растения са ябълката, крушата, сливата, черешата, дюлята, кайсията, прасковата, ягодоплодните култури, лозата, розата, шипката.
Бръмбарите са активни през деня, особено в слънчеви дни. През нощта те се крият под бучки пръст, камъчета, в цветовете. Снасят яйцата си плитко в почвата, предимно в почви богати на органични вещества или в гниещи растителни остатъци. Развитието на ларвите в почвата продължава около два месеца. Те какавидират там и към края на август се излюпват възрастните бръмбари, които остават да зимуват в пръстта в землест пашкул.

Начините за борба срещу този неприятел са доста ограничени. Стръскването на дърветата рано сутрин, когато бръмбарите са по-слабо подвижни, ръчното събиране и унищожаване е отдавна прилагано средство, особено при млади и единични дървета. Трябва редовно да обработвате почвата и да унищожавате плевелите.
Използването на химически средства е трудно. Бръмбарите са доста устойчиви към препаратите. Пръскането трябва да се прави по време на цъфтежа, което е много опасно за пчелите и полезните насекоми. Ако се наложи да се пръска, това може да се напарви когато цветовете са напълно оформени, но затворени и след като се вземат необходимите мерки за опазване на пчелите. Да се пръска рано сутрин.

Мъхнатият бръмбар е устойчив на препарати
11482

Последни материали
Виж
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
ГДБОП задържа организирана престъна група за незаконен дърводобив в Перник
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини